Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Ársapkás lesz a sör a budapesti atlétikai vb-n, ötvenezer külföldi jön

A jövő szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság rendezői szeretnék minél több érdeklődő számára elérhetővé és megfizethetővé tenni a vb-t. Ezt szolgálja többek között az is, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ és a kedden megnyíló belvárosi szurkolói zóna büféiben a nemzetközi eseményeken és a fesztiválokon megszokotthoz képest olcsóbban lehet vásárolni, „ársapkát” vezettek be. A nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe már Budapesten tartózkodik, s hozzávetőleg ötvenezer szurkoló érkezik külföldről. A világbajnokság alaposan megdobta a szállásfoglalásokat fővárosunkban.

2023. 08. 12. 13:51
Fotó: FOTO:ZSIGMOND LASZLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy héttel a világbajnokság rajtja előtt a szervezőbizottság nyugodt, magabiztos, és rendkívüli módon motivált – szögezte le elöljáróban a vb mai sajtótájékoztatóján Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója. – Így készülünk arra, hogy Budapest Közép-Európában elsőként vendégül láthatja a világot, és megszervezheti a világ harmadik legnagyobb sporteseményét. De sokkal többet szeretnénk nyújtani annál, mint egy sportesemény, mindenkinek élményt akarunk nyújtani.

világbajnokság
Készül a Medál Pláza, a világbajnokság dobogósai itt kapják meg az érmeiket

Németh Balázs friss hírként említette, hogy ma 10 órakor kinyitott a világbajnokság sajtóközpontja, ezt mi is megtekintettük, s láthattuk, hogy valóban beindult a munka. Az akkreditációs központ már szerda óta üzemel. Amikor reggel ott jártunk, a médiaakkreditáción még nem volt nagy nyüzsgés, de megtudhattuk, hogy a japán televíziósok jelentős része már befutott. A média képviselőit szállító különbuszok péntek óta már járják Budapest útjait. Kedden megnyitják a vb hivatalos edzőpályáit, és kedden nyílik meg a belvárosi szurkolói zóna is az Erzsébet téren.

– Itt már közvetlen élményt kaphatnak a szurkolók, akik kipróbálják azokat a játékokat, attrakciókat, amelyek az atlétikához és a vb-hez kapcsolódnak – mondta Németh Balázs, aki olyan információval szolgált, amit nagy örömmel fogadnak a vb iránt érdeklődők:

– Ársapkát vezettünk be a Nemzeti Atlétikai Központ büféiben, és korlátozzuk az árakat a belvárosi szurkolói zónában is. A nemzetközi eseményeken és a fesztiválokon megszokott árakhoz képest jóval olcsóbban lehet vásárolni: egy félliteres ásványvíz 550 forintba kerül, és a hideg sört is meg lehet kapni ezer forint alatt a világbajnokságon. Szeretnénk minél többek számára elérhetővé és megfizethetővé tenni tenni a vb-t.

Németh Balázs arra is emlékeztetett, hogy a MÁV–Volán-csoport, valamint a GYSEV járatain kedvezményes, 2023 forintos jeggyel lehet utazni az világbajnokságra. A VB2023 nevű jegy előre megváltható, és menettérti utazást biztosít az ország bármely pontjáról Budapestre és vissza.

A világbajnokság miatt alaposan megnőtt a szállásfoglalás Budapesten

Elhangzott, hogy csütörtökön megérkezett Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, és a szervezet ma már vezetőségi ülést tart az egyik belvárosi szállodában.

Németh Balázs elmondta, hogy a világbajnokságra hozzávetőleg ötvenezer szurkoló érkezik külföldről.

– Ez a szám azokra vonatkozik, akik kizárólag a világbajnokság miatt jönnek Budapestre, és ebben természetesen nincsenek benne a versenyzők és a kísérőik. Immár 102 országból vannak jegyvásárlóink, legutóbb Suriname-ból és Ecuadorból váltottak belépőket a vb-re. Az előrejelzések szerint kétszázezer vendégéjszakát töltenek el Budapesten. Hozzák a pénzüket, hogy elköltsék nálunk, és a tanulmányok, a gazdasági szakemberek várakozásai szerint ez mintegy tízmilliárd forintos tétel. S ha ez bekerül a gazdaságba, megpörgeti, az még hatvanmilliárd forintos pluszbevételt jelent a magyar gazdaságnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai azt mutatják, hogy a szállásfoglalási adatok a tavalyiakhoz képest harminc-negyven százalékkal magasabbak erre a bő egyhetes időszakra. Ez is azt mutatja, hogy megéri egy ilyen nagy sportrendezvényt elhozni Magyarországra, Budapestre, mert gazdasági hasznot termel.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, az atlétikai vb kormánybiztosa kiemelte, hogy a vb hagyatéka túlmutat egy sporteseményen, hiszen a Nemzeti Atlétikai Központ korábban egy szennyezett, emberektől elzárt ipari terület volt, most pedig egy gyönyörű szabadidős sportpark, melyet a világbajnokság után is használhatnak az emberek, miután lebontják az ideiglenes lelátót.

– Utána Európa, de azt is mondhatom, hogy a világ legszebb futóköre várja majd az aktív sportolásra vágyókat – fogalmazott Schmidt Ádám.

A vb-re belépőket a Jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen háromezer forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: Youhuu, a vb kabalafigurája (Fotó: Budapest 2023 NZrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.