Valter Attila a Vuelta-keretben, cél a sporttörténelem

Augusztus 26-án rajtol az év utolsó háromhetes körversenye, a spanyolországi Vuelta a Espana. A versenyen igazi sztárparádé lesz, s ott lesz a mezőnyben Valter Attila is, akinek segítségével a Jumbo–Visma történelmet írna. Korábban egyetlen csapat sem mondhatta el magáról, hogy egy naptári évben mindhárom Grand Tourt az ő versenyzője nyerte, a holland sztáralakulatból most a Giro d’Italia idei győztese, Primoz Roglic és a Tour de France 2023-as bajnoka, Jonas Vingegaard is a végső győzelemre tör, Valter Attila feladata a két sztár segítése lesz.

2023. 08. 20. 11:33
Primoz Roglic Valter Attila
Fotó: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 óta minden évben indult háromhetes körversenyen, s az elmúlt három évben ez kivétel nélkül a Giro d’Italia volt. A magyar kerekes 2021-ben három napig viselhette az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, tavaly pedig három magyarországi szakaszon is tekerhetett a Giro budapesti Nagy Rajtjának köszönhetően. Az hamar eldőlt, hogy új csapata, a Jumbo–Visma idén az olasz körversenyre nem viszi el Valtert, s az év elején az is benne volt a pakliban, hogy a hollandok egyik háromhetesen sem adnak neki lehetőséget. Valter Attila azonban jól teljesített egész évben, a Tour de France-ra tartalékként nevezték, a Vuelta a Espana-keretbe pedig be is került Primoz Roglic és mellé.

Valter Attila Vuelta a Burgos lila trikó
Valter Attila a burgosi körverseny lila trikójában (Fotó: MTI/EPA/EFE/Santi Otero)

Sok biztató jel volt. Valter rendre megelégedésre végezte a segítő munkáját Vingegaard mellett, majd ugyanabban a magaslati edzőtáborban készült, mint a Vueltára már indulóként rég bejelentett Roglic – emiatt nem is vettek részt az idei világbajnokságon.

Valter augusztusban elindult a burgosi ötnapos körversenyen, előtte az Eurosportnak úgy fogalmazott: mindent megtett a Vuelta-kerettagságért. Majd a második szakasz, a Jumbo–Visma által megnyert csapatidőfutam után felvehette az összetett éllovasnak járó lila trikót.

– A közelgő Vuelta miatt fontos nap volt a csapatnak, és ennek megfelelően nagyot is mentünk – mondta sokat sejtetően Valter, arra utalva, hogy a spanyolországi Grand Tour augusztus 26-án éppen csapatidőfutammal kezdődik. A magyar kerékpáros leszögezte, hogy a lila trikó ellenére a folytatásban is Roglicot segíti, s szlovén csapattársa végül meg is nyerte az összetettet.

Valter Attila a második magyar Vuelta-induló

A 2000-es évtizedben Bodrogi László volt a magyar úttörő, ő mind a három Grand Touron rajthoz állhatott, a Vueltán 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben indult, de csak a középsőt fejezte be. A legjobb szakaszeredménye viszont 2007-ből való, akkor a nyolcadik szakaszként rendezett egyéni időfutamon másodikként zárt. Ha Valter ezt a magyar csúcsot megdönti, az óriási eredmény lenne, segítőként várhatóan nem is mehet majd szakaszgyőzelemért, kivéve persze a versenyt nyitó csapatidőfutamot.

A Vuelta Grand Tourként természetesen kiemelt verseny, sokszor mégis a harmadik helyre sorolják presztízsben a még nagyobb múlttal rendelkező Tour és Giro mögött. Ha valamikor, idén biztosan egyértelműen kijelenthető, hogy szó sincs gyengébb színvonalról, mint a többi Grand Touron, elég csak annyit írni, hogy valamennyi háromhetes aktuális címvédője ott lesz a mezőnyben, Roglic és Vingegaard mellett a Vuelta tavaly bajnoka, az idei Giróról az élről koronavírus miatt kiszállt Remco Evenepoel is indul.

Valter csapata, a Jumbo–Visma pedig egyenesen sporttörténelmi tettre készül. Korábban egyetlen csapat sem mondhatta el magáról, hogy egy naptári éven belül mindhárom háromhetest az ő versenyzője nyerte.

Primoz Roglic és Jonas Vingegaard társkapitányként kezdik a spanyolországi körversenyt, Valter Attila segítőként járulhat hozzá a sporttörténelmi évhez.

Borítókép: Valter Attila a Vueltán is megmutathatja a magyar nemzeti színű trikót, Primoz Roglic (balra) lesz az egyik vezér a csapatban (Fotó: Facebook/Attila Valter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.