Djokovics sokakat megdöbbentett, de őt is érte meglepetés

Közeledik az év utolsó Grand Slam-tornája, a US Open. A teniszezők számára a felkészülés utolsó jelentős állomása a cincinnati mesterverseny, amelyen az élvonal mindkét nemnél szinte teljes létszámban képviselteti magát. Itt tér vissza a pályára a wimbledoni döntőben elszenvedett veresége után Novak Djokovics. A szerb klasszisnak már a gyakorlása is tömegeket vonzott, Djokovics szakálla pedig sokakat megdöbbentett.

2023. 08. 15. 4:47
Novak Djokovics
London, 2023. július 16. A szerb Novak Djokovic a második helyezett trófeájával a kezében sír, miután kikapott spanyol Carlos Alcaraztól a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében 2023. július 16-án. MTI/AP/Alberto Pezzali Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics rekordjainak lassan már se szeri, se száma, nehéz olyan statisztikai mutatót találni, amely alapján nem ő a tenisztörténelem legjobb játékosa. 2018-ban Djokovics lett az első – és máig egyetlen – teniszező, aki mind a kilenc mesterversenyt megnyerte, az utolsó hiányzó verseny a cincinnati ATP 1000-es torna volt, amelynek döntőjében öt évvel ezelőtt, öt elveszített finálé után ellen nyert. A szerb játékos idén az Australian Open és Roland Garros megnyerése, valamint a wimbledoni döntő elvesztése után még két fontos célt tűzött ki maga elé: a US Open és a Davis-kupa előtt azonban fontos állomás számára a visszatérést jelentő Cincinnati.

Novak Djokovics Cincinnati edzés
Novak Djokovics szakálla meglepte a rajongókat Cincinnatiben (Fotó: Twitter)

Míg Djokovics wimbledoni legyőzője, Carlos Alcaraz már múlt héten, Torontóban visszatért a pályára, a szerbnek a várhatóan szerdai, cincinnati második fordulós meccse lesz az első a füves pályás Grand Slam-torna óta.

– Nem az első és nem is az utolsó vereségem volt, egy nap alatt túlléptem rajta – szögezte le a wimbledoni fináléról Djokovics. – Szükségem volt a pihenésre, a családdal töltött időre. Sok teniszben töltött év után úgy érzem, megtehetem, hogy csak ott játszom, ahol igazán akarok. Indulni akartam Cincinnatiben, hiszen már nagyon közel van a US Open rajtja.

Djokovics második kiemelt a mesterversenyen, így az első fordulóban nem kell pályára lépnie. Kedden dől el, hogy első ellenfele a Roland Garros argentin meglepetésembere, Tomás Martín Etcheverry vagy a múlt héten Torontóban elődöntőig jutott spanyol Alejandro Davidovich Fokina lesz-e.

Novak Djokovics visszatérhetett Amerikába

Nemcsak az éven belül tekinthető visszatérésnek Djokovics cincinnati fellépése, hanem a helyszínt tekintve is: a szerb játékos ugyanis legutóbb két éve, a 2021-es US Open döntőjében lépett pályára az Egyesült Államokban. Azóta a szigorú beutazási szabályok és a szerb játékos Covid elleni oltásának hiánya megakadályozta, hogy Djokovics pályára léphessen az országban, amely a legtöbb fontos versenynek – többek között egy Grand Slam-tornának és három Mastersnek – ad otthont.

Djokovics visszatérése így már az első edzésén is nagyot szólt, telt ház előtt gyakorolhatott.

– Lenyűgöző volt. Az edzőmmel viccelődtünk, kérdeztem tőle, hogy jó pályánál járunk-e, mert olyan volt a hangulat, mintha meccs zajlana ott. Sokszor játszottam már nagyszerű légkörben, de nagyon régóta nem volt lehetőségem ilyen közönség előtt gyakorolni. Ez további inspirációt ad, hogy a legjobbat hozzam ki magamból a tornán – mondta Djokovics.

A közönség tehát meglepte a szerbet, de ez fordítva is igaz volt. Az új megjelenés, Djokovics szakálla azonnal beszédtéma lett a teniszrajongók körében.

Djokovics az újabb tornagyőzelem mellett a világelsőségért is harcba száll az Egyesült Államokban, s nem is rossz a kiindulóhelyzete: míg riválisa, a ranglistán jelenleg vezető Carlos Alcaraz Cincinnatiben negyeddöntőt vív, a US Openen pedig címvédőként indul, Djokovicsnak a tavalyi távollét miatt nincs megvédendő pontja egyik versenyről sem.

A 2018-as cincinnati döntő összefoglalója

Borítókép: Novak Djokovics a wimbledoni döntő vesztesének járó trófeával (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.