Beütött a mennykő a budapesti atlétikai világbajnokság előtt + videó

Péntek este egyszerre két kellemetlen hírt kaptunk a jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság előtt. Napjaink egyik legnagyobb csillaga, az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone bejelentette, hogy nem jön el a vb-re, a férfi 100 méteren junior világcsúcstartó suriname-i Issamade Asinga pedig fennakadt egy doppingellenőrzésen.

2023. 08. 12. 7:09
McLAUGHLIN, Sydney
Eugene, 2022. július 23. A nõi 400 méteres gátfutásban aranyérmes amerikai Sydney McLaughlin a döntõ után, amelyen új világcsúcsot állított fel az Oregonban zajló eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 22-én. MTI/EPA/Keystone Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone, a női 400 méteres gátfutás világcsúcstartója péntek este a közösségi oldalán közölte, hogy térdsérülés miatt nem indul a budapesti világbajnokságon. A 24 éves atlétanő a tavalyi, eugene-i vb-n a női 400 méteres gátfutás döntőjét 50,68 másodperes világcsúccsal nyerte meg, és ez nagyon nagy idő, a korábbi rekordot 51,41-tel tartotta. Sydney McLaughlin a szám regnáló olimpiai bajnoka, s Tokióban győzött a 4×400-as váltóval is. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok atlétanő Budapesten egyéni számban 400 méter síkon indult volna – ebben a vezeti az idei világranglistát –, a duplázást az időrend nem teszi lehetővé.

Sydney McLaughlin
Sydney McLaughlin ennyivel járt a világ előtt a tavalyi vb-döntőben Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Sydney McLaughlin az olimpia miatt nem kockáztat

– Sajnálattal kell megosztanom veletek, hogy kénytelen vagyok visszalépni a budapesti világbajnokságon való indulástól. Az edzőimmel és az orvosaimmal való tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy a fennálló térdsérülésem miatt csak így tudok teljesen felépülni a jövő évi párizsi olimpiára. Már alig várom, hogy hamarosan ismét találkozzak veletek a pályán – írta közösségi oldalán Sydney McLaughlin-Levrone.

Issamade Asinga csúnya esete

S vélhetően nem lesz itt a budapesti atlétikai világbajnokság mezőnyében a férfi 100 méteres síkfutás U20-as világcsúcstartója, a suriname-i Issamade Asinga sem, akinek doppingolás miatt felfüggesztették a versenyzési jogát. A 18 éves futó két héttel ezelőtt a Brazíliában rendezett kontinentális bajnokságon 9,89 másodperces korosztályos világ- és felnőtt dél-amerikai csúccsal nyerte meg a 100 métert. Asinga a botswanai Letsile Tebogo tavalyi, 9,91 másodperces 100 méteres rekordját döntötte meg, s lett minden idők leggyorsabb sprintere a korosztályában. Ezt követően kapott értesítést a sportág tisztaságát felügyelő csoporttól (AIU) a doppingvádról, mivel szervezetében tiltott anyagot (GW1516-ot) mutattak ki. Ezt most hozták nyilvánosságra.

Amikor még minden szép volt:

A sprinter szervezetében kimutatott szer állóképesség növelésére, valamint zsírégetésre alkalmas, és van rákkeltő hatása is. 

Asinga a 9,89-es idejével a negyedmagával a negyedik helyen áll az idei világranglistán, amit a brit Zharnel Hughes vezet 9,83-mal. Asinga Budapesten 200 méteren is indult volna, ezen a távon 19,97-tel a 15. a rangsorban.

Issamade Asinga az Egyesült Államokban született, de tavaly felvette a suriname-i állampolgárságot. Édesapja suriname-i, aki maga is atléta volt, 800 méteren három olimpián is indult. Az U20-as világcsúcstartó doppingügyét az AIU még a vb előtt tárgyalja, de meglehetősen egyértelmű a helyzet.

Amint arról korábban beszámoltunk, az AIU előtt van a nigériai Tobi Amusan, a női 100 méteres gátfutás regnáló világbajnoka és világcsúcstartó esete is. A 26 éves nigériai atlétanő az elmúlt egy évben három doppingellenőrzést elmulasztott, ami doppingvétségnek minősül; így az ő részvétele is kérdéses a budapesti világbajnokságon.

A vb-re belépőket a Jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: A női 400 méteres gátfutásban aranyérmes amerikai Sydney McLaughlin a döntő után, amelyen új világcsúcsot állított fel az Oregonban zajló eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.