Szoboszlai klasszist is megelőzött a bemutatkozása során

Szoboszlai Dominik a tizenkettedik magyar, aki pályára lépett az angol Premier League-ben. A Liverpool és a magyar válogatott középpályása a Chelsea elleni mérkőzésen bátran futballozott, volt egy veszélyes szöglete, ami után a játékvezető kezezés miatt tizenegyest ítélhetett volna, de nem tette. A Liverpool 1-1-es döntetlennel kezdte a szezont, Szoboszlai Dominik végigjátszotta az első angol bajnoki mérkőzését.

Magyar Nemzet
2023. 08. 13. 19:29
Chelsea FC v Liverpool FC - Premier League
1612125391 LONDON, ENGLAND - AUGUST 13: Dominik Szoboszlai of Liverpool and Carney Chukwuemeka of Chelsea battle for possession during the Premier League match between Chelsea FC and Liverpool FC at Stamford Bridge on August 13, 2023 in London, England. (Photo by Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images) Fotó: Getty Images/Chris Lee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

bekerült a Liverpool kezdőcsapatába a Chelsea elleni bajnoki rajton. A Premier League első fordulójában a magyar válogatott támadó középpályása, Szoboszlai a kezdő sípszótól a pályán lehetett a Stamford Bridge-en.

Jürgen Klopp döntése nem jelentett különösebb meglepetést: a Liverpool menedzsere rendre a kezdőcsapatban számolt a magyar labdarúgóval az előszezonban.

A két csapat összeállítása: 
Chelsea: R. Sánchez – R. James, Disasi, T. Silva, Colwill, Chilwell – E. Fernández, Gallagher, Chukwuemeka – Sterling, N. Jackson.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Mac Allister, Szoboszlai, Gakpo – L. Díaz, Jota, Szalah.

A már említett előszezonban elég gólgazdag meccseket játszott Szoboszlai csapata: a négy felkészülési meccs összesített gólkülönbsége 18-11 volt. A Liverpool a középpályás védekezés stabilitását igyekezett megoldani a felkészülés során, miután Fabinho és Naby Keita is távozott. Moises Caicedo és Romeu Lavia neve is felvetődött az Anfield Roadon a védekező középpályás posztra, de mindkét játékos szerződtetéséért a mai ellenféllel, a Chelsea-vel kell még versenyt futnia a Liverpoolnak.

A hatodik percben Szoboszlai ügyes szólót mutatott be, betört a 16-oson belülre, a túlerőben levő hazai védők átmenetileg szereltek, a labda visszapattant Szoboszlai elé, aki lőtt volna, ha a közelben álló csapattára, Diogo Jota nem teszi ezt meg helyette. Bő tíz perc után Mohamed Szalah szerezhette volna meg a vezetést a Liverpoolnak, de az egyiptomi játékos 17 méteres lövése a lécről a kapu fölé vágódott.

A 18. percben megszerezte a vezetést a Liverpool: a kapus, Alisson elcsúszva passzolta fel a labdát Szoboszlainak, aki Mac Allisterhez játszotta azt vissza, az argentin Szalahnak adott remek labdát, az egyiptomi a hosszú oldalon szenzációs passzal szolgálta ki a védők közül kilépő Luiz Díazt, a 26 éves kolumbiai csatár becsúszva szerezte meg a Pool vezető gólját.

A 24. pecben közel állt az egyenlítéshez a Chelsea, de Nicolas Jackson mellé lőtt ígéretes helyről. A másik oldalon Szalah maradt tisztán szemben a kapuval, de a lövését blokkolta.

Majd megint az egyiptomi került helyzetbe, olyannyira, hogy gólt is szerzett, de azt Taylor játékvezető a VAR segítségével érvénytelenítette. A 37. percben egyenlített a Chelsea: Szoboszlai fejjel tisztázott egy beadást, de a labda a Chelsea-nél maradt, és ez volt a gond: Chilwell fejjel tette vissza a kapu elé Disasinak, ő pedig közelről bekotorta a labdát a kapuba.    

Két percre rá már a Chelsea-nél volt az előny, de a hazai drukkerek csak pillanatokig tudtak örülni Chilwell góljának, mert az is a VAR áldozatává lett. 

A 43. percben nem jelzett volna a VAR, de Jackson hét méterről szemben a kapuval az égbe lőtt. A félidőben Diogo Jota sérülését és ápolását leszámítva sok érdemleges nem történt.   

A második félidő elején Szoboszlai remek labdával nyitott, Diazt játszotta meg, de a kolumbiai rosszul találta el a labdát. Felpörögtek az események:  az 53. percben Szoboszlai zseniálisan lőtt be egy szögletet, Díaz fejelte rá a kapura, de Jackson kezében elakadt a labda, Taylor azonban nem ítélt büntetőt. Szoboszlai aktívan kezdte a második félidőt, két percre rá egy lövési kísérletet is feljegyezhettünk tőle, de a kísérletét blokkolták. A Chelsea is a pályán volt: Chilwell lövését Alisson védte.

Átvette az irányítást a Chelsea, Szoboszlai és csapattársai is kevesebbszer találkoztak a labdával, mint a második félidő első 10 percében. A 71. percben Jackson lefutotta Konatét, de Alisson eszén nem tudott túljárni.

A Liverpool cserélt, a 76. percben Szalah és Díaz, pár perccel korábban Jota és Gakpo is lejött. Élete első Premier League-mérkőzésén tehát Szoboszlai Dominik több játékpercet kapott, mint az egyiptomi klasszis. Ugyanis a magyar válogatott csapatkapitánya egészen a lefújásig a pályán maradhatott. A jobb és a bal oldali középpályás poszton tűnt fel. Az eredmény nem változott, Darvin Nunez állt legközelebb a Liverpool győztes góljához, de az uruguayi csatár lövése után szögletre pattant a labda.

Az eredmény nem változott, karrierje első Premier League-mérkőzésén Szoboszlai Dominik végig játszott a Liverpoolban, a magyar válogatott középpályás csapata 1-1-es döntetlennel kezdte a szezont.

Premier League 1. forduló: Chelsea–Liverpool 1-1 (1-1), Stamford Bridge, 50 ezer néző, vezette: Taylor. Gólszerzők: Disasi (37.), illetve Díaz (18.),

Borítókép: Szoboszlainál jó helyen volt a labda (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.