időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Esterházy: Szoboszlai profitált belőle, amikor faragták

Magyar Nemzet
2023.09.23. 07:58 2023.09.23. 10:41
Esterházy: Szoboszlai profitált belőle, amikor faragták

Szoboszlai Dominik életében is akadtak nehéz időszakok – árulta el Esterházy Mátyás, a játékos menendzsere. Ám Esterházy szerint jelentős különbség van a külföldi és az itthoni gyakorlat között: Szoboszlai Dominikot úgy terelték vissza a megfelelő irányba, hogy közben nem ölték ki az önbizalmát. A magyar válogatott csapatkapitánya ennek a mentalitásnak köszönhetően képes érvényesülni a Liverpool sztárjai között.

– Az önbizalmát. Valahogy ezt megpróbálnám a magamévá tenni, és ezt a legjobb értelemben mondom. A munkamorálját és az azon alapuló önbizalmát érdemes követni. A sok befektetett munka hozott képességeket, készségeket, jobban tudott bizonyos dolgokat megcsinálni, mint mások. És ebből alakult az önbizalom, amiből tovább lehetett építkezni – válaszolta Esterházy Mátyás arra a kérdésre, mit is tart követendőnek, melyik tulajdonságát állítaná példaképpen az emberek elé.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik, Brain Bar
Esterházy Mátyás a pódiumon, a téma Szoboszlai Dominik, az érdeklődés óriási (Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor)

Esterházy Mátyás a Brain Bar rendezvény vendége volt a Magyar Zene Házában, ahol arról beszélt Szoboszlai Dominik rendre megerősödve jött ki a pályafutása egy-egy nehezebb korszakából, miként arról a Mandiner helyszíni tudósításban számolt be.

 

Esterházy Mátyás: Szoboszlai életében is voltak buktatók

Esterházy Mátyás felidézte, hogy a Lionel Messi kontra Cristiano Ronaldo kérdésben Szoboszlai inkább Ronaldo mellett tette le a voksát, és meg is indokolta, hogy miért.

– Ha az életét végigveszem, Szoboszlai Dominik egyértelműen Ronaldo útját járja. Rengeteget melóznak mindketten a tehetségük mellett – mondta Esterházy, majd arról beszélt, Szoboszlai Dominik életében is voltak buktatók, nehézségek, tinédzserként olykor ő is megpróbálta a saját életét élni.

– Persze, nyilvánvalóan nagyon rövid ideig tehette meg. Hamar visszaigazolásokat kapott, jellemzően negatívakat az edzőitől. Amikor megpróbált letérni erről az útról, nem teljesített megfelelően, leültették a kispadra.

Két-három fordulópont volt az életében, külföldön volt már, és nagyon elhitte, hogy ő jó. Az is volt, de még nem jutott el oda, ahová szeretett volna. Szerencsére olyan szakemberek kezei alá került, akik kíméletlenül beleálltak az ő érdekében, és az első reakciója mindig jó volt. Ezért tart ott most, ahol, mert a nehézségekre adott válasza rendszerint nagyon erős volt

– emelte ki a szakember.

 

Szoboszlai a példa rá: az önbizalom nem nagyképűség

Közismert, hogy Szoboszlai Dominik tizenöt éves kora óta külföldön futballozott a Red Bull Salzburg játékosaként. Onnan került előbb az RB Leipzig, majd a Liverpool csapatához. Esterházy Mátyás szerint nem is annyira a futballtudás csiszolása, mint a mentális ingerek miatt volt fontos, hogy a védence külföldön nevelkedett. Meg is indokolta, szerinte miért ezt az utat kellene járni a legtöbb magyar tehetségnek.

– Ha valakiben a tehetség megfelelő szorgalommal párosul, külföldön jobban ki lehet bontakoztatni.

Itthon valóban gyakran találkozunk azzal, hogy ha valaki tehetséges és hisz önmagában, akkor azt megbélyegzik, nagyképűnek titulálják. Ezt a részét a személyiségének próbálják megszüntetni. Ami azért baj, mert enélkül nem tudsz sem sikeres vállalkozó lenni, sem sikeres sportoló. Ez egy nagyon fontos dolog

– fejtegette Szoboszlai menedzsere, amivel nehéz lenne vitába szállni.

Szoboszlai legutóbb csütörtökön az osztrák LASK ellen lépett pályára csereként az Európa-ligában, a Liverpool vasárnap a West Ham Unitedet fogadja.

Borítókép: Szoboszlai Dominik életében is akadtak időszakok, amikor szenvednie kellett (Fotó: Adam Vaughan)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.