Indul a Premier League, Guardiola Cityje a hegy tövében

A Premier League pénteken kezdődő idényében nem csak azért tapadhatunk a képernyőre, hogy megtudjuk, a Manchester City futballcsapata ismét simán az angol liga királya lesz-e, esetleg a nyáron megerősödött Arsenal kiénekli a címvédő szájából a sajtot? Most a világ legerősebbnek tartott bajnokságában magyarok sikeréért is szoríthatunk, ráadásul válogatottunk alapemberei, Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos várhatóan nem csak epizódszereplők lesznek a Liverpoolnál, illetve a Bournemouth-nál. Sőt, egy harmadik magyar, Bolla Bendegúz is pályára léphetne a Premier League-ben, bár a jelek alapján úgy tűnik, a Wolverhampton inkább kevesebb, mint több feladatot szán neki.

2023. 08. 11. 5:27
GUARDIOLA, Josep Premier League
Manchester, 2023. május 22. Pep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje a trófeával a Chelsea elleni bajnoki labdarúgómérkõzés után Manchesterben 2023. május 21-én. A Manchester City 1-0-ás gyõzelemmel megszerezte a bajnoki címet. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan felütéssel kezdődött a Premier League előző kiírása. Sokévnyi gyötrődés után az Arsenal állt az élre és átvette a Liverpool szerepét az angol bajnokságban, vagyis a Manchester City fő kihívója lett. Ez a film viszont nem volt hollywoodi tündérmese. Pep Guardiola csapata a vetélytárs botlásait szokásához híven kíméletlenül kihasználta, így – miként az azt megelőző öt idényből négyszer – legutóbb is a City lett a Premier League bajnoka.

FA Community Shield - Arsenal vs Manchester City Mikel Arteta Premier League
Artetát nagyon megviselte, hogy nem csapata lett a Premier League legjobbja Fotó: EPA/TOLGA AKMEN

Az Arsenal korai szárnyalását látva leginkább az volt a kérdés, hogy mikor pukkad ki az a bizonyos lufi. Meglehetősen későn jött el ez a pillanat, 

az Ágyúsok 248 nap elteltével adták csak át a trónt a Citynek – ennyi ideig még soha egy csapat sem vezette a Premier League tabelláját anélkül, hogy aztán bajnok ne lett volna. Hogy hasonló szívfájdalomban ezúttal ne legyen részük, a londoni klub tulajdonosai olyat tettek, ami eddig nem volt jellemző rájuk, és mélyen a zsebükbe nyúltak: Declan Rice-t (West Ham) 116, Kai Havertzet (Chelsea) 75, Jurrien Timbert (Ajax) pedig negyvenmillió euróért vásárolták meg. Pótolhatatlan távozókról pedig nem beszélhetünk, így bátran kijelenthető, hogy az Arsenal megerősödve vág neki a ma kezdődő idénynek.

 Az Angol Szuperkupa megnyerése pedig jó visszaigazolás volt Mikel Artetának is, aki a bajnoki cím elvesztése miatt némileg kételkedni kezdett magában.

– Az első hetek nagyon nehezek voltak. Először az embernek el kell rajta gondolkodnia, hogy volt-e bármi, amit máshogy kellett volna csinálnia. Ha igen, akkor tanulnia kell belőle, és elbírálnia, vajon ő a megfelelő személy arra, hogy vezesse a csapatot, van-e elég energiája és hite. Önvizsgálatot végeztem: a válaszom igen, tele vagyok energiával és optimistán tekintek előre – nyilatkozta az Ágyúsok edzője. – Amit legutóbb elértünk, az nem volt elég arra, hogy megnyerjük a fontos trófeát, úgyhogy jobbnak kell lennünk.

 

Ki nyeri a Premier League következő idényét?

Arteta utolsó állításával az Angol Szuperkupa megnyerése ellenére is egyet kell értenünk. Mert bár az Arsenal tizenegyesekkel legyőzte a Manchester Cityt, ezen a mérkőzésen is inkább az utóbbinak állt a zászló, és ez igaz a Premier League 2023/24-es idényére is. Az előző idényben triplázó (PL, Bajnokok Ligája, FA-kupa) világoskékek a nyáron nem sokat gyengültek, bár (Barcelona) elvesztése nagy érvágás. Kérdés, hogy a Chelsea-től érkezett Mateo Kovacic tudja-e őt pótolni. A védekezés terén eddig is remekelt Pep Guardiola gárdája (a Newcastle-lel holtversenyben a legkevesebb, 33 gólt rámoltak be az ellenfelek Éderson kapujába), Josko Gvardiol (RB Leipzig) megvásárásával és a Bayern München által csábított Kyle Walker megtartásával feltehetően ez nem fog változni. Elől pedig Erling Haaland zsenialitásában továbbra is bízhatnak, aki első Premier League-idényében rekordot jelentő harminchat találattal lett aranycipős.

– Lehetetlen megismételni, amit az előző idényben tettünk – véli Pep Guardiola, akinek csapata péntek este a Burnley vendégeként lép pályára a PL-nyitányon. – Ilyet az életben egyszer lehet elérni. Azt mondtam a játékosoknak, hogy a legmagasabb hegyet már megmásztuk, azóta lejöttünk róla, és most ugyanazokkal a célokkal újra nekivágunk az útnak. Amit elértünk, megmarad a szívünkben és az eszünkben, de már vége, most ismét a nulláról kezdünk.

A tabellán tavaly harmadik és negyedik helyen végzett Manchester Unitednek és Newcastle-nek ismét jó esélye van az előkelő helyezések elérésére. Előbbi megvált David de Geától, hamarosan pedig a sokat kritizált Harry Maguire is távozhat, míg az érkezők között olyan neveket említhetünk, mint Mason Mount (Chelsea), André Onana (Inter), Jonny Evans (Leicester) és Rasmus Hojlund (Atalanta). A Newcastle sem volt tétlen az átigazolási piacon, mások mellett Sandro Tonalit (AC Milan) és Harvey Barnest (Leicester) is megszerezte.

 

 

Magyar alapemberek (?) a Premier League csapatainál

A Liverpool ugyan legutóbb visszaesett, ötödik helyével a Bajnokok Ligájába sem jutott be, magyar szempontból az egyik legérdekesebb klubnak tekinthető. 

A Vörösök hetvenmillió eurót áldoztak az akkor még lipcsei Szoboszlai Dominikra, és mivel a középpálya megerősítésére nagy szükség volt, Alexis Mac Allister (Brighton) is az övék lett. Várhatóan – ahogy a felkészülési mérkőzéseken is – mindkettejüknek bérelt helye lesz a kezdőcsapatban, már csak azért is, mert a nyáron középpályások hada (Fabinho, Naby Keita, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain) távozott Liverpoolból. Emiatt kérdéses, hogy Jürgen Klopp alakulata mire lehet képes, bajnokaspiránsnak most aligha nevezhető.

vasárnap a Chelsea ellen (17.30, tv: Spíler 1) debütálhat az angol bajnokságban, amely még következő ellenfelénél is ramatyabbul teljesített és csak a tizenkettedik lett. A két csapat egyébként a pályán kívül is megküzdhet egymással, ugyanis ugyanarra a két játékosra vetették ki a hálójukat, Roméo Laviára és Moisés Caicedóra.

 

A holland AZ Alkmaartól a nyáron a Bournemouth-hoz igazolt Kerkez Milos is hasonló helyzetben van Szoboszlai Dominikhoz. A 19 éves balhátvéd az edzőmeccseken rendre a kezdő tizenegy tagja volt, és ez várhatóan a jövőben is így lesz, mivel az angol középcsapatnál gyakorlatilag nincs posztriválisa.

– Izgatottan várom a debütálásomat – árulta el a bajnokságban a legutóbb a tizenötödik helyen végzett Bournemouth honlapjának adott nyilatkozatában Kerkez. – Minden gyermek arról álmodik, hogy a világ legjobb bajnokságában játszhasson, ez pedig a Premier League. Én most végre itt lehetek. Jól sikerültek a felkészülési meccsek, sokat játszottam, fizikailag fel tudtam készülni.

Szoboszlai és Kerkez mellett egy harmadik magyar sikereiért is szoríthatnánk a Premier League-ben, de Bolla Bendegúz koránt sincs ilyen rózsás helyzetben. A 23 éves védőt 2026 nyaráig szerződés köti a Wolverhamptonhoz, ám svájci kölcsönszerződése lejártával látszólag nem számolnak vele a csapatnál. A felkészülési mérkőzéseken nem szerepelt és a klub honlapján sincs feltüntetve a neve, így egyelőre kérdéses, a Farkasoknál folytatja-e a pályafutását.

A Premier League-ben a legutóbb tizenharmadik Wolverhamptonnál egyébként a napokban nagy volt a jövés-menés: kevéssel az angol liga új idényének rajtja előtt távozott Julen Lopetegui, hogy aztán a korábban a Bournemouth-nál is megfordult Gary O'Neil legyen az új menedzser.

Premier League, 1. forduló

Péntek: 
Burnley–Manchester City 21.00 (tv: Match 4)

Szombat: 
Arsenal–Nottingham Forrest 13.30 (Spíler 1)
Bournemouth–West Ham 16.00 (Match 4)
Brighton–Luton 16.00 (Spíler 1)
Everton–Fulham 16.00
Sheffield–Crystal Palace 16.00
Newcastle–Aston Villa 18.30 (Spíler 1)

Vasárnap: 
Brentford–Tottenham 15.00 (Spíler 1)
Chelsea–Liverpool 17.30 (Spíler 1)

Hétfő: 
Manchester United–Wolverhampton 21.00 (Match 4).

Borítókép: Pep Guardiola csapata nyerte legutóbb az angol bajnokságot (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.