Esterházy: Szoboszlai profitált belőle, amikor faragták

Szoboszlai Dominik életében is akadtak nehéz időszakok – árulta el Esterházy Mátyás, a játékos menendzsere. Ám Esterházy szerint jelentős különbség van a külföldi és az itthoni gyakorlat között: Szoboszlai Dominikot úgy terelték vissza a megfelelő irányba, hogy közben nem ölték ki az önbizalmát. A magyar válogatott csapatkapitánya ennek a mentalitásnak köszönhetően képes érvényesülni a Liverpool sztárjai között.

2023. 09. 23. 7:58
English Premier League - Liverpool vs Aston Villa
epa10838028 Dominik Szoboszlai of Liverpool reacts during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Aston Villa FC in Liverpool, Britain, 03 September 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az önbizalmát. Valahogy ezt megpróbálnám a magamévá tenni, és ezt a legjobb értelemben mondom. A munkamorálját és az azon alapuló önbizalmát érdemes követni. A sok befektetett munka hozott képességeket, készségeket, jobban tudott bizonyos dolgokat megcsinálni, mint mások. És ebből alakult az önbizalom, amiből tovább lehetett építkezni – válaszolta Esterházy Mátyás arra a kérdésre, mit is tart követendőnek, melyik tulajdonságát állítaná példaképpen az emberek elé.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik, Brain Bar
Esterházy Mátyás a pódiumon, a téma Szoboszlai Dominik, az érdeklődés óriási (Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor)

Esterházy Mátyás a Brain Bar rendezvény vendége volt a Magyar Zene Házában, ahol arról beszélt Szoboszlai Dominik rendre megerősödve jött ki a pályafutása egy-egy nehezebb korszakából, miként arról a Mandiner helyszíni tudósításban számolt be.

 

Esterházy Mátyás: Szoboszlai életében is voltak buktatók

Esterházy Mátyás felidézte, hogy a kontra kérdésben Szoboszlai inkább Ronaldo mellett tette le a voksát, és meg is indokolta, hogy miért.

– Ha az életét végigveszem, Szoboszlai Dominik egyértelműen Ronaldo útját járja. Rengeteget melóznak mindketten a tehetségük mellett – mondta Esterházy, majd arról beszélt, Szoboszlai Dominik életében is voltak buktatók, nehézségek, tinédzserként olykor ő is megpróbálta a saját életét élni.

– Persze, nyilvánvalóan nagyon rövid ideig tehette meg. Hamar visszaigazolásokat kapott, jellemzően negatívakat az edzőitől. Amikor megpróbált letérni erről az útról, nem teljesített megfelelően, leültették a kispadra.

Két-három fordulópont volt az életében, külföldön volt már, és nagyon elhitte, hogy ő jó. Az is volt, de még nem jutott el oda, ahová szeretett volna. Szerencsére olyan szakemberek kezei alá került, akik kíméletlenül beleálltak az ő érdekében, és az első reakciója mindig jó volt. Ezért tart ott most, ahol, mert a nehézségekre adott válasza rendszerint nagyon erős volt

– emelte ki a szakember.

 

Szoboszlai a példa rá: az önbizalom nem nagyképűség

Közismert, hogy Szoboszlai Dominik tizenöt éves kora óta külföldön futballozott a Red Bull Salzburg játékosaként. Onnan került előbb az RB Leipzig, majd a Liverpool csapatához. Esterházy Mátyás szerint nem is annyira a futballtudás csiszolása, mint a mentális ingerek miatt volt fontos, hogy a védence külföldön nevelkedett. Meg is indokolta, szerinte miért ezt az utat kellene járni a legtöbb magyar tehetségnek.

– Ha valakiben a tehetség megfelelő szorgalommal párosul, külföldön jobban ki lehet bontakoztatni.

Itthon valóban gyakran találkozunk azzal, hogy ha valaki tehetséges és hisz önmagában, akkor azt megbélyegzik, nagyképűnek titulálják. Ezt a részét a személyiségének próbálják megszüntetni. Ami azért baj, mert enélkül nem tudsz sem sikeres vállalkozó lenni, sem sikeres sportoló. Ez egy nagyon fontos dolog

– fejtegette Szoboszlai menedzsere, amivel nehéz lenne vitába szállni.

Szoboszlai legutóbb csütörtökön az osztrák LASK ellen lépett pályára csereként az Európa-ligában, a Liverpool vasárnap a West Ham Unitedet fogadja.

Borítókép: Szoboszlai Dominik életében is akadtak időszakok, amikor szenvednie kellett (Fotó: Adam Vaughan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.