A magyar válogatott minden létező alkalmat megragad

A győri Magvassy Sportcsarnokban gyakorol a magyar női kézilabda-válogatott. A helyszínnek nincsen különösebb jelentősége, az időzítésnek annál inkább. Korábban nem fordult elő, hogy a klubcsapatok szezon előtti felkészülését megelőzze egy válogatott összetartás. A mostani választásnak is megvan az oka: a november végén kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokság.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 18:22
null
202307011 Kézilabda válogatott edzés Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir időben leszögezte: az anyák felmentést kapnak az összetartáson való részvétel alól. A női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ezúttal eltekintett Szöllősi-Zácsik Szandra és Debreczeni-Klivinyi Kinga jelenlétől, sőt az idegenlégiósok, a német Bietigheim kapusa, Szikora Melinda és a nyáron szerződtetett szélsője, Faluvégi Dorottya is igazoltan volt távol. A többi kiválasztott ott volt a győri Magvassy Sportcsarnokban, ahol fizikai felmérésekkel és edzésekkel készül a válogatott az új szezonra. 

VLAGYIMIR, Golovin
Golovinnak többször is lesz lehetősége a csapat összetartására. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A négynapos közös gyakorlás megelőzte a klubok felkészülésének a kezdetét, a kapitány szerint ennek nagyon egyszerű az oka. – A közvetlen elithez tartozó skandináv országokban már régóta bevett gyakorlat, hogy a szezon végén, majd az új szezon kezdetén is együtt gyakorol a válogatott kerete. A fizikai tesztek elvégzésére és a csapatépítő foglalkozásokra tökéletesen alkalmas a mostani időszak – tájékoztatott Golovin. A kapitány hozzátette, hogy a tét jelentős, ezért minden lehetséges alkalmat igyekszik kihasználni a szakmai stáb a november végén kezdődő, dán, norvég, svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs vb rajtjáig.

Ma a védekezés volt soron, pénteken a támadó taktikát porolja le a szakmai stáb a játékosokkal együtt. A szezonrajt előtt, augusztus elején a válogatott felkészülési mérkőzést játszik a BL-döntős Ferencváros csapatával. Eredetileg a lengyelek elleni meccs szerepelt a programban, de az ellenfél visszalépett, így esett a választás az NB I ezüstérmesére. Októberben is találkozik a keret, a 2024-es Európa-bajnokság társrendezőjeként a szintén házigazda Norvégia és Ausztria ellen játszik az Európa-kupa keretében. November végén a német kézilabdázás napja alkalmából vendégeskedik Németországban, majd Hollandiában végzi el az utolsó simításokat a vb előtt Golovin Vlagyimir csapata. 

A tét jelentős, a dán, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon ki lehet harcolni az olimpiai selejtezőtornán való részvételt, ehhez az első nyolc között kellene végezni. A sorsolás alapján erre reális esély mutatkozik. Tisztában van ezzel a kapitány és a válogatott irányítója, Vámos Petra is. – A csoportban Montenegró ellen játszunk az első helyért, utána papíron két nehezebb ellenfél, Horvátország, majd Svédország vár ránk. A horvátok első számú átlövője, Camila Micijevic tavaly sérülés miatt nem játszott ellenünk, idén viszont várhatóan ott lesz a vb-n. Nem szeretek okoskodni, mindenesetre az biztos, hogy kaphattunk volna sokkal nehezebb csoportot is – mondta a szokásos nyers, őszinte stílusában a kapitány. A debreceni játékos ehhez csak annyit tudott hozzátenni, hogy a következő szezon a felkészüléssel, a csapata Bajnokok Ligája szereplésével és a remélt olimpiai selejtezőn való részvétel kiharcolásával rengeteg érdekességet kínál. 
Még mielőtt elmerültek volna az esélylatolgatásban, a válogatott zenefelelőse, kedvenc számai kezdtek dübörögni a Magvassy sportcsarnokban. Holanek Zoltán erőnléti edző vezérletével a csapat elkezdte a ráhangolódást a szezonra és a novemberben kezdődő vb-re.

Borítókép: A válogatott sűrű programmal készül a vb-re (Forrás: MKSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.