Megtudtuk, mikor fog kilőni Szoboszlai Dominik piaci értéke

A futballisták piaci értékével foglalkozó Transfermarkt egyik vezetője lapunk kérdésére előre jelezte 2020-ban, hogy Szoboszlai Dominik ára a jövőben elérheti a 75 millió eurót. Akkoriban még a Salzburg színeiben szerepelt a magyar középpályás, akit aztán leigazolt a Lipcse, majd onnan a Liverpool vette meg 70 millióért. A Transfermarkt jóslata tehát csaknem telitalálat volt, de az oldal egyelőre nem reagált Szoboszlai liverpooli szerződésére és a Premier League-ben nyújtott kimagasló teljesítményére, így továbbra is alacsonyabb árszinten tartja őt. Utánajártunk, hogy ennek mi az oka, mikor és milyen mértékben frissítik Szoboszlai értékét.

2023. 09. 21. 4:55
SZOBOSZLAI Dominik
Budapest, 2023. június 20. Szoboszlai Dominik a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõ G csoportjában játszott Magyarország - Litvánia mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben elárulta lapunknak, hogy néha ő is megnézi, kit mennyire tartanak a Transfermarkton. Az akkori, 35 millió eurós értékéről így beszélt az interjúnkban: – Jó érzés a legdrágább magyarnak lenni, de nem akarok itt megállni, minél értékesebb szeretnék lenni.

SZOBOSZLAI Dominik; GORDON, Anthony
Szoboszlai Dominik berobbant a Premier Legaue-ben, máris a Liverpool egyik legjobbja. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Szoboszlai ezután, idén tavasszal lett igazi vezéregyéniség a Lipcsében, aminek hatására a nyár elején, még a Liverpool-szerződés megkötése előtt 50 millió euróra vitte fel az értékét a Transfermarkt. Azóta eltelt három hónap, ami rengeteg változást hozott a 22 éves középpályás életébe, a Liverpool megvette 70 millióért, és a Premier League-ben rögtön alapember lett.

Az első öt fordulóban Szoboszlai egy percet sem hagyott ki a Liverpoolban, meglőtte az első gólját, kétszer is a meccs emberének választották meg, legutóbb a PL-történet második leggyorsabb sprintjét vágta ki, klubjában pedig ő lett a hónap játékosa. Jürgen Klopp hétről hétre magasztalja, a korábbi angol válogatott csatár, Peter Crouch szerint az év igazolása lehet Angliában. Mondhatni Szoboszlai berobbant, de a piaci értéke továbbra is változatlan, 50 millió euró. Megkérdeztük a Transfermakt értékbecslésért felelős nemzetközi vezetőjét, hogy ennek mi az oka.

– A Liverpool az utolsó pillanatban váltotta ki a Szoboszlai lipcsei szerződésében szereplő kivásárlási záradékot, és az átigazolási időszakot követő értékfrissítést még nem tettük meg – válaszolta kérdésünkre Christian Schwarz.

Mikor növekednek a milliók Szoboszlai neve mellett?

A Transfermarkt szakértője elárulta érdeklődésünkre, hogy mikor minősítik fel a magyar futballistát.

– Október kilencedikén frissítjük az értékét, amely biztosan sokkal közelebb lesz ahhoz az összeghez, amit a Liverpool kifizetett érte – ígérte Schwarz. – Most, hogy a Premier League egyik topcsapatában stabil kezdő, és ha a fejlődése töretlen marad, az értéke biztosan tovább növekszik, aminek az első lépése lesz az októberi korrekció.

Tehát Szoboszlai piaci értéke hamarosan 70 millió euró körül alakulhat, amivel egyértelműen új dimenzióba kerül. Jelenleg a 85. helyen áll a világ legértékesebb futballistáinak a rangsorában, a frissítés után viszont a top ötvenben lehet helye, ami már mindenképpen a szűk elitet jelenti majd.

Szoboszlai lehet a Liverpool egyik legértékesebb játékosa

Az sem lenne meglepetés, ha Szoboszlai hirtelen a Liverpool egyik – ha nem a – legértékesebb játékosa lenne, hiszen a csapat keretében jelenleg a kolumbiai szélső, Luis Díaz vezeti a rangsort 75 millió euróval.

A Liverpool legértékesebb futballistái jelenleg:

1. Luis Díaz 75 millió euró
2. Mohamed Szalah 65 millió
2. 65 millió
2. Alexis Mac Allister 65 millió
2. Darwin Núnez 65 millió
6. Cody Gakpo 55 millió
7. Diogo Jota 50 millió
7. Szoboszlai Dominik 50 millió
9. Andrew Robertson 40 millió
10. Ibrahima Konaté 38 millió

Szoboszlai a hasonszőrű középpályások között még a 70 millió euró körüli új árával sem biztos, hogy a helyén lenne kezelve. A Liverpool sokáig Jude Bellinghamet szerette volna megszerezni a posztjára a Dortmundból, aki végül a Real Madridba igazolt, a 20 éves angol értéke már most is 120 millió. De például Phil Foden (Manchester City, 110 millió) és a Barcelona csillaga, (100 millió) is jóval többet ér.

Mikor lehet több tízmillió eurós magyar futballista?

Idehaza általános vélekedés, hogy Szoboszlai egyfajta úttörő lehet a többi magyar játékos számára, a teljesítményével nemcsak a bizalmat mélyítheti el a magyar futballisták iránt, hanem az általános árnövekedésre is hatással lehet. Christian Schwarz ez utóbbi várakozással nem ért egyet.

– Nem látok közvetlen összefüggést e tekintetben – állapította meg a Transfermarkt értékbecslője. – Persze Szoboszlai esete bizonyítja, hogy Magyarországnak is lehetnek nagyon magas minőségű játékosai nemzetközi szinten, és ez példaként szolgálhat a fiatalok előtt. Ide sorolnám Kerkez Milost is, aki szintén nagyon ígéretes futballista most a Premier League-ben.

SZOBOSZLAI Dominik
A magyar középpályás a Liverpool egyik legértékesebb játékosa lehet. Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Hazánknak még mindig nagyon kevés olyan labdarúgója van, akinek az értéke eléri a tízmillió eurót. Jelenleg mindössze öten felelnek meg ennek a kritériumnak, miközben a magyar válogatott az elmúlt két évben rendkívüli eredményeket ért el, tavaly a Nemzetek Ligájában oda-vissza legyőzte Angliát és két meccsen négy pontot szerzett Németország ellen, jelenleg pedig vezeti az Európa-bajnoki selejtezőcsoportját, amelyben legutóbb Szerbiát győzte le idegenben. Az említett országokban sokkal több a 10+ milliós játékos, még a szerbeknél is kétszer annyi, mint nálunk.

A jelenlegi legértékesebb magyar labdarúgók:

1. Szoboszlai Dominik (Liverpool) 50 millió euró
2. (Bournemouth) 15 millió
3. (Hoffenheim) 14 milló
4. (Lipcse) 10 millió
4. (Freiburg) 10 millió
6. (Philadelphia Union) 8 millió
7. (Lipcse) 5 millió
7. (Union Berlin) 5 millió
9. Sallói Dániel (Kansas City) 4,5 millió
10. Callum Styles (Barnsley) 3,5 millió

– Összességében pozitív a magyar futball fejlődése, olyan minőségű játékosok, mint Szoboszlai és Kerkez nem álltak rendelkezésre néhány évvel ezelőtt – reagált a felvetésünkre Christian Schwarz. – Jól látható, hogy az értékek mind a válogatott játékosoknál, mind a magyar bajnokságban növekednek. Ugyanakkor abban több tényező szerepet játszik, hogy tartósan több olyan futballista legyen, akiknek az értéke eléri a tízmillió eurót. Ilyen faktorok a képzés, a tehetségek átvezetése a profi szintre és persze az egyéni képességek.

Visszatérés Ausztriába

A Liverpool ma az Európa-liga csoportkörének első fordulójában az osztrák LASK otthonában lép pályára. Szoboszlai korábban a Salzburg játékosaként hat meccsen szerepelt a LASK ellen, ötször győzelmet ünnepelt, két gólt és négy gólpasszt jegyzett. Nem biztos, hogy ezeket a számait ma növelni fogja, angol sajtóhírek szerint Jürgen Klopp több kulcsemberét, köztük a magyar középpályást is pihentetheti az El-ben. A német edző mindenesetre a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón titokzatoskodott, nem volt hajlandó elárulni, hogy Szoboszlai pályára lép-e újra Ausztriában.

Európa-liga, E csoport, 1. forduló, csütörtök: LASK (osztrák)–Liverpool (angol) 18.45 (tv: RTL 3)

Borítókép: Szoboszlai Dominik piaci értéke októberben jelentősen emelkedhet (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.