Gazdag Dániel és Ádám Martin maradtak a légió gólfelelősei

A jövő héten elkezdi a felkészülést a magyar válogatott a júniusi Európa-bajnoki selejtezőkre, Marco Rossi kedden ki is hirdette a keretét. Ahogy az várható volt, a névsor zömét légiósok alkotják, a szövetségi kapitány továbbra is támaszkodik a külföldön játszó labdarúgókra. Több országban már korábban, másutt ezen a hétvégén ért véget a bajnokság, de akad kupagyőztes is a keretben, Ádám Martin és Gazdag Dániel pedig menetrendszerűen szállítja a gólokat.

2023. 05. 29. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légió a legnépesebben a német Bundesligában keresi a kenyerét, és tulajdonképpen mindegyikük elégedetten zárta a bajnokságot szombat délután. Azért tulajdonképpen, mert a Freiburg ugyan kikapott 2-1-re Frankfurtban, a találkozót végigjátszó csapata lemaradt a Bajnokok Ligáját jelentő negyedik helyről, a klub hívei nem lehetnek elégedetlenek. Egyrészt győzelem esetén is ötödikek lennének, mert a nagy vetélytárs, a sérült Schäfer Andrást nélkülöző Union Berlin is nyert 1-0-ra a Werder Bremen ellen, másrészt a Freiburg az alapvető célját elérte, ott lesz az Európa-liga főtábláján.

öngólja nem volt végzetes. Fotó: AFP

Az RB Leipzig úgy vágott neki a kiesés ellen harcoló Schalke 04 elleni meccsnek, hogy sem jobb, sem rosszabb nem lehetett harmadiknál. Willi Orbán kezdett, a második félidő elején öngólt vétett, amivel 2-2-re alakult az állás, ám a lipcseiek 4-2-re nyertek, a 68. percben állt be. Rá és a csapatára még vár egy jelentős feladat, a jövő hét szombatján döntőt játszanak a Német Kupában az Eintracht Frankfurt ellen.

Cipruson már lezajlott a kupadöntő, annak is akadt magyar érdekeltsége. Az egyik csapat az Omonia Nicosia volt, amelynek az edzője végig a kispadon jegelte Lang Ádámot, ám az együttese így is megnyerte egy hajrában esett góllal 1-0-ra az AEL Limassol elleni finálét. Az Omonia vasárnap az Arisz vendége volt, 1-0-ra kikapott, Lang Ádáma a teljes mérkőzést a pályán töltötte. Törökországban a héten zárultak le a kupa elődöntői, az első meccsén a Fenerbahce 0-0-t ért el a Sivasspor vendégeként, de szerdán hazai pályán Szalai Attilával a fedélzeten 3-0-ra megnyerte a visszavágót. A svájci élvonalban a Grasshoppers Bolla Bendegúzzal végig a pályán 2-2-t játszott otthon a St. Gallennel.

Fotó: AFP/Domenico Cippitelli

Véget ért a bajnokság Hollandiában is, az utolsó fordulóban az AZ Alkmaar a PSV Eindhovent fogadta. Az Eindhoven nyert 2-1-re, az AZ a negyedik helyen végzett, végigjátszotta a meccset. Könnyen lehet, neki ez volt az utolsó meccse az AZ-ban, a hírek szerint ő már megegyezett a Benficával, a portugál bajnok azonban sokallja a 20 millió eurós vételárát, így még zajlanak a tárgyalások. Visszatérve Németországba, a Bundesliga másodosztályában a Hamburg a sérült Németh András nélkül 1-0-ra győzött a Sandhausen vendégeként, ám előzni nem tudott, harmadik lett, és osztályozót játszhat a feljutásért a Vfb Stuttgarttal.

Európán kívülre tekintve ismét jó híreket kapott Dél-Koreában az Ulaszn Hyundai a hét közben nyolc közé jutott a kupában, hosszabbításban győzte le idegenben 2-1-re a Csonnam Dragonst, a győztes gólt a 92. percben szerezte. A vasárnapi bajnoki mérkőzésen az Ulszan a Tedzsont fogadta,3-3 lett a végeredmény, Ádám martin a 67. percben állt be, és a 89.-ben adott egy gólpasszt.

Az észak-amerikai profi ligában gyengén kezdett a Philadelphia Union, ám csapata mostanra remek formába lendült. Magyar idő szerint szombat éjjel 3-1-re nyert a New York City vendégeként, Gazdag Dániel kezdőként végig a pályán volt, az 53. percben 11-esből talált be. A tavalyi döntős Philadelphia Union jelenleg úgy negyedik a Keleti konferenciában, hogy csak két pontra áll a második Nashville FC-től, Gazdag Dániel pedig  immár hét gólnál és hét gólpassznál jár, így 14 pontjával a kanadai táblázat élén áll az argentin világbajnok Thiago Almadával holtversenyben. Az MLS másik magyarja, Sallói Dániel a Sporting Kansas City tagjaként hazai pályán játszott a Portland Timbers ellen, két gólt szerzett, ebből az elsőt szabálytalanság miatt nem adta meg a játékvezető, a második viszont érvényes volt, a Kansas City pedig 4-1-re győzött.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE

KAPUSOK: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), (Ferencvárosi TC), (Omonia – Ciprus),  Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (DVSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)

Borítókép: Gazdag Dániel újra remek formában futballozik (Fotó: Kyle Ross)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.