Sebastian Coe egyértelmű üzenete Caster Semenya ügyében

Szombaton kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság. Az év legjelentősebb sporteseménye előtti sajtótájékoztatón a sportág nemzetközi szövetségének elnöke, Sebastian Coe dicsérő szavakkal illette hazánkat. A sportvezető egyértelműen fogalmazott törekvéseiről Caster Semenya és a hiperandrogenizmussal küzdők ügyében, s korábbi középtávfutóként meglepetést is okozott azzal, hogy melyik versenyszámot várja leginkább a világbajnokságokon.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 19:31
null
20230615 Budapest Nemzeti Atlétikai Központ. Az augusztusi atlétikai világbajnokságnak otthont adó új létesítmény bejárása. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. A sportág nemzetközi szövetségének (WA) elnöke, Sebastian Coe szerint Budapest kiváló házigazda lesz.

– Egy hete érkeztem Budapestre, és az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt számomra, hogy olyan városban vagyunk, amely tényleg itt akar tudni minket. Rengeteg helyről visszaköszönnek a vb-t hirdető plakátok, látszik, hogy Budapest büszke arra, hogy megrendezheti a világbajnokságot, és ez a sportolóknak is fontos – mondta Coe.

A dicséret egyben burkolt kritika is volt az előző rendezőnek, az egyesült államokbeli Eugene-nak, amely marketing terén nem teljesített jól.

Coe más fontos kérdést is kapott: mi lesz az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) júliusi döntése után azokkal a hiperandrogenizmusban szereplő sportolókkal, akik magas tesztoszteronszintjük miatt nem versenyezhetnek a nők között. Az EJEB az érintett sportolók legismertebbje, a dél-afrikai Caster Semenya javára döntött, de Coe-t ez nem hatja meg.

 

A szabályok maradnak. Az EJEB-döntés az eset kezeléséről szól, nem az általunk meghozott szabályok ellen, azt nem is engedném meg

 

szögezte le Coe, aki később érintőlegesen újra rátért a témára, amikor a tegnap megkezdődött, utolsó négyéves elnöki ciklusának céljairól kérdezték.

– Az eddigi két ciklusban tüzet oltottunk, majd olyan problémákkal foglalkoztunk, amelyeket alighanem már a korábbi vezetésnek kellett volna: a honosítások kérdésével, a versenynaptár kialakításával, a női kategória megvédésével, a sportág tisztaságával, az oroszok visszatérő problémájával. Ezekre mind szükség volt, hogy a következő években a versenyprogramra koncentrálhassunk és arra, hogy miként tudjuk jobban megszólítani a fiatalokat.

Coe a 100 méter gáton világcsúcstartó Tobi Amusan esete kapcsán úgy fogalmazott: szerinte az atlétika doppingellenes szervezete (AIU) a legjobb a világon, és megbízik a folyamatban. A sportvezető arra számít, hogy lesz fellebbezés a nigériai atléta esetében, aki rajthoz állhat a budapesti vb-n.

A középtávfutóként olimpiai bajnok Coe meglepő vallomást is tett.

– A legutóbbi világbajnokságon a férfisúlylökést vártam a legjobban. A 2019-es dohai verseny szinte földönkívüli élmény volt, majd Eugene-ban újra megdőlt a versenycsúcs.

Nos, Coe-nak Budapesten nem kell sokáig várnia, a férfisúlylökés szombat este az első ügyességi döntője lesz a világbajnokságnak.

Az atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Sebastian Coe, a WA elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.