Még az UEFA is a leszereplő Bayern München vezetőségét cikizte

Ritka, amikor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) minősíti vitriolos kommentárral egy Bajnokok Ligájában szereplő klub döntését, de a Bayern München esetében ez történt. A fricska természetesen arról szólt, ami miatt most a fél világ a bajor klubon röhög, amely az idény legkritikusabb pontján kirúgta az egyébként jól teljesítő vezetőedzőjét, aminek az ára elvesztett trófeák lehetnek.

2023. 04. 12. 14:54
TUCHEL, Thomas
München, 2023. március 25. Thomas Tuchel, a Bayern München labdarúgóklub új vezetõedzõje sajtótájékoztatót tart a müncheni Allianz Arenában 2023. március 25-én. MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth Fotó: Angelika Warmuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bárcsak beleláthatnánk most Julian Nagelsmann gondolataiba” – nagyjából ennyit tesz, amit kiírt az UEFA a Manchester City–Bayern München keddi BL-negyeddöntő 82. percében az élő szöveges közvetítésében. Ekkor már 3-0-ra vezetett az angol csapat a német ellen, amely nyolcból nyolc győzelemmel, összesen két gólt kapva jutott el a negyeddöntőig. De ezeken a meccseken még Nagelsmann volt az edzője, a City elleni párharc első felvonásán pedig már Thomas Tuchel.

KAHN, Oliver; SALIHAMIDZIC, Hasan; TUCHEL, Thomas
Oliver Kahn, Thomas Tuchel és Hasan Salihamidzic a Bayern München edzőváltásának bejelentésekor. Fotó: Angelika Warmuth

Már akkor rendkívül kockázatosnak tűnt az edzőváltás, amikor a Bayern vezetősége március vége felé közeledve bejelentette azt, hiszen kevesebb mint egy hónap volt a BL-negyeddöntőig, amely az idény legfontosabb szakaszának a kezdete. Ráadásul Nagelsmann vezetésével minden fronton versenyben volt a Bayern, amelynek célja ekkor még a triplázás lehetett. Oliver Kahn vezérigazgató akkor épp azzal indokolta Nagelsmann menesztését, hogy a tavalyi katari vb óta mutatott hullámzó teljesítmény miatt veszélybe kerültek az idénybeli célok, ezért lépték meg a merész edzőváltást. 

Az említett hullámzás akkor még nem járt süllyedéssel, a Nagelsmann-féle Bayern a PSG-t lenullázva, kettős győzelemmel búcsúztatta a BL-nyolcaddöntőben, és hibának csak azt lehetett felróni neki, hogy nem vezette a Bundesligát, noha a kétpontos hátránya távolról sem volt végzetes.

Azóta Tuchel vezetésével cseppet sem javult a Bayern eredményessége. Négy meccsből két győzelem, két vereség az új vezetőedző eddigi mérlege, ami nem nevezhető erős kezdésnek a Bayern szintjén. A Bundesligában valamelyest javult a helyzet, hiszen átvette a vezetést a csapat a Dortmundtól, de közben a Német Kupa negyeddöntőjében óriási meglepetésre kiesett a Freiburg ellen, a BL-ben pedig a City elleni első meccsen elszenvedett 3-0-s vereség után a kiesés szélére került.

Tehát a Nagelsmann vezetésével még elérhetőnek tűnő három trófea közül egy már biztosan elveszett, egy pedig valószínűleg elveszhet az edzőváltást követő egy hónapon belül.

Eközben Nagelsmann hallgat, mint a sír, nem posztol és nem ad interjút. Igaza van az UEFA-nak, tényleg érdekes lenne megtudni, mire gondol, mert az ő munkájának a megítélése minden egyes elszenvedett Bayern-pofonnal javul. A müncheniek tulajdonképpen önnön kezükkel tették tönkre a trófeákat ígérő idényüket egy, a németekre egyáltalán nem jellemző elhamarkodott döntéssel.

Véleménycikkében a Kicker című német szaklap teljesen jogosan Oliver Kahn és Hasan Salihamidzic felelősségét firtatja, s nemcsak az edzőváltás időzítése miatt. A keret kialakításáért felelős bosnyák sportigazgató szemére veti a naivitást, amiért azt gondolta, hogy a tavaly nyáron Barcelonába távozott helyére nem kell középcsatárt igazolni, merthogy a Liverpooltól szerződtetett alkalmatlan erre a feladatra, mivel ő szélső.

Azt is írják, hogy a kialakult helyzet nem a csapatot most vezető Tuchel hibája, az ő valódi időszámítása csak a nyártól kezdődik a Bayern vezetőedzőjeként, onnantól lesz lehetősége a saját képére formálni a csapatot.

Az egyetlen megválaszolatlan kérdés, hogy miért nem lehetett várni nyárig, és hagyni, hogy Nagelsmann befejezze, amit elkezdett. Ha sikerül neki a trófeahalmozás, okafogyottá válik az edzőkérdés; ha nem sikerül, akkor pedig felelősségteljesen lehetett volna átadni a stafétát Tuchelnek.

Bármelyik forgatókönyv jobb lett volna annál, mint amit az FC Hollywood rendezői végül megvalósítottak.

Borítókép: Thomas Tuchel egyelőre csak kínjában nevethet a Bayern München vezetőedzőjeként (Fotó: MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.