A Ferencváros hátrányba került, de győztes rajtot vett

A Ferencváros hazai pályán, a szerb Csukaricski ellen kezdte szereplését a Konferencialiga csoportkörében. Bár az első gólt a vendégek szerezték, a magyar bajnok még az első félidőben fordított, s végül 3-1-re nyert, s egy forduló után vezeti az F jelű négyest. A Ferencváros hőse a ghánai Owusu volt, aki tizenegyest harcolt ki, majd a vezetést is ő szerezte meg.

2023. 09. 21. 20:44
Owusu
20230921 Budapest Frerencváros Csukaricski Europa Konferencia Liga Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros 2019 óta minden ősszel európai csoportmeccseket vív, s ez a sorozat idén sem szakad meg, még ha a korábbi három Európa-liga- és egy Bajnokok Ligája-szereplés után idén csak a harmadik számú sorozat, a Konferencialiga jutott a zöld-fehéreknek. Az ellenfél, a szerb Csukaricski másik irányból közelített: a fekete-fehérek a klubtörténet első európai főtáblás meccsét vívták a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában.

Varga Barnabás Ferencváros
Varga Barnabás sikeres büntetővél járult hozzá a Ferencváros sikeréhez (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Előre a kupatavaszért!” A ferencvárosi B közép egyértelmű üzenettel jelezte, hogy szeretne hozzászokni a jóhoz. A Fradi tavaly az Európa-ligában bravúros őszi szerepléssel megnyerte csoportját, így részese lehetett a tavaszi folytatásnak. Most a Konferencialigában ugyanez a Ferencváros célja, s ehhez a Fiorentina, Genk, Csukaricski trióból legalább kettőt meg kell előzni.

Papíron a szerbek ígérkeztek a legkönnyebb ellenfélnek, Dejan Sztankovics hetedik Csukaricski elleni meccsén a hetedik győzelmére készült vezetőedzőként. A Ferencváros trénere a Dibusz – Botka, Cissé, Mmaee, Ramírez – Makreckis, Abu Fani – Owusu, Zachariassen, Marquinhos – Varga B. tizenegyet küldte pályára.

A kilencedik percben Abu Fani oldalról beívelt szabadrúgása utat talált a kapuba, az asszisztens, Guadalupe Porras Ayuso azonban lest intett, s a VAR-vizsgálat megerősítette az ítéletet, Varga volt az, aki lesről várta a beadást, s onnan akadályozta a kapust a védésben, noha labdához nem ért.

A Ferencváros igyekezett irányítani a játékot, amikor a szerbek rövid passzokkal próbálták kihozni a labdát, abba többször belehibáztak, a következő igazán nagy lehetőség mégis a vendégek előtt adódott: Ivanovics egy felívelt labda után éles szögből lőtt, Dibusz védett. Néhány perccel később viszont Ivanovics nyerte a párharcot, a szerbek játékosa bántóan üresen kapott labdát a ferencvárosi tizenhatoson belül, és középről, lapos lövéssel megszerezte a vezetést a Csukaricskinek.

Owusu néhány perccel később egyenlíthetett volna, lövését üggyel-bajjal védte Szamurovics. Majd Botka esett el Ivanovics mellett a szerbek tizenhatosán belül, Guillermo Cuadra elsőre büntetőt ítélt a Ferencváros javára, ám a monitornál kénytelen volt belátni, hogy tévedett, még a Sztefan Kovacsnak reklamálásért kiosztott sárgát is visszavonta.

Ibrahim Cissé Ferencváros
A Ferencváros végül ellenfele fölé nőtt (Fotó: Mirkó István)

A 41. percben viszont már tényleg büntetőhöz jutott a Ferencváros, Dibusz húzott le egy szabadrúgást, kidobta Abu Faninak a labdát, aki Owusut szöktette, a ghánai támadót pedig Ivanovics felborította. Ezt is vizsgálta a VAR, sokáig, de Varga Barnabás a várakozás ellenére higgadt maradt, és kiegyenlített.

Hét perc hosszabbítás következett, s ezt a végére cseppet sem bántuk, Owusu egy szöglet után húzogatott, majd a kapuba bombázott.

A második félidőben a Ferencváros közelebb járt az előny növeléséhez, mint a Csukaricski az egyenlítéshez. Owusu beadása után a szerb kapus bizonytalankodott, Ramírez szabadrúgásbombája épphogy elkerülte a kaput, majd a Varga helyére beküldött Pesics majdnem első labdaérintéséből gólt szerzett.

 

Az utolsó bő negyedórában Sztankovics keresett egy kis pénzt a Fradinak Lisztes Krisztián beállításával, s nem bánta meg: a tizennyolc éves magyar támadó első lövését ugyan védte Szamurovics, de a kipattanót Pesics a léc alá bombázta. A csatár néhány hónapja még a szerb kupadöntőben duplával szomorította a Csukaricskit, most ő döntötte el a három pont sorsát.

A kiváló hangulatban a Ferencváros még hajtott az újabb gólért, de maradt a 3-1. A magyar bajnok egy forduló után így is vezeti a Konferencialiga F csoportját.

Konferencialiga, F csoport, 1. forduló

Ferencváros–Csukaricski 3-1 (2-1), Groupama Aréna, 17 859 néző, jv.: Cuadra (spanyol)
Gólszerző: Varga B. (44., 11-esből), Owusu (45+7.), Pesics (79.), illetve Ivanovics (26.)

A csoport másik meccsén: Genk–Fiorentina 2-2

 Borítókép: Owusu: kiharcolt tizenegyes és fontos gól (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.