Győzelem a hoki-vb-n, hosszabbításban megvertük a franciákat

Harmadik mérkőzésén megszerezte az első győzelmét a magyar jégkorong-válogatott az A csoportos világbajnokság tamperei csoportjában. A mieink a Franciaország elleni találkozón 2-2-es rendes játékidő után hosszabbításban győztek Bartalis István góljával. A hosszabbításos sikerért két pont jár, amivel megelőztük az egypontos Ausztriát a csoportban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 21:42
magyar jégkorong-válogatott
IHOCKEY-WC-2023-MEN-FRA-HUN Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevin Constantine végül nem változtatott. Felmerült az Egyesült Államok elleni vereség után, hogy netán cserél a sorok összetételén, de ahogy előre is sejtette, nem bontotta meg az eddigi csatártriókat, így Hári János maradt az első sorban Sebők Balázs és Galló Vilmos társaként. Bölcs döntés volt, ezt már a meccs elején láthattuk.

Jól mozogtak a mieink, Hári a 7. percben csodás emelt passzal ugratta ki Gallót, akinek a lövését hárította Ylonen. Kiegyenlített volt a játék, a bírók aztán túlzott szigorral a 16. percben kiállították Stipsiczet, s a franciák éltek a lehetőséggel, Bertrand ütött kapásból elemi erővel, Bálizs Bence sisakjáról vágódott a korong a hálóba (0-1). Stipsicz még szünet előtt egyenlített, a 20. percben távolról találta meg a rést Ylonen kapujába (1-1). Győzött az igazság.

A második harmad elején nagy esélyt kapott a magyar válogatott, több mint egy percen át kettős előnyben rohamozhatott, de így sem sikerült megszerezni a vezetést. A 30. percben, ismerjük el, szép góllal szereztek ismét a franciák. Bertrand lövését még védte Bálizs, de aztán érkezett Boudon. aki a felső vas alá vágta a pakkot (1-2). Ezután Stipsiczet az előzőhöz hasonló jelenet miatt, bottal akasztásért kiállították, a magyar bekk hevesen reklamált, ami nem volt bölcs dolog, mert néhány perc múlva ismét őt büntették. A kettő között persze akadt fontosabb esemény, Galló remekül lépett ki, s a lövése Ylonenről a hálóba perdült (2-2).

Egálról kezdődött tehát a harmadik harmad. A magyar válogatott talán még bátrabban is játszott, mint addig, s mintha inkább a franciák kezdtek volna elfáradni. Egyik csapat sem kockáztatott, kínosan kerülte a kiállítás veszélyét. Nem volt látványos a játék, de jó volt látni, hogy a magyar válogatott közelebb volt a gólszerzéshez.

A rendes játékidőben azonban már nem esett gól, maradt 2-2 az állás, következett az ötperces hosszabbítás három-három mezőnyjátékossal.

Folytatódott az addigi tendencia, a mieink játszottak jobban és bátrabban, s a fáradozás meghozta gyümölcsét. A 62. percben Erdély Csanád lépett ki szólóban, ekkor még hárított Ylonen. Néhány másodperc múlva újra Erdély próbálkozhatott, ezúttal középtávoli lövésből. Ylonen ezt is kitolta, de érkezett Bartalis, aki bepofozta a korongot a hálóba.

3-2-re nyert a magyar válogatott, a hosszabbításban elért győzelem két pontot ér, amivel az osztrákok elé kerültünk. Az is jól alakult kedden, hogy Ausztria 6-2-re kikapott Dániától. Persze az utolsó fordulóban a magyar–osztrák meccs így is sorsdöntő lesz, amit jelen állás szerint nem szabad elveszteni, de fontos, hogy jelen állás szerint mi állunk jobban.

A magyar válogatottnak szerdán szünnapja van, csütörtökön 15.20-tól Svédország a következő ellenfél.

Jégkorong-vb, A csoport, 3. forduló:
Magyarország–Franciaország 3-2, gólszerzők: Stipsicz (20.), Galló (34.), Bartalis (62.), illetve Bertrand (17.), Boudon (30.)
Az állás a 3. forduló után: 1. Egyesült Államok 9 pont, 2. Dánia 8 (13-6), 3. Svédország 8 (8-1), 4. Franciaország 4 (7-8), 5. Finnország 4 (6-9), 6. Magyarország 2, 7. Ausztria 1, 8. Németország 0.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13.: Magyarország–Dánia 1-3
Május 14.: Magyarország–USA 1-7
Május 16.: Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Ünneplik a győzelmet a magyar játékosok (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.