Hat évtizedes várakozásnak vethet véget az Ekl valamely döntőse

Az olasz Fiorentina és az angol West Ham United futballcsapatok küzdenek meg egymással szerda este a kontinens harmadik számú kupasorozatának, a Konferencialigának prágai döntőjében.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 13:26
Konferencia-liga
Prága, 2023. június 6. A labdarúgó Konferencia-liga bajnoki trófeájának másolata Prágában 2023. június 6-án. A Konferencia-liga történetének második fináléját, amelyben a West Ham United játszik a Fiorentinával, június 7-én rendezik a cseh fõvárosban. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai klubfutball csúcseseménye, a Bajnokok Ligája-döntő előtt három nappal rendezik a Konferencialiga utolsó mérkőzését. A történelmi első sorozatot az olasz AS Roma nyerte, idén újra olasz csapat, a Fiorentina ünnepelhet, ha a prágai döntőben (tv: M4 sport, 21.00) legyőzi az angol West Ham Unitedet. Mindkét együttes a régmúltjára lehet büszke: a londoni alakulat 58, a firenzei 62 éve nyert KEK-et. A megboldogult sorozatot azóta felszámolták, immár a Konferencialigában domboríthatnak az elitfutball szintjéről elmaradó csapatok. A West Ham United impozáns mérleggel, veretlenül, tizenhárom győzelemmel és egy döntetlennel jutott el a selejtező utolsó fordulójától egészen a prágai döntőig, olasz riválisa tizenegy győzelem mellett két döntetlent játszott és háromszor kikapott, ugyanakkor a csoportkör harmadik fordulójától a negyeddöntő első mérkőzéséig kilencmeccses győzelmi szériát produkált. A két együttest egyebek mellett az is motiválhatja, hogy a döntő győztese a következő szezonban az Európa-liga csoportkörében szerepelhet. Mivel hazája bajnokságában egyik csapat sem végzett európai kupaszereplést érő helyen, a prágai fináléban elért eredményen múlik, hogy a következő idényben melyikük szerepelhet a kontinentális kupaporondon.

MOYES, David Konferencialiga
David Moyes a Konferencialiga döntőjébe vezette a West Hamet. Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

A Fiorentinát irányító Vincenzo Italiano és kollégája, David Moyes is az ellenfél méltatásával vezette fel az Ekl-döntőt.

– A Konferencialiga egyik legerősebb csapatával mérkőzünk meg, amelynek ráadásul kiváló edzője van. Angliában a legismertebb, akár azt is mondhatnám, hogy a legjobb trénerek közé tartozik. Jó futballisták alkotják a West Ham keretét, és rögzített helyzetek után nagy veszélyt jelenthetnek ránk. Odafigyeléssel és összeszedetten kell játszanunk a döntőben, tisztelni az ellenfelet, egyébként könnyen pórul járhatunk – figyelmeztetett az olaszok vezetőedzője.

Moyes – Italianót követve – is a West Hamet dicsérte, amely szerinte váratlanul menetelt a fináléig.

– Kiváló csapatom van, amelyet nemzetközi szintű játékosok alkotnak. Ennek ellenére ha bárki felveti, hogy a Premier League-ben a hetedik helyen zárunk, egy európai kupasorozat elődöntőjében szereplünk, egy évvel később pedig döntőt játszhatunk a Konferencialigában, senki sem hitt volna benne. Remek dolgok történtek velünk, és remélem, hogy ez a jövőben is folytatódik. Különleges érzés, hogy bejutottunk a döntőbe. Azon leszünk, hogy szép pillanatokat szerezzünk a szurkolóknak – mondta a skót szakember.

A mérkőzés egyben a szombati szezonzáró, a Manchester City–Internazionale Bajnokok Ligája-döntő felvezetése is. Talán a színvonal is segít a ráhangolódásban.

Borítókép: Ezért a trófeáért száll harcba a West Ham és a Fiorentina (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.