Rövid memória – tényleg ez lenne a magyar siker receptje?

Minél gyorsabban túllépni a kudarcon és máris fókuszálni az újabb feladatra. Az angolból fordított új keletű sportzsargonnal élve ez a rövid memória. Ennek jegyében készülnek a magyar jégkorong-válogatott játékosai a Franciaország elleni keddi mérkőzésre a világbajnokság tamperei csoportjában. Ezúttal már a tisztes helytállás, a szoros vereség is csalódás lenne, hiszen előzetesen úgy kalkuláltunk, Franciaország és Ausztria ellen lehet esélyünk a pontszerzésre. A rövid memória persze nem azonos az önámítással, nem árt észben tartani, a keddi meccsnek sem a mieink az esélyesei.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 6:06
Rövid memória. SOFRON István; ERDÉLY Csanád
Jégkorong-vb – A magyar válogatott edzése Tamperében Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy szombaton is mondtuk, rövid memória, a pozitívumokat kell megtalálni a mérkőzésből, a hibákat ki kell javítani, s ha úgy játszunk, mint a dánok ellen az utolsó, valamint az amerikaiak ellen az első harmadban, akkor nem lehet probléma. – Bartalis István, a magyar jégkorong-válogatott második sorának centere így válaszolt arra a kérdésre még az Egyesült Államok elleni találkozó után, milyen recept vezethet sikerre a franciák elleni keddi mérkőzésen.

Rövid memória. A magyar hokisok gyorsan felejtenének
Rövid memória. A magyar hokisok gyorsan felejtenének Fotó: Illyés Tibor

Rövid memória, pozitívum keresés és hibajavítás. Ma így mondják, amit Sepp Herberger, a német válogatottat az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon a döntőben a mi Aranycsapatunk ellen győzelemre vezető szövetségi kapitány anno így fogalmazott meg: Nach dem Spiel ist vor dem Spiel! Amit ilyen tömören magyarul nem lehet visszaadni, de a lényeg, hogy nem szabad rágódni a már véget ért mérkőzésen, előre kell tekinteni a következőre.

Ugyanígy gondolja Sebők Balázs, az első sor szélsője is. Ő még régimódian fogalmazott: Minél gyorsabban el kell felejteni. Már mint az USA elleni 7-1-es zakót. Ugyanakkor azt sem hallgatta el, van itt más feladat is. Az a sor, amelyikben ő is szerepel Hári János és Galló Vilmos társaként, jelenleg mínusz ötben van. Aki netán nem lenne járatos a jégkorong szakkifejezéseiben, az úgynevezett plusz/mínusz a legáltalánosabb mutató egy-egy játékos teljesítményéről: az ütött és a kapott gólok egyenlegét veszi azon idő alatt, amikor az adott hokis jégen, tehát játékban van.

Két mérkőzés után a mínusz öt az első sortól bizony kissé aggasztó, hiszen az első sor attól az első, hogy a legjobb, ráadásul jellemzően emberelőnyben is a legtöbb lehetőséget kapja. Mi lehet a gond? Ne hallgassuk el, személy szerint különösen Hári Jánostól várnak a szakemberek az eddigieknél lényegesen többet. A magyar válogatott talán legtechnikásabb játékosa eddig adós a gólokkal és a gólpasszokkal, ráadásul az Egyesült Államok ellen 1-0-s vezetésünk után kétszer is eladta a korongot a saját harmadban, amit az ellenfél mindkétszer góllal büntetett. 

 

Rövid memória: gyorsan lépjünk túl ezen is? A kiszivárgott hírek szerint a magyar edzői stáb tagjai nem biztos, hogy ezt teszik. Felmerült a sorok összetételének megváltoztatása, nevezetesen, hogy Hári kikerül az elsőből, s a harmadikból Papp Kristóf lép előre a helyére, aki mellett többek között az szól, hogy a buliban, a bedobás utáni korongelhozatalban ő a legjobb magyar játékos, 21 ilyen párharcból 13-at is megnyert.

– Érdekes kérdés. Az edzők állandóan tépelődnek azon, vajon érdemes-e megpróbálni valami mást, például a sorokat általakítani. Ugyanakkor sok edzőt láttam már, aki így cselekedett, mert azt hitte, ez a válasz a kérdésekre, de a döntés végül mégsem vált be. Szerintem először is tükörbe kell nézni, és jobban játszani! Most pihennünk kell, kijavítani a saját hibáinkat, de nem hiszem, hogy a sorok átalakításának akkora az ereje… Szóval, valószínűleg nem lesz ilyen módosítás, ám van idő a következő meccsig, addig nyilván beszélünk majd erről a stábban – Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya tehát nem pártolja a sorok megkeverését.

Akár az eddigi, akár új összetételben, Franciaország ellen a tisztességes helytállás már kevés. Legalábbis a vágyaink szerint. A realitás talaján maradva a keddi meccsnek sem a magyar válogatott az esélyese. Egyrészt Franciaország a tizenharmadik, Magyarország csupán a huszadik a világranglistán. Másrészt mi összességében simán kaptunk ki Dániától 3-1-re, a franciák viszont vasárnap csak hosszabbításban, 4-3-ra. 

Helyesebb úgy fogalmazni, a Franciaország elleni mérkőzésen remélhetőleg nem lesz olyan nyomasztó az ellenfél fölénye, mint az eddigi két találkozón. Rövid memória ide, hibajavítás óta, ebből kell kiindulni.

A Bartalis Istvánnal készült teljes interjú: 

A franciák ellen más lesz

Kóger Dániel: Ez a mostani magyar válogatott sokkal szervezettebb, mint amelyik hét vagy tizennégy évvel ezelőtt szerepelt az A csoportban. Az amerikai és a dán válogatott ellen is voltak olyan szakaszok, amelyek nagyon jól sikerültek. Azonban a legfontosabb, hogy a francia és az osztrák csapat ellen mutassuk meg, hogy valójában jobbak lettünk, mint a korábbi két A csoportos vb-n voltunk.

Az amerikaiak az egész szezonban magasabb szinten játszanak, mint mi, és ezt a pályán is bebizonyítják. A franciák ellen más lesz, van esélyünk, bízunk magunkban és egymásban.

Szabó Bence: Örülök, hogy sikerült Sofival két gólt lövetnem, szereti a passzaimat. Mindegy, ki az ellenfél, változatlan alázattal és hittel kell beleállnunk, így lesz ez kedden a franciák ellen is.

Erdély Csanád: Sokat kivett belőlünk a dánok elleni meccs, de sajnos nem volt elegendő idő a regenerálódásra, míg az eleve gyorsabb amerikaiaknak volt pihenőnapjuk. Fokozatosan fáradtunk el, és ők is nagyon fárasztottak minket, mert nem volt nálunk a korong, alig tudtunk optimális időnként cserélni.

Fodor Szabolcs másodedző helyzetjelentése:

Borítókép: Rövid memória. Sofron István és Erdély Csanád beszélget a hétfői edzésen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.