Mi dolga volt az atlétikai szövetség elnökének a rendőrséggel?

A budapesti atlétikai világbajnokság szombaton kezdődik, de már csütörtökön lesznek „versenyek” nálunk, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyanis a vb előtt itt tartja a tisztújító kongresszusát. S az borítékolható, hogy a brit Sebastian Coe marad a világszervezet elnöke, a kétszeres olimpiai bajnoknak ugyanis nincs ellenfele.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 08. 16. 21:36
null
20230615 Budapest Nemzeti Atlétikai Központ. Az augusztusi atlétikai világbajnokságnak otthont adó új létesítmény bejárása. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter, Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség csütörtöki tisztújító kongresszusán a szervezet vezető testületébe, a tanácsba 27-en pályáznak 13 helyre, a négy alelnöki posztra pedig nyolc kandidáló van. Sebastian Coe elnöknek viszont nincs riválisa, és ezen nem is kell nagyon meglepődni, mert ha lenne, az biztos vereségre lenne ítélve. A versenyzőként, középtávfutóként kétszeres olimpiai bajnok, 66 éves Coe 2015 óta közmegelégedésre vezeti a világszervezetet, és nagyon sokat tett a sportágért.

Sebastian Coe közmegelégedésre vezeti a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget. Fotó: Kurucz Árpád

Szinte a Taigetosz széléről rántotta vissza az atlétikát néhány év alatt – írja a Mandiner. Amikor megválasztották, pár hónappal később a francia rendőrség kopogtat a szervezet monacói ajtaján. Még főtitkára sem volt az új elnöknek, amikor az összes számítógépet és dokumentációt lefoglalták, hiszen a korábbi szenegáli elnök, Lamine Diack tevékenységét korrupciós botrányok és doppingügyek eltussolásai árnyékolták be, aminek elképesztő negatív sportági spirál lehetett volna a vége már a Coe-korszakban. Ráadásul a 2017-ben visszavonuló jamaicai sprinter zseni, Usain Bolt is hatalmas űrt hagyott maga mögött, vagyis egy érdektelenség felé haladó és botrányoktól rogyadozó szervezetet örökölt a korábbi kétszeres olimpiai bajnok. De emelkedő pályára állította az atlétikát.

Sebastian Coe: Nem jöhetnek az oroszok, a női versenyeken pedig nők induljanak

Sebastian Coe azon az állásponton van, hogy amíg a háború tart, addig semmilyen formában – tehát semleges színekben – sincs helye az orosz és fehérorosz sportolóknak az atlétika világában. Coe-nak arról is határozott véleménye van, hogy a transzgender férfiaknak nincs helyük a nők atlétikai versenyében, s még az interszexuális rendellenességgel született kétszeres olimpiai bajnok Caster Semenyát, a dél-afrikai futófenomént is a sportágon kívülre tolta, mert nem tartotta fairnek a jelenlétét a nők versenyében, s mert Semenya nem hajlandó tesztoszteroncsökkentőket szedni.

A Mandiner cikke ITT olvasható.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke beszél a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban 2023. június 15-én, amikor felavatta a Mondo borítású pályát (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.