Van valami, amiben az utolsó Vasas a legjobb az NB I-ben

Angyalföldön bíznak leginkább a fiatalokban, a topligákban a Dortmund az etalon. Mindez a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) heti jelentéséből derült ki, amely azt vizsgálta, hogy az elmúlt öt évben a futballcsapatok bajnoki meccsperceinek hány százaléka jutott húsz éven aluli játékosoknak. Itthon a Vasas áll a rangsor élén.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 16:12
BALOGH Norbert; OTIGBA Kenneth
Labdarúgó NB I - Vasas FC-Budapest Honvéd Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CIES elemzése szerint az öt topligában a Dortmund foglalkoztatta a legnagyobb arányban a húsz éven aluli labdarúgókat a 2018. április 1. és 2023. március 31. közti időszakban. A német klub ebben az öt évben a bajnoki játékperceinek a 12,5 százalékában számított a huszadik életévüket még be nem töltött játékosokra. A magyar klubok között ugyanitt a Vasas áll az első helyen, amely nyolc százalékban foglalkoztatott fiatalokat.

Végre valami jó hír Angyalföldön, ahol a csapat az NB I-ből való kiesés felé száguld, miközben a  Magyar Kupa elődöntőjében a másodosztályú Budafok ellen szenvedett fájó vereséget, majd kirúgta Kondás Elemér vezetőedzőt. Ez az élvonalbeli tagságot már aligha menti meg, hét fordulóval a bajnokság vége előtt az utolsó helyezett Vasas tízpontos hátrányban van a bennmaradástól. Matematikailag még nem dőlt el a csapat sorsa, de gyakorlatilag nehéz elképzelni, hogy ne essen ki.

Ami az NB I-es csapatok fiatalokba vetett hitét illeti, a Vasas nyolc százalékát a Puskás Akadémia és a Debrecen követi (mindkettő 6,8 százalék) a dobogón. Érdekesség, hogy a vizsgált időszak teljes idényeiben mind a négy bajnoki címet a Fradi szerezte meg, tette ezt úgy, hogy alig vetett be húsz év alatti fiatalokat: a Ferencváros az utolsó előtti, a játékpercek mindössze fél százalékát adta tinédzsereknek.

NB I-es csapatok és a 20 éven aluli játékosoknak adott játékpercek aránya az elmúlt öt évben:

1. Vasas 8 százalék
2. Puskás Akadémia 6,8
2. Debrecen 6,8
4. Zalaegerszeg 3,8
5. Honvéd 2,9
6. Paks 1,7
7. Kisvárda 1,3
8. Újpest 1
9. Fehérvár 0,5
9. Ferencváros 0,5
11. Mezőkövesd 0,1

* A Kecskemét valamilyen okból kimaradt a CIES elemzéséből.

Ebben a tekintetben talán ifjabb Lisztes Krisztián hozhatja el a változást az Üllői úton, aki április 2-án, 17 évesen két góllal mutatkozott be az NB I-ben a Fehérvár ellen Sztanyiszlav csapatában. Az ő percei pont kiestek a CIES által vizsgált, március végével zárult időszakból.

Európában a dán Nordsjealland a fiatalok kedvenc klubja, ott a játékpercek 37 százalékát kapták meg, ami egészen elképesztően magas arány. Szlovákiában a Zsolna is húsz százalékot produkál, de szlovén, román, horvát és osztrák csapatok is vannak tíz százalék felett, tehát a környező országokban vannak, akik bátrabban nyúlnak a fiatalokhoz, mint az NB I-ben.

Ahogy említettük, az öt legnagyobb liga csapatai közül a Dortmund az első (12,5 százalék), amelyet a Rennes (9,4) és a Barcelona (8,2) követ.

Angyalföldi Dortmund? Viccnek nem rossz, hogy ami a topligáknak a német sztárcsapat, az az NB I-nek a Vasas, de azt muszáj megjegyezni, hogy az angyalföldi futballgyárból sajnos egyetlen vagy Jadon Sancho sem került ki, akik Dortmundban szaporították a tinédzser játékperceket az elmúlt öt évben.

Borítókép: Az angyalföldi játékosok sorfalában Szivacski Donát, Balogh Norbert, Otigba Kenneth és Iyinbor Patrick sem húsz év alatti fiatal. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.