Szilágyi Áron kerülhet Gyurta Dániel helyére a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban

A jövő évi párizsi olimpián lejár Gyurta Dániel tagsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), a szervezet sportolói bizottságában, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig javaslatot tehet, hogy ki váltsa. A MOB a mai elnökségi ülésén döntött: Szilágyi Áron lett a magyar jelölt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 30. 17:14
NOVÁK Katalin; SZILÁGYI Áron
Esztergom, 2023. augusztus 20. Novák Katalin köztársasági elnök átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívónak az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságában a párizsi játékok végével lejár olimpiai bajnok úszónk, Gyurta Dániel mandátuma, a Magyar Olimpiai Bizottságnak azonban lehetősége nyílik sportolót jelölni a tagságra. A sportolói bizottsági tagság nagy jelentőséggel bír, hiszen a megbízatás, amely nyolc évre szól, egyben NOB-tagságot is jelent – és jó az esély arra, hogy Gyurtát Szilágyi Áron váltsa.

Szilágyi Áron
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2023. július 13-án tette közzé a sportolói bizottság tagságára vonatkozó pályázati kiírását, amelyet a MOB megküldött a tokiói nyári olimpián részt vevő sportolóknak és hazai sportági szövetségeknek. A feltétel az volt, hogy az adott sportolónak részt kellett vennie a tokiói olimpián és/vagy elindulni a párizsin, ahol a választást tartják. A pályázatot a MOB sportolói bizottsága tárgyalta, s háromtagú előkészítő bizottság alakult a pályázati anyagok áttekintésére, amelynek tagja volt Gyulay Zsolt, a MOB elnöke; Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja és Gyurta Dániel, a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagja, NOB-tag.

Szilágyi Áron 1000–1200 szavazattal révbe érhet

A határidőig hat sportoló adta le jelentkezését, a bizottság pedig a dokumentumok áttekintését követően a NOB kritériumrendszere alapján értékelte a pályázatokat. Ezt követően javaslatot tett, amelyet a MOB elnöksége egyhangúlag elfogadott: a Magyar Olimpiai Bizottság a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áront javasolja a nemzetközi ötkarikás szervezet sportolói bizottságába.

Gyurta Dániel az ülésen elmondta, hogy 35 sportoló jelentkezhet a megüresedő négy helyre a NOB sportolói bizottságába, és azt is elárulta, hogy a bejutáshoz körülbelül 1000–1200 szavazatra lesz szükség. A párizsi olimpián akár mind a hozzávetőleg tízezer sportoló is szavazhat. S az biztos, hogy a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áront nem csak a vívók ismerik.

Borítókép:  Novák Katalin köztársasági elnök átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívónak az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.