A Ferencváros támadója újra hős lehet, ha egyáltalán játszik

Sosem vártuk még ennyire a Konferencialiga rajtját. A harmadik ízben kiírt UEFA-sorozat csoportkörében első alkalommal szurkolhatunk magyar csapatnak, a Ferencváros pedig a továbbjutást tűzte ki célul. Ennek eléréséhez az első fordulóban, a szerb Csukaricski ellen kötelező a győzelem, s nem csak azért, mert a Ferencváros új vezetőedzője, Dejan Sztankovics mérlege eddig hibátlan a fekete-fehérek ellen.

2023. 09. 21. 5:05
ZACHARIASSEN, Kristoffer; Alekszandar Pesics Ferencváros
Labdarúgó Kl-selejtező - Ferencvárosi TC-Zalgiris Vilnius Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este a Ferencváros elkezdi szereplését a Konferencialiga csoportkörében. A harmadik számú európai sorozatnak az idei a harmadik kiírása, s ez az első alkalom, hogy magyar csapat szerepel a főtáblán. A Ferencváros azonban nemcsak emiatt lesz új élmény a szerb Csukaricski elleni nyitány. Az immár Dejan Sztankovics vezette Fradi először játszik olyan meccset a csoportkörben, amelyen kötelező elvárás a győzelem.

Dejan Sztankovics, Ferencváros
Dejan Sztankovics a Ferencváros élén is megőrizné hibátlan mérlegét a Csukaricski ellen (Fotó: Fradi.hu)

Ez persze nem jelenti azt, hogy meglesz a három pont, a KÍ Klaksvík elleni kudarc ehhez még akkor is túlságosan élénken él bennünk, ha utána a Fradi összekapta magát, és mindhárom párharcát simán nyerte meg a Konferencialiga selejtezőjében.

A Ferencváros az első kalapból

Nem volt még példa korábbi idényekben arra, hogy magyar klub bármelyik európai sorozatban az első kalapból várta a csoportkör sorsolását. A Ferencváros az elmúlt négy idényben is európai főtáblán szerepelt, de 2019-ben és 2021-ben az Európa-liga, 2020-ban a Bajnokok Ligája sorsolásán az utolsó kalapban szerepelt, ahogy még 2004-ben, az UEFA-kupa csoportkör előtt is.

Az FTC a tavalyi El-csoportkörre kapott először olyan ellenfelet, amelynek alacsonyabb volt az UEFA-együtthatója, ugyanakkor a török Trabzonspor tavalyi keretértéke meghaladta a zöld-fehérekét. Fordított eset is volt, 2019-ben a kalapbeosztás alapján a bolgár Ludogorec, a keretérték alapján viszont a Ferencváros volt erősebb.

Az viszont most fordul elő először, hogy mindkét szempont alapján a Ferencváros számít egy csoportkörös mérkőzés esélyesének. A szerb Csukaricski a negyedik kalapból érkezett az F csoportba, keretének összértéke (21,8 millió euró) pedig a ferencvárosi érték (48,2 millió) felét sem éri el.

A győzelem annál is inkább kötelező hazai pályán, mert a másik két rivális, az olasz Fiorentina és a belga Genk ellen a keretérték alapján bravúr kell majd az FTC-től, amelynek kimondott célja a továbbjutás, azaz az első két hely valamelyikének elérése. Ehhez aligha fér bele, hogy a leggyengébb résztvevő ellen, hazai pályán rögtön botlással kezdjen a Ferencváros.

Csukaricski: nemzetközi sikerek nélkül

A szerb klubfutballról hagyományosan a Crvena zvezda és a Partizan ugrik be a futballrajongóknak. Előbbi kiemelkedett a tavalyi idényben a szerb Szuperligából, s be is jutott a Bajnokok Ligája-csoportkörbe. A Partizant viszont a Topolya és a Csukaricski is megelőzte a legutóbbi bajnokságban. A TSC végül az Európa-liga csoportkörében szerepelt, a Csukaricski pedig a Kl-főtáblán, miután idénybeli egyetlen selejtezős párharcában, az Európa-liga-selejtező rájátszásában a görög Olympiakosz ellen simán, 6-1-es összesítéssel kikapott.

Figyelmeztető jel viszont, hogy amíg a Ferencváros a Nagyecsed elleni könnyed kupatovábbjutással hangolt a Kl-rajtra, a Csukaricski az elmúlt hét végén 2-1-re legyőzte a Crvena zvezdát a szerb bajnokságban.

A szerb klub először szerepel európai csoportkörben, korábban még az utolsó kvalifikációs körig sem jutott el, a 2016/17-es Európa-liga selejtezőjének második fordulójában például a Videoton ellen 3-1-es összesítéssel esett ki a Csukaricski.

Abból a csapatból a harmincéves védekező középpályás, Marko Docics maradt hírmondónak a fekete-fehérek keretében, kétmillió euróval egyben holtversenyben ő a jelenlegi legértékesebb játékosa a Csukaricskinek a huszonhat éves balhátvéd, Nemanja Tosics és a ghánai jobbszélső, Samuel Owusu mellett – utóbbi nem összekeverendő a Ferencváros szintén ghánai támadójával, Owusu Kwabenával.

Sztankovics eddig mindig nyert

A Fradiból nyolc játékos értéke is meghaladja a kétmillió eurót, közülük az egyik a szerb támadó, Alekszandar Pesics, aki kilencszer játszott a Csukaricski ellen a Jagodina, majd a Crvena zvezda színeiben, nyolc győzelem és egy döntetlen, valamint öt rúgott gól a mérlege. Idén májusban, a szerb kupadöntőben az ő duplájával fordított és nyert 2-1-re a belgrádi csapata a Csukaricski ellen.

A korábbi Csukaricski ellen sikerek ellenére Pesics egyáltalán nem biztos, hogy lehetőséget kap a Ferencvárosban, eddig egyedül a Nagyecsed elleni kupameccsen volt a zöld-fehérek kezdőcsapatának tagja, míg a magyar válogatott Varga Barnabás már tizennégy gólnál jár az idényben, hetet-hetet lőtt a Konferencialiga-selejtezőben és az NB I-ben is.

Pesicsénél is jobb Dejan Sztankovics mérlege a fekete-fehérekkel szemben: a Crvena zvezda vezetőedzőjeként mind a hat meccsén győzelmet ünnepelhetett a Csukaricski ellen. Sztankovics a kiváló sorozatot a Ferencváros kispadján is folytatná, s a Fradinak ebből a szempontból is új lesz a helyzet. Ez lesz az első alkalom, amikor a Ferencváros Dejan Sztankovics irányításával játszik a Groupama Arénában.

Konferencialiga, F csoport, 1. forduló

Ferencváros–Csukaricski 18.45 (tv.: M4 Sport)
Genk–Fiorentina 18.45

Borítókép: Az immár ferencvárosi Pesics négy hónapja, a szerb kupadöntőben két gólt lőtt a Csukaricski ellen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.