Kozák Luca továbbjutott, feltűnt Eric, az angolna utódja

Öt magyar futó is előfutamot teljesített a budapesti atlétikai vb keddi versenynapján. Közülük Kozák Luca tudott bejutni az elődöntőbe, 100 gátas Eb-ezüstérmesünk mindössze két századmásodperccel maradt el országos csúcsától. Férfi 800 méteren a magyarok mellett kiesett az olimpiai bajnok és vb-címvédő kenyai Emmanuel Korir is, a legnagyobb tapsot pedig a hazai futók mellett a leglassabb versenyző, az egyenlítői-guineai Faustino Prieto kapta, felidézve honfitársa, az úszó Eric Moussambani sydney-i szereplését.

2023. 08. 22. 20:43
Kozák Luca atlétikai vb
Atlétikai vb - Női 100 méteres gátfutás Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi kalapácsvetés mellett a női 100 méteres gátfutás a másik egyéni versenyszám a budapesti atlétikai vb-n, amelyben három hazai sportoló is indulhatott. A kedd esti előfutamokban a tavaly Eb-ezüstérmet nyert valamint Kerekes Gréta és Tóth Anna is rajthoz állhatott.

Kozák Luca Nia Ali
Kozák Luca és Nia Ali is bejutott a 100 méteres gátfutás elődöntőjébe. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kozák a 2019-es világbajnok, idén a legjobb idővel rendelkező Nia Ali mellett futott. Az amerikai megnyerte a futamot, de a tavaly itthon az év sportolónőjének választott Kozák is jól futott, 12,71-es idei legjobbjával bejutott a szerdai elődöntőbe. Ugyanez nem jött össze Tóth Annának (12,95) és Kerekes Grétának (13,09).

– Extra motivációt adott, hogy láttam a családomat és a barátaimat a lelátón. A futam alatt semmit sem hallottam, de tudtam, hogy a szurkolók jó teljesítményt várnak tőlem, úgyhogy nagyon megnyomtam az utolsó húsz métert. A döntőbe nehéz lesz bejutni, de mindent beleadok, és bízom benne, hogy megdöntöm az országos csúcsot – mondta futása után Kozák Luca, aki már a keddi eredményével is közel került a saját magyar rekordjához (12,69).

A korábbi világcsúcstartó, az amerikai Kendra Harrison komoly üzenetet küldött a mezőnynek, 12,24 másodperc alatt teljesítette a távot, az utána következőre is két tizedmásodpercet vert. Továbbjutott a címvédő nigériai Tobi Amusan is, akinek a budapesti indulása az utolsó pillanatig kérdéses volt három elmulasztott doppingvizsgálata miatt.

A 100 gátas előfutamok után is magyar érdekeltségű szám következett: férfi 800 méteren Huller Dániel és Vindics Balázs próbálkozott meg az elődöntőbe jutással, de egyikük sem járt sikerrel. Hogy mennyire sűrű volt a mezőny: a szám olimpiai és világbajnoka, a kenyai Emmanuel Korir sem jutott tovább az előfutamából.

Eric, az angolna honfitársa nagy tapsot kapott

Az nem volt meglepetés, hogy kiesett az egyenlítői-guineai Faustino Prieto, aki egyedüliként két percen kívül idővel ért célba, viszont alapos tapsot kapott a Nemzeti Atlétikai Központ közönségétől a 2:04,20-as egyéni csúcsáért.

Egyenlítői-Guinea talán leghíresebb sportolója Eric, az angolna, azaz Eric Moussambani, aki a sydney-i olimpián úszott emlékezetesen lassú időt a 100 méteres gyorsúszás selejtezőjében.

Hozzá képest Prieto sokkal közelebb volt versenyszáma élmezőnyéhez, de azért az is igaz, hogy a kedd délelőtti, az atlétikai vb-n dolgozó médiamunkások részére rendezett 800 méteres versenyen sem állt volna dobogóra az új egyéni csúcsával.

A budapesti atlétikai vb további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Kozák Luca az elődöntőben megdöntené saját országos csúcsát (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.