A Ferencváros beleszaladt a késbe a feröeri bajnok ellen

Még a 0-0-s első meccs után sem aggódott senki. A Ferencváros azonban hazai pályán sima, 3-0-s vereséget szenvedett a feröeri KÍ Klaksvík ellen, s kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A csoportkörről szőtt álmok idén már legfeljebb a Konferencialigában válhatnak valóra.

2023. 07. 19. 19:53
Dibusz Dénes
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lisztes Krisztián nem került be a Ferencváros kezdőcsapatába a KÍ Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján, viszont más elismerést kapott: a Fradi-szurkolók a tavasszal öt góljával az első csapatba berobbant tizennyolc éves támadót választották az előző idény legjobb ferencvárosi labdarúgójának. Sztanyiszlav hármat változtatott a 0-0-ra végződött feröeri felvonás után a kezdőcsapatban, Cissé, Esiti és Marquinhos helyett Knoester, Gojak és Abu Fani került be a visszavágóra a tizenegybe, amely így nézett ki: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic – Baráth, Abu Fani – Zachariassen, Gojak, Traoré – Varga B.

Kassi Baráth Péter Samy Mmaee Ferencváros Klaksvík
Kassi lőtte a vendégek harmadik gólját, a Ferencváros padlóra került. Fotó: Havran Zoltán

A feröeriek játékosa, Pavlovics már az első percben jelezte, hogy a vendégek nem riadnak vissza a határozott szabálytalanságoktól, ha meg kell állítani a Fradi-játékosokat. A vendégek mestere, Magne Hoseth a csodában bízott a meccs előtt, a Ferencváros a papírformában.

A hatodik percben döbbent csend telepedett az arénára: a játékvezető büntetőt ítélt a vendégek javára, teljesen jogosan, Eldar Civic a tizenhatos sarkában elkésve csúszott be, és akasztotta Faerőt. A szép számmal megjelent hazai drukkerek óriási füttykoncerttel próbálták megzavarni Árni Frederiksberget, de a vendégek játékosa nem hibázott. 0-1, nem kívánt hideg zuhany a harminc fokban.

A Fradiba hat és fél év után visszatért Cristian Ramírezt erre a párharcra még nem lehetett nevezni, a lelátóról, civilben figyelte posztriválisa felelőtlen szabálytalanságát.

A Klaksvík valószínűleg eleve behúzódott volna saját kapuja elé, az előny megszerzése után pláne nem volt meglepő, hogy a vendégek teljesen visszaállva próbálták útját állni a Ferencváros támadásainak. A taktika pedig működött, az FTC jobb híján beadásokkal próbálkozott, Civic fejese volt még a legveszélyesebb, de az is kapu fölé szállt.

A 26. percben ivószünetet kaptak a játékosok, a fradista szurkolók pedig „Ébresztő! Ébresztő!” kiáltással kísérték mindezt.

A helyzet azonban nem javult, sőt, a 32. percben a Ferencváros saját térfelén labdát szerzett, s bár Pavlovics rosszul találta el a lövését, pont így lett jó a hosszún érkező Frederiksbergnek, aki néhány méterről megduplázta a Klaksvík előnyét. (0-2)

Abu Fani, majd Baráth Péter próbálkozott távolról, de a vendégek kapusának, Johanssonnak ekkor sem kellett védenie, ahogy az egész első félidőben nem ment lövés a kapujára.

Bezzeg Dibusznak... Az elefántcsontparti támadó, Luc Kassi kapott hosszú indítást, messziről lőtt, a rosszul helyezkedő kapus pedig ugyan belekapott a labdába, de az így is a gólvonalon túlra csorgott. (0-3)

Sztanyiszlav Csercseszov két nyári érkezőt küldött be a második félidőre: Cebrail Makreckis és Mohamed Ali Ben Romdan lépett pályára. Utóbbi egy perc elteltével már fejelt is, de kapu mellé.

A játék képében azonban nem következett be valódi változás, az újabb feröeri ellentámadás végén ezúttal Dibusz legalább hárította Kassi lövését.

Az 57. percben apró örömöt okozott a fradistáknak Csercseszov: beküldte Lisztest. A fiatal magyar támadó mellett Owusu Kwabena is ekkor lépett pályára. Utóbbi egy szögletvariáció után hamar helyzetbe került, de ő sem talált kaput. A 71. percben aztán Johanssonnak védenie is kellett, Ben Romdan középre tartó fejesét.

Botka Endre Ferencváros Klaksvík
Kilátástalan volt a Ferencváros játéka. Fotó: Havran Zoltán

Utolsó cseréjével Marquinhost küldte be Csercseszov Civic helyére, a bosnyák védő az összehozott tizenegyes miatt megkapta a bűnbaknak járó füttykoncertet a hazai publikumtól, de hamarosan felzúgott az „Auf wiedersehen!” is a rendszerint németül nyilatkozó vezetőedzőnek is, akárcsak a „Ruszkik haza!” Ezután a B-közép az évek óta a soroksári fiókcsapatnál edzősködő klublegendát, Lipcsei Pétert követelte a kispadra.

Eközben csendesen csordogált a mérkőzés, szó sem volt arról, hogy a magyar bajnok helyzetek sokaságát dolgozta volna ki a vendégek kapuja előtt, sőt a hajrában Dibusznak kellett védéseket bemutatnia, hogy a Ferencváros megússza a még nagyobb különbségű vereséget. Eközben a fejvesztett ferencvárosiak a sárga lapokat gyűjtötték reklamálásért.

S még egy adalék: Samy Mmaee a mezét levéve vonult be az öltözőbe, és integetett a kispadnak. Valószínűleg elköszönt.

A KÍ Klaksvík története során először jutott tovább a pályán elért eredmény alapján BL-selejtezős párharcban – három éve a pozsonyi Slovan nem tudott ellenük kiállni Covid-fertőzöttjei miatt –, s feröeri klubcsapat először győzött le, s ütött ki magyart.

A Ferencváros erre az idényre az elmúlt szezonbeli Európa-liga-nyolcaddöntő után a Bajnokok Ligája-csoportkörét tűzte ki célul, a kínos vereséggel viszont csak a harmadik számú sorozat, a Konferencialiga selejtezőjében folytathatja, az ír Shamrock Rovers ellen.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. kör, visszavágó

Ferencváros–KÍ Klaksvík 0-3 (0-3), Groupama Aréna, 17 000 néző, jv.: Smajc (szlovén).

Gólszerzők: Frederiksberg (8., 11-esből, 32.), Kassi (45+2.)

Továbbjutott a Klaksvík, 3-0-s összesítéssel.

Borítókép: három gólt kapott a Klaksvík ellen (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.