Emlékezetes és eredményes héten vannak túl a magyar légiósok

Újra jelentkezünk szokásos összeállításunkkal a külföldön szereplő magyar labdarúgók aktuális szerepléséről. Ketten bemutatkoztak a Premier League-ben, várható egy harmadik debütálás is, Kerkez Milos pedig a meccs legjobbja lett. A Német Kupában és a Szuperkupában is voltak magyar főszereplők, mint ahogyan a tengerentúlon is történt számunkra érdekes esemény, Gazdag Dániel például felgyógyulása esetén Lionel Messi ellen játszhat.

2023. 08. 14. 5:35
SZOBOSZLAI Dominik
London, 2023. augusztus 13. Conor Gallagher, a Chelsea (b) és Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. augusztus 13-i, Chelsea-Liverpool mérkõzésén Londonban. MTI/AP/Ian Walton Fotó: Ian Walton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha magyar légiósok, akkor mostantól a legnagyobb figyelem – és erre büszkék lehetünk – a Premier League-re irányul. Három válogatott futballistánk is tagja valamelyik PL-ben szereplő csapatnak, és kettő közülük már be is mutatkoztak. Elsőnek lépett pályára a Bournemouthban, végigjátszotta a West Ham United ellen 1-1-re végződött hazai mérkőzést. A 19 éves balhátvéd olyan jó teljesítményt nyújtott a nyitófordulóban, hogy őt választották meg a mérkőzés legjobbjának. Klubja a közösségi oldalán már a kezdés alatt azt írta Kerkez Milosról, hogy „ennek a srácnak nagyon sok energiája van.”

Debütálása után Kerkez Milos saját maga is megemlékezett erről a fontos mérföldkőről. „Nagyon büszke pillanat ez nekem és a családomnak. Tovább dolgozunk” – írta bejegyzéséhez a fiatal magyar balhátvéd. 

Kerkez Milos a mérkőzésen kétszer szerelt, a levegőben négy, míg a földön hat párharcot nyert meg, emellett háromszor tisztázott. Támadást tekintve negyven passzából 31 sikeres volt, továbbá bemutatott egy sikeres cselt és volt egy kulcspassza is. Az AFC Bournemouth a Twitter-csatornáján megszavaztatta, ki volt csapatuk legjobbja. A több mint 1300 szavazó 40 százaléka Kerkez Milosra adta le a voksát, így a magyar válogatott balhátvédet már az első PL-mérkőzésén csapata legjobbjának választották.

 

A Bournemouth persze a tekintélyt nézve más szint, mint a Liverpool, ezért debütálása nagyobb szenzációnak számít. A magyar válogatott csapatkapitányát 70 millió euróért vette meg az angol sztárklub, amely Londonban a Chelsea ellen kezdte le a Premier League új idényét. 

Szoboszlai Dominik végig ott volt a pályán voltak szép passzai, a kaput nem veszélyeztette, a csapata pedig 1-1-re végzett. A magyar középpályás nem nyújtott látványosan kiemelkedőt, de csalódást sem okozott, nem véletlen, hogy Jürgen Klopp nem cserélte le. 

A harmadik magyarja a Premier League-nek Bolla Bendegúz, ő a Wolverhampton keretének a tagja, a csapata hétfőn 21 órakor a Manchester United vendége lesz, akkor derül ki, hogy lesz-e harmadik magyar bemutatkozás 2023-ban a világ legerősebb bajnokságában…

 

Hegyi és Styles is a legjobbak között

Ám maradhatunk még Angliában, ahol már zajlanak a Ligakupa mérkőzései is. A harmadosztályú Stevenage a kölcsönbe kapott Hegyi Krisztiánnal a kapuban látta vendégül a másodosztályú Watfordot, a hosszabbítás után 1-1-et mutatott az eredményjelző, a tizenegyespárbajt pedig a hazai együttes nyerte meg 4-3-ra, Hegyi Krisztián öt védésével csapata legjobbja volt, a tizenegyesek során egy kísérletet hárított. Mindez a hét közben történt, a hétvégén bajnokikat játszottak az angol csapatok. A League One (III. osztály) magyarjai közül Hegyi Krisztián nem kapott gólt a Shrewsbury elleni hazai mérkőzésen, a Stevenage 2-0-ra nyert, a Barnsley viszont csak 1-1-et játszott a Bristol Rovers vendégeként, Callum Styles végig ott volt a gyepen. 

Derby County v Barnsley - Sky Bet League 1
Callum Styles hamarosan feljebb léphet egy osztállyal. Fotó: Mi News

Az előző idényt kölcsönben a másodosztályú Millwallnál töltő 23 éves Callum Styles jelenlegi edzője, a Barnsley-t irányító Neill Collins a Football Heavennek egyébként úgy nyilatkozott, hogy csapatának sok eladható játékosa van, s közülük Styles sem kivétel, mert nagyon jó futballista. – Ő olyan labdarúgó, akit biztos vagyok benne, hogy sok csapat csodál, de egyelőre Barnsley-játékos, akit szívesen megtartanék. Amíg továbbra is úgy játszik, mint eddig, akkor boldogok leszünk és biztos vagyok benne, hogy még több ember figyelmét felkelti – mondta Collins. A Barnsley-val tavaly új szerződést kötő Styles jelenlegi szerződése 2025-ig szól, azaz a klub csak akkor válna meg tőle, ha érkezik ellenszolgáltatás, Collins viszont abban reménykedik, hogy az átigazolási időszak véget ér és Styles marad a csapatnál.

 

Van még magyar a BL-ben

A múlt héten magyar légiósok is szerepeltek a nemzetközi porondon. Közülük kiemelkedik a korábbi válogatott Varga Roland, aki a Sepsi OSK-ba a 80. percben állt be a kazah Aktobe ellen, és döntetlent érő gólt lőtt az Európa-Konferencialiga selejtezőinek a harmadik körében az első mérkőzésen. Ugyancsak ebben a sorozatban játszik a ciprusi Omonia Nicosia is, amely 1-0-ra legyőzte az odavágón a dán Midtjyllandot, végig a pályán volt. A szintén ciprusi AEK Larnaca az izraeli Maccabi Tel-Avivot fogadta és nyert ellene 1-0-ra, a hazai csapatban Gyurcsó Ádám végigjátszotta a mérkőzést. Találunk még magyart a Bajnokok Ligája selejtezőiben is, a Panathinaikoszban Kleinheisler László az 58. perctől játszhatott, a görög csapat a Marseille-t győzte le 1-0-ra.

Ternana Calcio v AC Pisa - Serie B
vesztes csapat tagja volt. Fotó: Europress/AFP/Luca Marchetti 

Olaszországban egyelőre csak a kupában kezdődtek el a mérkőzések, a Pisa Nagy Ádámot a 75. percig a soraiban tudó Pisa 1-0-ra kikapott a Frosinone otthonában. A Parma 3-0-s sikerének Balogh Botond nem lehetett aktív részese Bariban, a magyar védő a kispadon ragadt. Izraelben a Ligakipa csoportmeccsei zajlanak, szerdán Koszta Márk a 77. percben állt be a Sahnintól otthon 2-1-re kikapó Maccabi Bnei Rainába, vasárnap a csapata a Hapoel Haderához utazott el, 1-1-et játszott, és a magyar csapat az elsőtől az utolsó percig a pályán tartózkodott. 

 

Magyar főszereplők két német kupában

A legtöbb magyar légiós Németországban keresi a kenyerét, közülük a lipcseiek értek el komoly eredményt a hétvégén: szombaton az RB Leipzig 3-0-ra legyőzte a Bayern Münchent a Szuperkupa-mérkőzésen, amelyen végig a pályán volt, a sérüléséből még nem teljesen felépült a lelátón örülhetett társai sikerének. A Német Kupában a másodosztályú Hertha 5-1-re nyert a negyedik vonalba tartozó Carl Zeiss Jena vendégeként, idősebb csapatában pályára lépett három fia is, ifjabb Pál és Márton kezdett, Bence csereként állt be, az első berlini gólt pedig Palkó szerezte. Az ugyancsak a Bundesliga 2-ben vitézkedő Hamburg hosszabbításban vívta ki a továbbjutást 4-3-ra Essenben a helyi harmadik vonalba tartozó együttes ellen,  Németh András az 59. percben csereként lépett pályára, majd a ráadásban az ő gólpasszából szerezte a továbbjutást érő gólt a csapata.

Willi Orbán emelte fel elsőként a német Szuperkupát. Fotó: Europress/AFP/Christof Stache


kezdett a Freiburgban, amely az ötödosztályú Oberachern stadionjában 2-0-ra győzött úgy, hogy a 82. percben lecserélt magyar válogatott támadó a 60. percben gólpasszt adott, majd bő negyedórával később maga is betalált;  Schäfer András is lábadozik még, így az Union Berlin nélküle jutott 32 közé egy 4-0-s sikerrel  a negyedosztályban vitézkedő Walldorf otthonában. 

Dárdai Palkó a gólját ünnepli. Fotó: AFP/Jacob Schroter

A 18 éves Vancsa Zalán kezdőként lépett pályára a belga másodosztály nyitányán a Lommelben, az Oostende vendégeként, és a 90. percben húsz méterről óriási gólt akasztott a jobb felső sarokba. Csapata ezzel 1-0-ra győzött, a magyar válogatott támadót a 93. percben lecserélték. Vancsa tavaly januárban szerződött az MTK-tól a Lommelhez, amelyben ez volt a második gólja a bajnokságban.

VANCSA ZALÁN GÓLJA

Európán kívülről két magyar légiós lépett pályára a múlt héten. A dél-koreai bajnokságban az Ulszan Hyunday 2-0-ra kikapott idegenben a Kangvontól, a 69. percben állt be a vesztes csapatba. A tengerentúlon a CONCACAF Ligák Kupája zajlik, és Gazdag Dánielt kisebb sérülés miatt az 55. percben le kellett cserélni a New York Red Bulls elleni találkozón, a magyar válogatott támadó oldalszalag-sérülése nem súlyos, így csak néhány hetet kell kihagynia. A Philadelphia így egyik legjobbja, a Ligák Kupájában már négyszer eredményes Gazdag nélkül lépett pályára a mexikói Querétaro ellen az elődöntőbe jutásért, a meccset a 101. percben szerzett Chris Donovan-góllal nyerte meg 2-1-re az Union. A Philadelphia a fináléba jutásért a Lionel Messit, Sergio Busquetset és Jordi Albát foglalkoztató, David Beckham által társtulajdonolt Inter Miamival csap össze, miután a floridaiak simán, 4-0-ra verték meg a Charlotte-ot. Sallói Dániel csapata, a Sporting Kansas City már kiesett a sorozatból.

Borítókép: Szoboszlai Dominik nem okozott csalódást az első tétmeccsén a Liverpoolban (Fotó: MTI/AP/Ian Walton)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.