időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor titokban lettek kínai állampolgárok

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2023.01.25. 09:18 2023.01.25. 10:58
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor titokban lettek kínai állampolgárok

A Világgazdaság kínai sajtóhírek alapján arról számolt be, hogy a Magyarországot tavaly év végén elhagyó két olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor teljes titokban, már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot.

A kínai sajtó állítása szerint Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor ügyében gyorsított eljárásban hozták meg a döntést, így időben végbement az országváltás. A gyorsított eljárásra pedig a nemzetközi olimpiai szabályok miatt volt szükség. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi türelmi időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont sokáig elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése, a következő, olaszországi téli olimpiáig ugyanis szűk három év van vissza, ez 2026. február 6-án kezdődik.

Liu Shaoang
Liu Shaoang a pekingi olimpián megnyeret az 500 métert

A kínai lapok szerint a Liu testvérek várhatóan többek között Lim Hjo Dzsunnal alkotnak majd egy csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.

A 26 éves Lim Hjo Dzsun dél-koreaiként a hazai rendezésű, 2018-as phjongcshangi téli olimpián 1500 méteren aranyérmes lett, 500 méteren pedig a harmadik helyen ért célba. A következő évben, a 2019-es szófiai világbajnokságon 1000 és 1500 méteren, a 3000 méteres szuperdöntő fináléjában, továbbá összetettben és a váltóval egyaránt az első helyen végzett. 2019 nyarán azonban szexuális zaklatás miatt (!) egyéves eltiltást kapott a Koreai Korcsolyázó-szövetségtől, és a 2020. márciusi, szöuli világbajnokságon nem indulhatott el. A versenyzőt azért tiltották el, mert az egyik edzésen lehúzta egyik fiatalabb társa nadrágját női csapattársak jelenlétében.

Azt azért jegyezzük meg, hogy a kínai születésű versenyzők is a földkerekség legjobbjai közé tartoznak, az utánpótlás is nagyon erős az országban, így mindenképpen korai lenne már most csapatot hirdetni. 

A Világgazdaság cikke ITT olvasható el.

Borítókép: A Liu fivérek tavaly búcsút intettek (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.