Megúszta a doppingvétség vádját a világcsúcstartó, indulhat a budapesti vb-n

A nigériai Tobi Amusan megúszta a doppingvádat, így rajthoz állhat a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon. A női 100 méteres gátfutás vb-címvédője, egyben világcsúcstartója nem akadt fenn doppingvizsgálaton, de az is doppingvétségnek minődül, ha valaki elmulaszt három ellenőrzést, és Amusan ellen ez volt a vád. Csütörtök éjjel tisztázták.

2023. 08. 18. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban beszámoltunk, kétséges volt, hogy a nigériai Tobi Amusan ott lehet-e a budapesti atlétikai világbajnokság mezőnyében. A sprinter, aki a tavalyi, eugene-i világbajnokságon 12,12 másodpercre javította a női 100 méteres gátfutás világcsúcsát, a július 18-i székesfehérvári Gyulai Memorial után – amit 12,35-tel nyert meg  – egy nappal az Instagram-oldalán bejelentette, hogy a doppingszabályok megsértésével gyanúsítják, mondván, hogy 12 hónapon belül három alkalommal is elmulasztotta a doppingellenőrzést. Ám azt tagadta, hogy teljesítményfokozó szert használt volna. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közölte, hogy Tobi Amusan neve felkerült a világbajnokság elfogadott nevezésű sportolók listájára, de még a vb rajtja előtt tisztáznia kell magát.

Tobi Amusan
Tobi Amusan 100 ezer dollárt is kapott a világcsúcsáért Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Ami a doppingellenőrzések hátterét illeti, a stratégiai döntések, mint például annak meghatározása, hogy kit, mikor és milyen típusú vizsgálattal kell ellenőrizni, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és az annak kezdeményezésére 2017-ben megalakult Athletics Integrity Unit (AIU), a sportág hitelessége és makulátlansága felett őrködő szervezet hatáskörébe tartozik.

Nos, bár az elmúlt napokban a médiában több helyen is megjelent, hogy Amusan tisztázta magát, ez csak csütörtökön történt meg, és az éjjel lett „breaking news” az atlétika világában. Ám már hivatalos, hogy Amusan nem követett el doppingvétséget, az illetékes fegyelmi bizottság ezt többségi határozattal hozta meg. Így Amusan versenyzési engedélyének ideiglenes felfüggesztését feloldották, a vb-címvédő világcsúcstartó rajthoz állhat a vb-n.

– Nagyon örülök, hogy mindezt magam mögött hagyhatom, és meg akarom védeni a vb-címemet – szögezte le Amusan, aki megjegyezte, hogy mindig is a „tiszta” sport mellett kötelezte le magát.

Az AIU vezetője, Brett Clothier ugyanakkor jelezte, hogy csalódottak a döntés miatt, és részletesen felülvizsgálják az indoklást, mielőtt döntenének arról, hogy élnek-e jogorvoslati jogukkal a Sportdöntőbírósághoz (CAS) a vonatkozó határidőn belül  – áll az AIU sajtóközleményében.

Tobi Amusan a döntőben a világcsúcsánál is jobb időt futott

Tobi Amusan a női 100 méteres gátfutás 12,12 másodperces világcsúcsát a tavalyi, eugene-i vb elődöntőjében állította fel. Az addigi rekordot az amerikai Kendra Harrison tartotta 12,20-szal, amit 2016-ban futott. Amusan a döntőben a saját világcsúcsánál is jobb időt ért el, a finálét 12,06-tal nyerte meg, de a hitelesítéshez szükségesnél nagyobb, 2,5 méter/sec-os hátszéllel. Tobi Amusan 100 ezer dollárt is kapott a világcsúcsáért.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Tobi Amusan megvédheti a vb-címét Budapesten (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.