Fake news működésben, így sározták be a magyar sportolót

Senki sem gondolta volna, hogy a budapesti WTA 250-es tenisztorna első fordulója ilyen nagy indulatokat kavar. Tóth Amarissa élete első WTA-mérkőzése úgy zárult, hogy a kínai Csang Suaj feladta a találkozót. Az esetről keringő videók miatt sokan, köztük neves teniszezők is nekiestek a magyar lánynak. Csakhogy a videók között akadt, amelyik teljesen elferdítette a történteket, hogy a lehető legrosszabb színben tüntesse fel Tóth Amarissát. A budapesti torna helyzete még súlyosbodhat, a WTA szerda esti közleménye alapján rasszizmus miatt vizsgálódik.

2023. 07. 20. 6:18
Tóth Amarissa
Fotó: Facebook/Hungarian GP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az a világ minden táján szokás, a budapesti WTA 250-es tenisztorna szervezői is kiosztottak néhány szabadkártyát hazai játékosoknak. Stollár Fanny megragadta ezt az esélyt, ő már negyeddöntős a versenyen, s akár Tóth Amarissa is követheti, ő csütörtökön vív nyolcaddöntőt az ukrán Katerina Baindl ellen. Azonban a húszéves Tóth, aki 2021-ben leány párosban döntőt játszott a Roland Garroson, nem örvend nagy népszerűségnek versenytársai körében, miután az első fordulós, Csang Suaj elleni meccséről igen furcsán megvágott videók is keringenek az interneten.

Aki csak ezt az ausztrál beszámolót látja, az könnyen levonhatja azt a következtetést, hogy Tóth azonnal eltörölte a labda által hagyott nyomot, mert az az ellenfele igazát bizonyította volna, a székbíró pedig passzív szemlélője volt az eseményeknek és a füle botját sem mozgatta Csang panaszaira.

Az ilyen tartalmak vezethettek odáig, hogy több teniszező is a Twitteren kritizálta a magyar játékost, a világranglistán kilencedik helyen álló Maria Szakkari egyenesen eltiltást követelt neki.

Mi történt valójában Tóth Amarissa meccsén?

Lássunk egy hosszabb, a vitatott esetet vágatlanul bemutató verziót, s máris megváltozik a benyomásunk. Csang 0:23-nál üti meg a kérdéses tenyeresét. Tóth Amarissa a nyom közelébe sem megy, rábízza a döntést a székbíróra, a francia Morgane Lara pedig azonnal érkezik, hogy megvizsgálja a labda által hagyott nyomot.

Lara a vizsgálat után megerősíti a vonalbírói ítéletet, és Tóthnak ítéli a pontot, aki át is megy a túloldalra, felkészülve a következő labdamenetre.

Csang viszont meg van győződve arról, hogy a labda bent volt – ehhez elég, ha kívülről csípi a vonalat –, és a következő perceket azzal tölti, hogy a székbírót, Tóthot, majd a pályára érkező versenybírót is megpróbálja meggyőzni az igazáról. Mindkét bíró türelmesen meghallgatja a kínait, de a székbíró már megvizsgálta a nyomot, a versenybíró pedig ilyen helyzetben nem is avatkozhat közbe, így az ítélet nem változik.

Tóth türelmesen várakozik, majd Csang 6:06-nál megfordul, és a magyar lány felé kiabál, aki zavarában elmosolyodik, de próbál a mérkőzésre koncentrálni.

A következő labdamenetet Csang gyorsan megnyeri, és ezután megy Tóth a nyomhoz, hogy eltörölje azt, ezzel újra felbosszantva kínai ellenfelét és annak stábját. Csang újrakezdi a reklamálását, az ütőjével rá is csap a hálóra.

Néhány labdamenettel később Tóth egy nyerővel elveszi ellenfele adogatását, aki utána a székén sírva fakad, majd feladja a találkozót. Tóth látványosan ünnepel, Csang pedig még kimutogat a közönségnek – egyik sem elegáns viselkedés.

Az összkép a hosszabb videó alapján teljesen más, mint az összevágott rövid klip után. Íme, a fake news működésben.

Miért törölte el Tóth Amarissa a nyomot?

A mérkőzésről Tóth Amarissa nyilatkozott a verseny hivatalos Facebook-oldalán, amelyen elárulta, hogy a további félreértések elkerülése érdekében törölte el a vonal közeli nyomot. A magyar teniszező azt is elárulta, hogy az ellenfele „lecsalózta”, Csang edzője pedig elfogadhatatlan hangnemben kiabált neki.

A hosszabb felvétel alapján lehet az az ember érzése, hogy a nyom eltörlése az ellenfél bosszantásául is szolgált, az eredményt közvetlenül befolyásoló jelentősége azonban ekkorra már nem volt a kérdéses nyomnak.

Tóth később érzékelte, hogy Csang sír, ám elmondása szerint pánikrohamról nem tett neki említést a kínai teniszező, ami a visszalépés hivatalos oka volt.

Tóthnak olyan játékosok is nekimentek a közösségi médiában, akik részt vesznek a budapesti versenyen. Az ausztrál Ellen Perez arról számolt be, hogy szerdán páros- és honfitársa, Daria Saville személyes beszélgetésben jelezte Tóth Amarissának, hogy tiszteletlennek tartja a viselkedését, amire a magyar lány úgy felelt, hogy tudja, és közleményt fog kiadni.

Bár Perez szavaiból ez nem derül ki, Tóth nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy mindez az abban nem említett epizódra, az ellenfél feladása utáni látványos ünneplésre vonatkozhat, amely a tenisz íratlan szabályaiba ütközik.

Tóth Amarissa egyébként az Instagram-oldalát privát fiókká tette, a Facebookon kapott néhány gyalázkodó bejegyzésből kiindulva nem nehéz kitalálni, hogy miért.

A WTA rasszizmus miatt vizsgálódik

Az eset szerdán késő este újabb váratlan fordulatot vett: a női tenisztornarendszert felügyelő szervezet, a WTA ugyanis közleményben jelezte, hogy zéró toleranciát alkalmaz a rasszimussal szemben, és a Hungarian Grand Prix-n történt egy sajnálatos, kivizsgálandó eset.

Bár a WTA nem osztott meg ennél több részletet, a hozzászólók közül néhányan egy, a Hungarian GP által közzétett, majd később törölt bejegyzést gyanítanak a háttérben. A hozzászólás eredetileg magyarul íródott, a Google Translate angol fordítása látható a képernyőfelvételen, amelyben a szervező kommunikációja elismeri, hogy Tóth nem minden helyzetben megfelelően viselkedett, ugyanakkor a „kínai manipuláció” aránytalanul rossz színben tünteti fel.

A felvételek manipulációja bizonyítható. De ha valóban emiatt tett valaki panaszt, és a WTA úgy ítéli meg, hogy ez a kínaiak elleni rasszista támadás, akkor a magyar teniszező után a magyar verseny is nehéz helyzetbe kerülhet.

Borítókép: Tóth Amarissa (Fotó: Facebook/Hungarian GP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.