Megható sorokkal köszönt el a menesztett szövetségi kapitány

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége szerdán egyhangú szavazással döntött Bíró Attila leváltásáról. A távozó szövetségi kapitány is megszólalt, elmondta, élete legszebb időszakán van túl, és a továbbiakban is a női válogatott szurkolója marad.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 17:58
Bíró Attila
Budapest, 2022. június 22. Bíró Attila szövetségi kapitány a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország-Olaszország mérkõzés elõtt a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila 2015-ös kinevezése óta hatalmas sikereket ért el a női válogatottal, a 2016-os Európa-bajnokságot aranyéremmel, a 2021-es tokiói olimpiát pedig bronzzal zárta a magyar csapat, ami egyben a női szakág első érme volt az ötkarikás játékok történetében. A legutóbbi két torna viszont nem az elképzelések szerint alakult, tavaly a spliti Eb-n az ötödik, idén, a fukuokai vb-n pedig a hatodik helyen zártak a hölgyek, utóbbi Bíró Attila menesztéséhez vezetett. A hírt szerdán jelentette be a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ), egy nappal később pedig a távozó szövetségi kapitány is megszólalt élete meghatározó időszakáról.

„Először is hadd kezdjem azzal, hogy életem legszebb nyolc évét töltöttem a női válogatott mellett. Nagyszerű időszak volt, rengeteg sikerrel, hiszen huszonegy világversenyen vehettünk részt, ebből tizenötször játszhattunk legalább elődöntőt, és tízszer végeztünk dobogón. 

Rögtön elsőre Európa-bajnokok lettünk, aztán sikerült megszereznünk a magyar női vízilabda első olimpiai érmét, és a tavalyi világbajnoki ezüstérem nyolcezer szurkoló előtt szintén örök élmény, nemcsak nekem és a csapatnak, de sok százezer magyar sportrajongónak. Köszönök mindent, először is a játékosoknak, aztán a stábom tagjainak, a családomnak és mindenkinek, aki mellettünk állt, a nagyszerű szurkolóknak, és külön a Carpathian Brigade-nek, amelynek tagjai sok fontos mérkőzésre jöttek el, és biztatták a lányokat úgy, ahogy senki más. És ehhez hadd tegyem hozzá: nálam nagyobb szurkolója nem lesz a válogatottnak a következő években!”

– idézi Bíró szavait a szövetség honlapja.

A Ripost megkeresésére a női válogatott egykori szövetségi kapitánya, Faragó Tamás is elmondta a véleményét az ügyben.

– Bíró Attila helyzete megegyezik a szintén menesztett férfikapitány Märcz Tamáséval, vagyis egy remek világverseny után gyenge produkció következett. Emiatt távozniuk kellett, tudniillik a mi sikersportágunk nem viselheti el az efféle visszaeséseket. Bízom abban, hogy amint Märcz helyére személyében rátermett, Fukuokában vb-aranyérmet kiharcoló trénert szerződtettünk, úgy hamarosan Bíró utódát is megtaláljuk.

Borítókép: Bíró Attila szövetségi kapitány a 2022-es vizes világbajnokság női vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország–Olaszország mérkőzés előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.