Kozák Luca úgy látja, neki találták ki a budapesti vb-t

Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó szerint karrierje legjobb éveiben kerül sor a budapesti atlétikai világbajnokságra, és hatalmas lehetőségnek tartja, hogy hazai közönség előtt versenyezhet egy világszintű sporteseményen.

Forrás: MTI2023. 06. 16. 8:44
KOZÁK Luca
München, 2022. augusztus 21. Kozák Luca a nõi 100 méteres gátfutás elõdöntõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án. A magyar versenyzõ futammásodikként, 12.69 másodperces országos csúccsal jutott be a fináléba. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

május végén Savonában kezdte meg a szezont, és az elmúlt három hétben egyre jobban teljesített a versenyeken. Ezt bizonyítja, hogy kedden ezüstérmet szerzett 100 méter gáton a finnországi Turkuban rendezett Paavo Nurmi-emlékversenyen 12.93 mp-es idei legjobbjával.

– Ez egy Gold kategóriájú verseny volt, és tényleg nagyon erős mezőny gyűlt össze, ezért nagyon örülök, hogy egy ilyen kiélezett mezőnyben második tudtam lenni – mondta a 2022-es év legjobb női sportolója az MTI-nek, és azt is elárulta, hogy a rajtnál még érzi a fedett pályás szezon hiányát, amelyet egy kisebb sérülés miatt hagyott ki.

A 27 éves atléta legközelebb a csapat-Európa-bajnokságon áll rajthoz, amelyet a jövő szerdán rajtoló Európa Játékok keretein belül bonyolítanak le Kis-Lengyelországban, a magyarok a második divízióban lesznek érdekeltek. Az országos csúcstartó ezt követően Ostravában, majd az ob-n méretteti meg magát, csúcsformáját pedig az augusztus 19-én kezdődő budapesti vb-re szeretné időzíteni.  

– Időeredményben és helyezésben is azt szoktam mondani, hogy minél jobb legyen, de nyilván ez egy mérhető sport, és ha a 12,69 másodperces egyéni rekordomnál jobbat fogok futni, akkor azt mondhatom, mi mindent megtettünk. Helyezésbe azért nem szeretnék belemenni, mert minden év különbözik, más a mezőny, illetve máshogy alakul a versenyzők szezonja, így fogalmam sincs, hogy milyen idő lesz elég a döntőbe jutáshoz – mondta a szabadtéren hétszeres magyar bajnok versenyző, aki arra is kitért, kifejezetten örül annak, hogy Mondo típusú pályát építettek a Nemzeti Atlétikai Stadionba, mivel remek tapasztalatai vannak ezen a borításon.

– A pálya nem minden, ehhez azért kell a sportoló is, de én nagyon szeretem, és örülök neki, mivel ez az első hazai Mondo-pálya. Remélem, már az országos bajnokság is ott lesz, és tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ott futni – hangsúlyozta. Hozzátette: – Ez a világbajnokság nekem lett kitalálva, mivel most vagyok a karrierem legjobb éveiben. Hatalmas lehetőség és élmény lesz számomra, amire nagyon jó lesz visszagondolni a pályafutásom lezárása után.

A budapesti atlétikai vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek otthont adó Hősök terén.

Borítókép: Kozák Luca a női 100 méteres gátfutás elődöntőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.