Ellepték a magyarok a Suhajda Szilárdért indult serpák oldalait

Péntek reggel a világ legjobb serpái, azaz hegyivezetői keltek útra a Mount Everest csúcsa felé, hogy megpróbáljanak segíteni a Hillary-lépcsőnél rekedt magyar hegymászónak, Suhajda Szilárdnak. A magyarok üzenetei ellepték a nemrég szenzációs mentést végrehajtó serpák oldalait az újabb csodában bízva. A halálzónában rekedt Suhajda kommunikációs csapata szerint a mai nap folyamán érkezhet hír a mentésről.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 7:18
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint pénteken késő este, fél tizenkettőkor tett közzé friss bejegyzést Suhajda Szilárd hivatalos oldala, amely a hiteles információk első számú forrása jelenleg. Bár sokan azt várták, hogy a mentés kimeneteléről számolnak majd be, erre egyelőre nem került sor, a kommunikációs csapat további türelmet kér, tudatosan nem osztanak meg információmorzsákat, amíg biztosat nem tudnak.

Mikor lesz hír Suhajda Szilárd hogylétéről?

„Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták. Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt itt közzétesszük. Előfordulhat, hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet” – írják a közleményben.

Ebből kiindulva tehát a mai nap folyamán, szombaton jó eséllyel hírt kaphatunk arról, hogy Suhajda Szilárd életben van-e még, s ha igen, milyen állapotban, sikerül-e lementeni a Mount Everest csúcsához közel eső Hillary-lépcsőről, mintegy 8780 méter magasból. Suhajda szerdán kezdte a csúcstámadást, azóta a halálzónában, azaz 8000 méter feletti magasságban van, ami rendkívüli módon megterheli az emberi szervezetet, ezért a szakértők szerint kicsi a túlélési esélye.

A magyarok bíznak a csodában, üzentek a serpáknak

Beszámolók szerint a világ legjobb serpái közül hárman indultak útnak Suhajda Szilárdért május 26-án, péntek reggel. Hogy mikor érik el a bajba jutott magyar hegymászót, nagyban függ az időjárástól. A mentőcsapat tagjait helikopterrel vitték fel a 2-es táborba, ahonnan megindították az akciót.

Friss, pénteken közzétett kép két serpáról, akik Suhajda Szilárdért indultak:

A magyarok rátaláltak a serpák Instagram-oldalaira, amelyeket ellepték a csodában bízó hozzászólások. A legtöbben jókívánságaikat küldik a serpáknak, s megjegyzik, egy egész ország imádkozik Szilárdért, és nagy tiszteletüket fejezik ki az érte indult hegyivezetőknek.

Kik a serpák, akikben most bízhatunk?

A három serpa, akik Suhajda Szilárdért vannak úton: Gelja Serpa, Mikel Serpa és Phuri Serpa. Nepáli hírek szerint ők a legjobbak, Gelje a legfiatalabb, aki valaha megmászta télen a 8611 méter magas K2-t, nemrég pedig egy szenzációs mentést hajtott végre az Everesten 8300 méter magasban, amikor a csapatát vezette a csúcs felé, és találkozott egy segítségre szorult hegymászóval. Lefújta a túráját, és lementette a bajba jutott embert, aki túlélte a kritikus helyzetet, és már kórházban gyógyul.

Ezt kívánja mindenki Suhajda Szilárdnak is.

Borítókép: Suhajda Szilárd szerdán kezdte a csúcstámadást (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.