Titokban eltüntettek egy világbajnokot a budapesti atlétikai vb-ről + videó

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nem verte nagy dobra, de a Dominikai Köztársaság médiája közölte, hogy a budapesti világbajnokság előtt a WA visszavonta a női 4x400-as mixed váltóval világbajnoki címvédő Fiordaliza Cofil versenyengedélyét. A normál értéket meghaladó tesztoszteronszint okozta nála a problémát, de az esetét bizalmasan kezelik. A Nemzeti Atlétikai Központban nem tűnik majd fel hasonló okok miatt a szövetséggel régóta hadilábon álló, kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai Caster Semenya, és további négy társa sem.

2023. 08. 13. 14:57
null
Domenican Fiordaliza Cofil celebrates after winning the women's 400m, at the 2022 edition of the Memorial Van Damme Diamond League meeting athletics event, in Brussel, Friday 02 September 2022. BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Europress/AFP/Eric Lalmand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi, eugene-i vb-n a 4x400-as mixed váltót –  amelyben két férfi és két nő fut – a Dominikai Köztársaság stafétája nyerte meg Lidio Andrés Feliz, Marileidy Paulino, Alexander Ogando, Fiordaliza Cofil összeállításban. Paulino a női 400 méteres síkfutás klasszisa, a 2021-es tokiói olimpán, majd a tavalyi vb-n is ezüstérmes volt a számban, és a budapesti vb-n legnagyobb esélye. Ő a Gyémánt Liga-sorozat győztese, az idei világranglistán a második helyen áll, de az éllovas amerikai Sydney McLaughlin-Levrone sérülése miatt nem jön el Magyarországra. Cofil jött volna, és a kvalifikációs listán jelenleg is a 10. helyen található a neve, mint aki itt lesz Budapesten; de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a hét elején valójában titokban lehúzta a listáról. A történet furcsasága, hogy a dominikai el Caribe is „megbízható forrásokra” hivatkozott, amikor azt írta, hogy a húszéves versenyző esetében a normál értéket meghaladó tesztoszteronszint okozta a problémát, ugyanakkor nem tiltották el. A dominikai lap rámutat, hogy az esete bizalmas információ, és ilyenkor a nemzetközi szövetség közvetlenül a sportolóval közli a tényállást.

tesztoszteronszint
Balról a második Cofil – a tesztoszteronszint itt még szóba sem került Fotó: Europress/AFP/Steph Chambers

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség március 31-én új szabályokat léptetett életbe, amelyek előírják, hogy a normálnál magasabb tesztoszteronszinttel és bizonyos hormonérzékenységük eltéréseivel diagnosztizált atlétanőknek 24 hónapon keresztül kezeléseken kell részt venniük, hogy versenyen  indulhassanak az 1500 méteres távig bezárólag.

A bíróságokra járó dél-afrikai Caster Semenya, aki 2012-ben és 2016-ban is olimpiai bajnok lett 800 méteren, és kétszeres világbajnok (2009, 2017) megtagadta, hogy alávesse magát a kezeléseknek. Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A magas tesztoszteronszint közbeszól

Nem indulhat a budapesti világbajnokságon a namíbiai Christine Mboma (2021-ben 200 méteren olimpiai ezüstérmes), a burundi Francine Niyonsaba (2016-ban 800-on olimpiai ezüstérme), a kenyai Margaret Wambui (2016-ban 800-on olimpiai bronzérmes) és a namíbiai Beatrice Masilingi (2021-ben 200-on olimpiai hatodik) sem – az ő eseteik is már korábban nyilvánosságra kerültek. A versenyzői pályafutásukat egyikük sem zárta le,  Niyonsaba idén félmaratont futott. Semenya tavaly az eugene-i világbajnokságon 5000 méteren indult, de nem jutott döntőbe, a végelszámolásnál 28. lett. Idén hazájában 5000 és 10 ezer méteren is egy versenyen állt rajthoz, mindkettőn a második helyen végzett.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Six
Semenya a tavalyi vb-n 5000 méteren – ez nem az ő távja Fotó: Europress/AFP/Patrick Smith

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Fiordaliza Cofil nem állhat rajthoz a budapesti világbajnokságon (Fotó: AFP/Eric Lalmand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.