Hamilton a Hungaroringen érte el azt, amire hosszú ideje vágyott

Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es Magyar Nagydíj rendkívül izgalmas időmérőjét, a rekordbajnok három ezredet vert rá az utolsó pillanatokig vezető Max Verstappenre. A McLaren Silverstone után ezen a szombaton is remekelt, Lando Norrisnak a harmadik hely jutott, Sergio Pérez pedig hosszú idő után ismét a legjobb tízbe kvalifikálta magát.

2023. 07. 22. 17:17
Lewis Hamilton, Magyar Nagydíj, Hungaroring
Hamilton F1 Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esővel és az új lebonyolítással megbolondított magyar versenyhétvége eddig sok meglepetést tartogatott. A három szabadedzés mindegyikén más-más pilóta volt a leggyorsabb: az elsőn George Russell (Mercedes), a másodikon Charles Leclerc (Ferrari), a szombatin pedig (Mercedes) autózta a legjobb köridőt. Az általános forgatókönyv – miszerint (Red Bull) agyonnyeri magát – tehát ezúttal elmaradt.

Mercedes, Hamilton, Magyar Nagydíj, Hungaroring
Nagy volt az öröm a Mercedesnél Hamilton pole-ja miatt  Fotó: Kurucz Árpád

 

A már említett új lebonyolítás abból áll, hogy a három napra az eddigi tizenhárom garnitúra gumi helyett csak tizenegyet használhatnak fel a versenyzők, az időmérőn pedig az első szakaszban csak kemény, a másodikban közepes, a harmadikban lágy keverék kerülhet fel az autókra.

A káosz a kvalifikáción is folytatódott, a Q1-ben sokáig például Valtteri Bottas (Alfa Romeo) csatázott Verstappennel az első helyért, ami végül Csou Kuan-jüé (Alfa Romeo) lett. A Mercedesek pedig az utolsó pillanatokig a kiesőzónában voltak, és bár Hamilton végül megmenekült, a Magyar Nagydíjon tavaly pole pozíciós Russell kiesett – Alexander Albon (Williams), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Kevin Magnussen (Haas) és Logan Sargeant (Williams) társaságában.

 

Kis túlzással a Q2 alatt minden szem Sergio Pérezre (Red Bull) szegeződött, aki a legutóbbi öt alkalommal nem élte túl ezt a szakaszt – ha egyáltalán eljutott idáig. De a mexikói pilóta Magyarországon lezárta az arcpirító sorozatát, és bejutott a legjobb tíz közé. Carlos Sainznak (Ferrari), Esteban Oconnak (Alpine), Daniel Ricciardónak (Alpha Tauri), Lance Strollnak (Aston Martin) és Pierre Gaslynak (Alpine) ez nem sikerült.

Az első helyen Lando Norris (McLaren) masírozott a harmadik szakaszba, és a brit versenyző lendülete kitartott, ez vasárnapra harmadik rajthelyet ért neki. Az első sorba pedig az elmúlt hat idény világbajnoki címeinek birtokosai, Hamilton és Verstappen kerültek. A sorrend nem véletlen, Hamilton megtörte Verstappen időmérős uralmát, három ezreddel (!) a holland előtt végzett szombaton. 

A brit rekordbajnoknak láthatóan sokat jelentett pályafutása 104. pole pozíciója, hiszen legutóbb másfél éve, a 2021-es Szaúdi Nagydíjon volt hasonló sikerben része.

A teljes rajtsorrend:
    1. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
    2. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
    3. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    4. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
    5. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Nico Hülkenberg (német, Haas)
    6. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
    7. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    8. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
    9. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
George Russell (brit, Mercedes)
    10. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Logan Sargeant (kanadai, Williams)

A hétvége további programja

Formula–1, vasárnap: Magyar Nagydíj 15.00
Formula–2, vasárnap: futam 10.05
Formula–3, vasárnap: futam 8.25
Porsche-szuperkupa, vasárnap: futam 12.00.

Borítókép: Lewis Hamilton ünnepel a Hungaroringen (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.