A szívem magyar – mondja az amerikaiak világbajnoka az atlétikai vb előtt

Az amerikaiak kétszeres világbajnok súlylökője, Joe Kovacs nagy kedvenc volt az idei és a tavalyi Gyulai Memorialon is, és borítékolhatóan az lesz a jövő szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon is. A magyar gyökerekkel rendelkező klasszis az M4 Sportnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a szíve magyar. A 34 éves Joe Kovacs az idei világranglista második helyéről várja a vb-t.

2023. 08. 12. 8:29
KOVACS, Joe
Székesfehérvár, 2022. augusztus 8. A késõbbi gyõztes egyesült államokbeli Joe Kovacs a férfi súlylökés döntõjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2022. augusztus 8-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar atlétikának jelentős történelme van, de jelenleg nincs kiemelkedő súlylökőtök; szóval, én lehetek a ti emberetek! A szívem magyar, és ugyan büszkén képviselem az Egyesült Államokat, ahol élek, de magyar zászlót is, amely a nagyapám pincéjében lóg – üzent Joe Kovacs a magyar szurkolóknak adott interjújában.

Joe Kovacs
A tavaly vb-n Ryan Crouser mögött Joe Kovacs ezüstérmes lett Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement/Robert Ghement

Joe Kovacs a 2015-ös és 2019-es világbajnokságon aranyérmet nyert,  2016-os és a 2021-as olimpián egyaránt ezüstérmes volt honfitársa, Ryan Crouser mögött, 2017-es vb-n az új-zélandi Tomas Walsh, tavaly Crouser mögött végzett másodikként.

– Bár az Egyesült Államokban élek, itt is olyan, mintha hazai közönség előtt versenyeznék. Mert hallom, ahogy üvöltik a nevem: Kovács – elevenítette fel a Gyulai Memorialokat, és elárulta, először ötéves korában járt Magyarországon a nagyapjával, aki akkor tért vissza először, és 35 év után láthatta a testvérét, ő pedig találkozhatott a magyar nagybácsikkal, nagynénikkel. Azóta már négyszer járt Magyarországon, és a vb után is „hazamegy” a Vas megyei Szentpéterfára.

Joe Kovacs a második helyen

A magyar ételeket imádja, de a nyelv kifog rajta, bár egy pohár sörrel a kezében azt ki tudja mondani, hogy „egészségedre” – jegyezte meg.

A súlylökés idei világranglistáját Crouser a 23,56 méteres világcsúcsával vezeti, amit májusban dobott. A rangsorban Kovacs a második 22,69-es eredménnyel, a harmadik pedig Walsh 22,58-cal. Kovacs az örökranglistán is a második, tavaly szeptemberben Zürichben 23,23 métert ért el, s bízik benne, hogy a budapesti vb-t megnyerheti. Az biztos, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ közönsége neki drukkol majd.

A vb-re belépőket a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon lehet vásárolni. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen kilenc esti és öt délelőtti program lesz a világbajnokság alatt, és hat ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: A későbbi győztes egyesült államokbeli Joe Kovacs a férfisúlylökés döntőjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2022. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.