időjárás 21°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

A kínai váltó aranyérmes az egyik Liuval, nekünk bronz jutott + videó

Magyar Nemzet
2023.02.05. 18:23 2023.02.09. 07:59
A kínai váltó aranyérmes az egyik Liuval, nekünk bronz jutott + videó

A hét végén Drezdában rendezték meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók 2022/23-as világkupa-sorozatának utolsó előtti állomását. Nagy magyar siker, hogy férfiváltónk – amelyben Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex kapott helyet – bronzérmes lett. Vagyis a Liu fivérek nélkül is van remény.

Azután, hogy két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor tavaly év végén elköszönt Magyarországtól, hogy kínai színekben folytassa a pályafutását, lejjebb kell adnunk az igényeinket a világversenyeken. Ám a hét végén a drezdai világkupán a Liu fivérek nélkül is összejött a magyar érem – ami sokszor velük sem. S azt sem mondhatjuk, hogy szűk volt a mezőny, hiszen tizenhét váltó mérette meg magát. A mieink Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel összeállításban megnyerték a negyeddöntős futamukat, megelőzve a kazahokat, az amerikaiakat és a franciákat. Az elődöntőben a kanadaiak mögött másodikok lettek – Bontovics helyett Varnyú Alex kapott lehetőséget –, a hibázó hollandok és kazahok előtt. A döntőre nem változott az összeállításunk, és  négyesünk a kínaiak és a japánok mögött megszerezte a bronzérmet, a végén megelőzve a kanadaikat.

 Nem mellékes, hogy tavaly a pekingi olimpiát a kanadaiak nyerték meg, és abból a váltójukból ketten most is ott voltak a jégen. A magyar váltó Pekingben címvédőként a Liu fivérekkel hatodik lett, s abból a négyesből csak Nógrádi Bence maradt meg a magyar válogatottban.

Érdekesség, hogy a Drezdában győztes kínai váltóban is akadt egy Liu – de ő egy „másik” Liu –: Liu Guanyi.

Mivel Liu Shaoang tavaly az olimpia után a montreali vb-n is elindult – ahol minden egyéni számot megnyert –, leghamarabb csak ősszel szerepelhet világkupaversenyen az országváltása után. Bár a magyar szövetség áldását adta a fivérek távozására, a szabályok szerint egy évet így is ki kell hagyniuk.

Liu Shaolin Sándor március elején elméletileg már indulhatna a szöuli világbajnokságon. Ám ahhoz, hogy bekerüljön a kínai válogatottba, sok helyi versenyzőt kell megelőznie az ottani rangsorban. S többek között tehát egy másik Liuval is meg kell küzdenie. Drezdában egyébként férfi 500 méteren az arany és az ezüst is a kínaiaké lett, akik a fenti videó alapján összetartó csapatot alkotnak.

Drezdában a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltónk a hetedik helyen zárta a világkupát.

Borítókép: Nagy siker férfiváltónk harmadik helye a drezdai világkupán (Forrás: Facebook/Hunskate – Magyar Országos Korcsolyázószövetség)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.