Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Rafael Nadal elárulta, miért jobb nála Novak Djokovics

Koczó Dávid
2023.09.20. 17:24 2023.09.20. 17:31
Rafael Nadal elárulta, miért jobb nála Novak Djokovics

Rafael Nadal az idei Australian Open óta nem versenyzett, és idén már nem is ragad ütőt tornán, 2024-ben viszont még elindulna néhány fontos versenyen. Távollétében Novak Djokovics lehagyta őt a Grand Slam-győzelmek számában, s a spanyol klasszis is tisztában van vele, hogy ebben a versenyfutásban már aligha tud fordítani. Rafael Nadal azt is elárulta, hogy miért lett Djokovics még nála is eredményesebb.

Rafael Nadal a 2023-as évet még Grand Slam-csúcstartóként kezdte, összesen huszonkét trófeát szerzett a négy nagy tenisztornán. A spanyol klasszis azonban az idei szezonját sérülés miatt már januárban befejezte, Novak Djokovics pedig lehagyta őt, a szerb immár huszonnégy GS-sikernél jár, miután idén az Australian Open, a Roland Garros és a US Open is az ő győzelmével ért véget. Nadal készségesen elismeri: Djokovics minden idők legjobbja, s két fontos különbségre világított rá kettejük között. Terveiről Rafael Nadal továbbra is óvatosan fogalmaz, de a 2024-es párizsi olimpia ideális búcsúhelyszínnek tűnik számára.

Rafael Nadal Novak Djokovics
Rafael Nadal elismeri Novak Djokovics teljesítményét. Fotó: AFP/Christophe Archambault

Nadal már korábban is úgy fogalmazott, hogy 2024-ben egy rendes búcsúidénnyel köszönne el a tenisztől. Teljesen világos kijelentéseket azonban nem tett a Movistar+-nak adott interjújában a jövőjével kapcsolatban.

– Vissza akarok még térni, és tartom, hogy valószínűleg 2024 lesz az utolsó évem, de megerősíteni nem tudom. Nem tudom, három-négy hónap múlva milyen állapotban lesz a testem. Lehet, hogy nem leszek képes magas szinten játszani, talán igen, de nem érem el a száz százalékot. S még az sem kizárt, hogy mégis teljesen felépülök, és érzem majd magamban az energiát, hogy 2024-en túl is folytassam – fejtegette Nadal.

Rafael Nadal: Djokovics ebben jobb volt

A spanyol klasszis reálisan látja a helyzetet, valószínűtlennek tartja, hogy még három Grand Slam-tornát nyerjen, és ezzel visszaelőzze Djokovicsot az örökrangsorban. Nadal két okra vezette vissza, hogy a szerb miért nyert még nála is többet a legnagyobb teniszversenyek közül.

– Szerettem volna én lenni a Grand Slam-rangsor élén, de sosem voltam ennek a megszállottja. Huszonkét Grand Slam-címmel az ember nem lehet frusztrált. Djokovicsot talán jobban megviselte volna, ha nem dönti meg a csúcsot, és lehet, hogy éppen ezért járt sikerrel.

Nadal ugyan idősebb Djokovicsnál, de kevesebb Grand Slam-tornán indult, többször hiányzott sérülés miatt, mint szerb riválisa. A spanyol 22 győzelme 67 részvételből jött össze, Djokovics 24 sikere 72 indulás eredménye.

Ha tehetném, sok mindenen változtatnék a karrieremben. A testem védelme szempontjából rossz döntéseket hoztam, különösen fiatalon. Azt gondoltam, hogy a számomra legjobb utat választom, de hibáztam. Djokovics ebben jobb volt, a játékstílusa megengedte neki, hogy többet játsszon nálam

 – ismerte el Nadal.

Mikor vonul vissza Rafael Nadal?

A spanyol elárulta, jelenleg hetente háromszor negyven percet edz, de nem élvezi annyira a tréningeket, mint korábban. Néhány számára fontos helyszínre azonban még mindenképpen szeretne visszatérni versenyzőként.

Az, hogy Rafael Nadal karrierjének melyik a legfontosabb helyszíne, aligha lehet kérdéses. A spanyol a Roland Garros tizennégyszeres bajnoka, a salakpályás Grand Slam-torna örökös királya. S miközben Nadal karrierje során eddig egyszer sem rendezték salakon az ötkarikás játékok versenyét, jövőre éppen a Roland Garros teniszközpontban rendezik a párizsi olimpia tenisztornáját.

– Ha az olimpián intenék búcsút a tenisznek, az mindenképp szép befejezés lenne, ha készen állok rá. Ha úgy érzem, hogy van esélyem megnyerni a Roland Garrost, annak megfelelően alakítom a versenynaptáramat, de ha nem, akkor is összeállítanék egy búcsúturnét, sok szívemhez közeli helyszínnel – mondta Nadal, leszögezve, hogy egyelőre még nem tudja, mikor és hol játssza az utolsó meccsét.

Borítókép: Rafael Nadal szép búcsúra vágyik (Fotó: AFP/Jaime Reina)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.