A Manchester City három góllal ütötte ki az eddig hibátlan Bayernt

Erling Haaland pályafutása során először nem veszített a Bayern München ellen: góllal és gólpasszal vezette a Manchester City csapatát 3-0-s győzelemre a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. A Julian Nagelsmann vezetésével a BL-ben korábban 100 százalékos bajorok az edzőváltás után újabb nagy pofont kaptak. A másik keddi meccsen az Internazionale 2-0-ra nyert a Benfica otthonában.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 22:52
Haaland Bayern ellen
FBL-EUR-C1-MAN CITY-BAYERN Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland shoots to score their third goal during the UEFA Champions League quarter final, first leg football match between Manchester City and Bayern Munich at the Etihad Stadium in Manchester, north-west England, on April 11, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: Europress/AFP/Oli Scarff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcból nyolc győzelemmel jutott el a Bayern München a BL negyeddöntőjéig, de azokon a mérkőzéseken – többek közt a Barcelona, az Internazionale és a PSG ellen – még Julian Nagelsmann vezetésével aratott sikert. Őt aztán éppen a Manchester City elleni párharcra gondolva távolította el a bajor klub vezetése, mert szerintük Thomas Tuchel irányításával nagyobb az esély a továbbjutásra.

UPAMECANO, Dayot; HAALAND, Erling
kulcsfigura volt a Bayern ellen. Fotó: Jon Super

Nagyobb nyugalomban készülhetett a meccsre a City, amely Pep Guardiola vezetésével hetedszerre fut neki annak, hogy megnyerje a BL-t, és az angol klub formája jóval kiegyensúlyozottabb volt: a Manchester a legutóbbi tíz tétmeccséből nyolcat megnyert és veretlen maradt, a Bayern viszont ugyanebben a távlatban három vereséget is elszenvedett.

A németek elsősorban Erling Haaland megfékezését tűzhették ki célnak, hiszen a norvég csatár őrült ütemben termeli a gólokat, 38 meccsen 44 találatot számlált a meccs előtt. 

A Dortmund színeiben korábban nem volt sikerélménye Haalandnak a Bayern ellen (hétből hét vereség), de a 15. percben az ő nevéhez fűződött az első nagy lehetőség. No meg Yann Sommeréhez. 

A bajorok svájci kapusa kissé könnyelműen maga elé engedett egy hazaadott labdát, Haaland pedig pillanatok alatt letámadta a gólvonalon, Sommer az utolsó pillanatban rúgta el a labdát, amely így is a norvég lábához ért.

Jamal Musiala révén hamarosan a Bayern is veszélyeztetett, a 19 éves tehetség lövését Dias blokkolta zseniálisan – ha nem teszi meg, alighanem 0-1. E helyett egy perccel később 1-0 lett: a 27. percben átlövésből tört meg a jég, gyönyörűen küldte a labdát a jobb felsőbe cirka húsz méterről – 1-0.

UEFA Champions League - Manchester City vs Bayern Munich
Rodri nagy gólt lőtt, ezzel szerezte meg a vezetést a City. Fotó: PETER POWELL

Sommer bizonytalanságai miatt a City akár növelhette is volna az előnyét az első félidőben, de a szünetig nem változott az eredmény. Fordulás után nagyon megnyomták az első tíz percet a csapatok, Leroy Sané, a volt manchesteri háromszor is veszélyeztetett, de nem jött össze az egyenlítés, a hazaiak kísérleteit pedig Sommer ezúttal bravúrokkal hatástalanította.

Erling Haaland: gólpassz után gól

A 70. percben Sommer is tehetetlen volt. Upamecano rossz passza után labdát szerzett a City, Haaland került helyzetbe a tizenhatoson belül, de lövés helyett a kapu másik oldala felé emelte a labdát, ahol érkezett aki fejjel növelte a hazai előnyt – 2-0.

Hét perccel később már Haaland volt a főszereplő: Dias beadását Stones fejelte vissza középre, ahol a norvég csatár jött. És ha ő jön, általában a gól sem marad el – 3-0. 

Eldőlt a meccs, és jó eséllyel a párharc is. Legalábbis 0-3-ról a City ellen nagyon nehéz dolga lesz a Bayernnek a visszavágón. Főleg, hogy a kérdés kimondva-kimondatlanul ott lóg a levegőben: mi lett volna, ha hagyják dolgozni Nagelsmannt... Ugye a Bayern már a Német Kupából is kiesett Tuchellel.

Benfica-helyzetek, Inter-győzelem

A másik ágon a Benfica és az Internazionale csapott össze. A milánóiak már hat mérkőzés óta nyeretlenek voltak, legutóbb március elején tudtak győzni. Lisszabonban sem dominált Simone Inzaghi csapata, az első félidőben a Benfica alakította ki a nagyobb helyzeteket, de nem tudott ezekből előnybe kerülni.

Bánhatták ezt a portugálok, ugyanis az 51. percben megszerezte a vezetést az Inter: Bastoni bal oldali beadását a hosszún érkező Barella fejelte az ötösről a kapuba – 0-1.

Bár a Benficának megvoltak az egyenlítési lehetőségei, a hajrában újabb Inter-gól következett: Joao Mario kezezése után Romelu Lukaku tizenegyesből talált be – 0-2.

Az Inter magabiztos előnyből várhatja a visszavágót, amelyre a jövő héten kerül sor.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
Manchester City–Bayern München 3-0 (1-0), gólszerző: Rodri (27.), Silva (70.), Haaland (77.)
Benfica–Internazionale 0-2 (0-0), gólszerző: Barella (51.), Lukaku (82. – tizenegyesből)

Szerdán játsszák:
Real Madrid–Chelsea 21.00
AC Milan–Napoli 21.00

Borítókép: A Manchester City Haaland főszereplésével előnyt szerzett a Bayern München elleni visszavágóra. (Fotó: Europress/AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.