Íme Horner magyarázata, miért segítették Verstappent Pérez kárára

Christian Horner csapatfőnök szerint egyszerű magyarázatot lehet adni arra, miért segítette a Red Bull Max Verstappent az éllovas Sergio Pérez helyett a Formula–1-es Holland Nagydíjon, ami akkor a mexikói pilóta első helyébe került. Verstappent végül elsőként is intették le a vasárnapi futamon, Pérez pedig saját hibáinak is köszönhetően csak negyedik lett.

2023. 08. 29. 4:50
Formula One Belgian Grand Prix - Practice and Qualifying Horner Verstappen
epa10773720 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing (R) talks to Team chief Christian Horner of Red Bull Racing (L) during the Practice session for the 2023 Formula 1 Belgian Grand Prix at the Circuit de Spa-Francorchamps racetrack in Stavelot, Belgium, 28 July 2023. The 2023 Formula 1 Belgian Grand Prix takes place on 30 July. EPA/CHRISTIAN BRUNA Fotó: CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Holland Nagydíj előtt a Red Bull párosa közül Max Verstappennek állt a zászló, hiszen ő a pole pozícióból indult, míg Sergio Péreznek csak a hetedik rajthely jutott. A futam kezdete után nem sokkal viszont már fordított volt a helyzet, és a mexikói versenyző ugrott az élre, holland csapattársa pedig a középmezőnybe esett vissza. Mindez annak volt köszönhető, hogy a rajt után eleredt az eső, Pérez azonnal átmeneti gumikra váltott, Verstappen azonban a csapatával való egyeztetés után az egy körrel későbbi csere mellett döntött, amivel nem járt jól.

Formula One Dutch Grand Prix - Practice sessions Pérez
Pérez ezúttal is elmaradt Verstappentől Fotó: EPA/Koen Van Weel

A címvédő ugyanakkor nem töltött el sok időt a riválisok mögött, a második kerékcsere előtt már a második volt és Pérez nyomában loholt. A kettejük közötti sebességkülönbséget tekintve (volt, hogy Verstappen egy körön négy másodperccel gyorsabb volt Péreznél) várhatóan Verstappennek az sem okozott volna problémát, hogy megelőzze kollégáját, de ehelyett a bokszban kötött ki. 

Furcsán hatott, hogy a második kerékcserék alkalmával a Red Bull először Verstappent hívta ki, miközben ilyenkor általában a csapaton belül előrébb autózó pilótának kínálják fel az előnyökkel járó lehetőséget. Pérez Verstappennél egy körrel később kapott új abroncsokat, ez pedig azzal járt, hogy elveszítette az első helyet világbajnok csapattársával szemben.

 

Gyakran hallani összeesküvés-elméleteket arról, hogy Verstappen és Pérez más és más autót kap a Red Bulltól, és jobb járgányának köszönhetően tudja a holland mindig könnyedén lenyomni a mexikóit. Természetesen a bikák folyamatosan cáfolják ezeket a pletykákat, és Christian Horner a hollandiai eset után is elmondta, szó sincs arról, hogy azt akarták volna, Verstappen Pérez elé kerüljön:

– Checónak (Pérez – a szerk.) az volt a feladata, hogy elhúzzon a követőktől, de Max elképesztő tempóval érkezett mögötte. Előfordult, hogy három kör alatt hét másodperccel csökkentette a hátrányát. Alonso és talán Gasly elindította a lavinát azzal, hogy előttünk cserélt, és Albon tempója alapján egyértelmű volt, hogy a slickek jól működnek. 

Ha Checót hozzuk ki először a bokszba, Alonso és Gasly is Max elé vágott volna, és az első, illetve második helyezések helyett hirtelen az első és a negyedik pozíció lett volna csak a miénk. Emiatt Maxet hoztuk ki először, azt megkockáztatva, hogy Checo elé kerül, de a csapat érdekeit szem előtt tartva a miénk marad az első és a második hely. Szóval nem kellett túl sokat gondolkoznunk ezen a döntésen – magyarázta a Red Bull csapatfőnöke.

 

Pérez magyarázatot vár

A bokszkiállások után helyet is cseréltek az osztrák istálló pilótái. A futam után még Pérez sem tudta, hogy miért döntöttek a kárára.

– Feltételezem, hogy ilyen esetekben a csapat több információval bír, mint mi. Kielemezzük majd, mi történt, de meggyőződésem, hogy megvolt az oka annak, hogy a csapat így döntött – mondta a mexikói versenyző.

A nagydíjat követően nemcsak a csapatnak, Péreznek is magyarázatot kellett adnia egy kérdésre: az átmeneti gumikon miért volt ennyivel lassabb Verstappennél?

– A csapattól azt az információt kaptam, hogy még esni fog. A pálya pedig már száradóban volt, szóval ha teljes gázzal hajtok, tönkretettem volna az átmeneti esőgumikat – védekezett a tapasztalt pilóta, aki végül saját hibái okán még a dobogóra sem állhatott fel. Fernando Alonso (Aston Martin) Pérez kicsúszását kihasználva hajtott el mellette, Pierre Gasly (Alpine) pedig úgy lett harmadik, hogy a mexikói bokszutcai gyorshajtásért időbüntetést kapott.

– A szabály az szabály. Amikor a bokszba értem, leszakadt az ég, én közben eltaláltam a falat, átcsúsztam a vonalon és kicsit túlléptem a sebességhatárt. Sajnálom, hogy elbuktuk a dobogós helyezést, mert szerintem megérdemeltük volna.

 

Péreznek nincs félnivalója

Pérezt rengetegszer kikezdik, amiért a teljesítménye jelentősen elmarad Verstappenétől, és sokszor kap olyan javaslatokat a Red Bull, hogy le kellene váltaniuk a mexikóit. Horner elárulta, ez egyelőre biztosan nem fog megtörténni.

– Checo helyzete világos a következő idényre. A Red Bull versenyzője lesz, szerződéssel rendelkezik. Ettől függetlenül is elégedettek vagyunk a munkájával. Második a tabellán, Maxon kívül csak ő tudott futamot nyerni idén. Könnyű őt kritizálni, mert a garázs másik oldalán nagyon magasan van a léc, de Checo jövőre is nálunk versenyez – szögezte le a csapatfőnök, aki elmondta, Verstappen szerinte jelenleg érinthetetlen, a csapattársának lenni pedig korántsem irigylésre méltó feladat. – Ha Max nem lenne, Checo négy-öt futamot megnyert volna, és remélhetőleg az idény vége előtt még lesznek további győzelmei.

Borítókép: Christian Horner (balra) és (Fotó: EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.