A rajt előtt elszakadt a magyar úszó nadrágja, de így is bajnok lett

Megkezdődött Kaposváron az úszók országos bajnoksága, amelyen a várandós Hosszú Katinka feltűnt a lelátón. Az első napon a Kós Hubert hiányában 200 vegyesen győztes Zombori Gábor a rajt előtt elszakadt nadrágjával is bajlódott, Milák Kristóf pedig megvédte a 2021 óta birtokolt bajnoki címét 100 gyorson. S ezzel már Romániába, a világcsúcstartó David Popovici-nak is üzent.

2023. 04. 19. 19:16
ZOMBORI Gábor
Kaposvár, 2023. április 19. A késõbbi gyõztes Zombori Gábor a 200 méteres férfi vegyesúszás döntõjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaposvári ob a 2024-es párizsi olimpiáig tartó időszak egyik legfontosabb versenye, hiszen Sós Csaba szövetségi kapitány az ob eredményei alapján állítja össze a nyári fukuokai világbajnokságra utazó válogatott keretet, a legjobb eséllyel pedig a japán vb-n lehet majd jegyet váltani a jövő évi olimpiára. Milák Kristóf aligha küzd majd kvalifikációs nehézségekkel, mégis az ő aktuális formája a legérdekesebb, hiszen elsősorban tőle várhatjuk az aranyakat a világversenyeken.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf jól kezdte a kaposvári ob-t. Fotó: Derencsényi István/MTI

Milák 100 gyorson kezdte meg a versenyzést az ob-n, s magabiztos győzelmet aratott a gyorsúszó specialista Németh Nándor előtt. A győztes idő 48,40 volt, amivel Milák nem sokkal, de egyelőre elmaradt az olimpia A szintidőtől (48,34). Azonban mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy jobb idővel nyert, mint tavaly ugyanekkor (48,71).

– Próbáltam figyelni a technikai elemekre – nyilatkozta Milák. – Elégedett vagyok, jól sikerült kivitelezni az úszást, az idő lehetett volna jobb is. Az ob után fog kiderülni, hogy a gyorssal mennyire tervezek az év hátralévő részében, az itt begyűjtött érzéseket begyűjtve átbeszéljük majd. Szeretnék többet vállalni, mint a korábbi években.

A pillangóúszásban világbajnok és világcsúcstartó Milák tavaly a római Eb-n már nagyot csatázott 100 gyorson a román zsenivel, David Popovici-csal, akit tulajdonképpen világrekordba kergetett. Milák ezüstérmes lett mögötte egyéni csúcsot úszva (47,47). Gyakorlatilag a nyilatkozata egy üzenet Romániába, miszerint jó eséllyel folytatódhat a rivalizálásuk. Annál is inkább, hogy Popovici meg a pillangó felé kacsintgat, ő tíz nappal ezelőtt a román bajnokságon 100 pillangón győzött országos csúccsal.

Az úszó ob első napjának talán legérdekesebb győzelmét Zombori Gábor aratta 200 vegyesen. Ő Kós Hubert üresen maradt trónját foglalta el, a szám tavalyi Európa-bajnoka ugyanis az Egyesült Államokban készül Michael Phelps korábbi edzője, Bob Bowman irányításával, s nem utazott haza az ob-re. Zombori most Telegdy Ádámot megelőzve új egyéni csúccsal nyert, pedig volt egy kellemetlen gondja úszás közben.

– Megzavart, hogy a rajt előtt kettő perccel a gatyám zsinórja elszakadt, konkrétan be sem tudtam kötni, de próbáltam nagyjából koncentrálni, és sikerült is – árulta el Zombori.

Rendkívül peches volt Sebestyén Dalma, a női 200 vegyes bajnoka, mert ugyan egyéni csúcsot úszott, de mindössze egy századdal elmaradt az olimpiai A szintidőtől. Ebben a számban Sebestyén tavaly még Hosszú Katinka előtt nyert, a háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezúttal azonban már csak a lelátón tűnt fel, hiszen várandós. A hírek szerint az ob alatt bejelentést tesz majd, és nem lenne meglepetés, ha ez a visszavonulásáról szólna.

Fontos eredmények születtek a férfiak 1500 méteres gyorsúszásában: a főleg nyílt vízi úszásban jeleskedő bajnok, Rasovszky Kristóf és a mögötte ezüstérmes Betlehem Dávid is olimpiai A szintes időt ért el.

Úszók országos bajnoksága, Kaposvár, az első nap egyéni bajnokai
Férfiak: 
200 vegyes: Zombori Gábor 1:58,94, 100 gyors: Milák Kristóf 48,40, 100 mell: Takács Tamás 1:02,92, 50 hát: Kovács Benedek 25,20, 1500 gyors: Rasovszky Kristóf 14,55,46.

Nők: 
200 vegyes: Sebestyén Dalma 2:11,48, 100 gyors: Senánszky Petra 54,43, 100 mell: Kalmár Aliz 1:08,61, 50 hát: Komoróczy Lora Fanni 28,48, 1500 gyors: Mihályvári-Farkas Viktória 16:23,14.

Borítókép: Zombori Gábor a 200 vegyes döntőjében a kaposvári ob első napján (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.