időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

ETO, esetleg Vasas: Mátyus János előtt két lehetőség áll

Magyar Nemzet
2023.06.07. 10:32 2023.06.08. 08:22
ETO, esetleg Vasas: Mátyus János előtt két lehetőség áll

Mátyus János kedden hivatalosan is elköszönt a Budafoktól, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy hol folytatja. Nyilván feljebb szeretne lépni, de az NB I-ben nincs üres edzői állás, így csak olyan másodosztályú klub jöhet szóba, amelyik megalapozottan veszi célba a feljutást. Ennek a kritériumnak mindenekelőtt a két kieső, a Honvéd és a Vasas mellett a Győri ETO felel meg. Kispesten már kinevezék az új vezetőedzőt, így marad a Vasas és az ETO. Talán az utóbbi valószínűbb, hiszen Mátyus János hazatérne Győrbe.

Mátyus János jó, sőt kitűnő munkát végzett a Budafok vezetőedzőjeként. Augusztusban vette át a csapat irányítását, az elődjét, Csizmadia Csabát az együttes rossz rajtja miatt menesztették. Mátyus irányításával a Budafok egyre javuló formát mutatott, s végül a tizedik helyre futott be az NB II-ben. Ennél persze emlékezetesebb, hogy a Magyar Kupában egészen a döntőig menetelt, s ott csak a hosszabbításban maradt alul a ZTE-vel szemben.

Mátyus János Budafok
Mátyus János a kupaezüsttel a nyakában. Fotó: Origó/Csudai Sándor

A Budafok, noha az elmúlt években az NB I-ben is szerepelt, jelenlegi helyzetében – pláne amióta fő mecénását, Bélteky Róbertet gyanús ügyletekkel hozták hírbe Ausztráliában, s feltételezhetően emiatt az üzletember a tulajdonrészétől is megvált a klubban – örül annak, ha stabilizálni tudja a helyét a másodosztályban, a feljutásról legfeljebb álmodik. Mátyus János joggal gondolhatta, eljött az idő, hogy edzőként feljebb lépjen.

Nyilván ő is az NB I-ben szeretne dolgozni, ám jelen állás szerint erre nincs lehetősége. Amennyiben helyes a Nemzeti Sport értesülése, és Kuttor Attila – akit korábban hírbe hoztak az ETO-val – marad Mezőkövesden, akkor az utolsó üres edzői állás is elkelt az első osztályban. Egyedül Kisvárdán lehetett még kérdéses, marad-e Milos Kruscsics, ám Révész Attila, a klub sportigazgatója néhány napja lezárta a találgatást, hitet tett a szerb szakember mellett. A két feljutó csapat, a DVTK és az MTK is bízik az eddigi trénerében, Kuznyecov Szergej és Horváth Dávid is folytatja a munkáját.

Mátyus János az NB I-be tör

Mátyus János edzői karrierjében így egy olyan NB II-es csapat lehet előrelépés, amelyik reálisan célozza meg a feljutást az első osztályba. Ebbe a kategóriába három klub tartozik: a két kieső patinás fővárosi együttes, a Honvéd és a Vasas, valamint a Győri ETO, helyesebben az ETO FC Győr.

A Honvéd és a Vasas kiemelése aligha igényel magyarázatot. S hogy harmadikként miért az ETO-t soroljuk ide? A 2022–23-as idényben meglepetésre harmadik Ajkában nincs meg az első osztályú potenciál, az ötödik Soroksár a Ferencváros fiókcsapataként működik, a Győr mellett a Szeged, a Pécs és a Haladás jöhet még számításba, de amióta az ETO Világi Oszkár érdekkörébe került, nem is kérdéses, hogy e négyes közül a győri feltételek a legjobbak. Még ha a mögöttünk hagyott évadban ezt nem is sikerült bizonyítani. Világi Oszkár azonban világosan fogalmazott győri székfoglalójában: az ETO-nak az NB I-ben a helye.

Nos, visszatérve Mátyus János kilátásaihoz, a Honvéd házon belül oldja meg az edzőkérdést, a klub a múlt héten jelentette be, hogy a távozó Dean Klafuric örökébe Pinezits Máté, az U19-es csapat eddigi edzője lép. A Vasas még nem vallott színt. A Kondás Elemér utódjaként ideiglenesen kinevezett Desits Szilárd az utolsó forduló, a Fehérvár elleni mérkőzés után így fogalmazott: „A sorsom a jövő héten dől el.” Azóta újabb hét kezdődött meg, de hivatalos bejelentés továbbra sincs. Az információink szerint Desits Szilárd folytathatja a munkáját.

Kizárásos alapon Mátyus János tehát visszatér Győrbe, a szülővárosába. Logikus lépés lenne mindkét fél részéről. Napokon belül kiderül, hogy az érintettek is így gondolják-e.

 

Borítókép: Mátyus János fogja a fejét. Talán már tudja, mitévő legyen (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.