A Ferencváros nem fog kapkodni, az ellenfél bízik a csodában

A Ferencváros ugyanúgy kezdte nemzetközi szereplését, mint tavaly: 0-0-s idegenbeli döntetlennel. Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője szerint teljesen más játékot játszik az idei első Bajnokok Ligája-selejtezős ellenfél, a feröeri KÍ Klaksvík, mint a tavalyi rivális, a kazah Tobol, az akkori visszavágó alakulásának megismétlődését viszont minden bizonnyal elfogadná. A vendégek mestere tart a melegtől, de bízik a csodában, amelyet pontrúgásokra alapozva hajtana végre a Ferencváros ellen.

2023. 07. 19. 5:21
Sztanyiszlav Csercseszov Ferencváros
Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feröeri klubcsapat eddig négy alkalommal játszott Magyarországon, s mind a négy alkalommal vereséggel távozott. A legszorosabb meccs és egyben párharc éppen a Ferencváros idei ellenfele, a KÍ Klaksvík nevéhez fűződik. A Fradi szurkolói huszonegy éve kéjes kárörömmel konstatálták, amikor az Újpest hátrányba került a feröeri csapat otthonában vívott UEFA-kupa-selejtezőn, miközben a zöld-fehérek a párhuzamos meccsen simán intézték el a ciprusi AEL Limasszolt. Akkor a KÍ végül 2-2-es döntetlennel érkezett hazánkba, majd 1-0-s vereséggel távozott Újpestről. A feröeri csapat ellen akkor is kötelező feladatnak számított a továbbjutás, idén a Ferencváros számára még inkább, hiszen az elmúlt években a zöld-fehérek rendre eljutottak valamelyik európai kupa főtáblájára, a KÍ pedig a pályán még soha nem harcolt ki továbbjutást BL-selejtezős párharcban, három éve a pozsonyi Slovan ellen játék nélkül jutott tovább, mert a szlovákok Covid-fertőzöttjeik miatt nem tudtak kiállni a mérkőzésre.

Ferencváros Groupama Aréna
A Ferencváros kötelező győzelem előtt áll (Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám)

Az első, idegenbeli meccsen azonban az FTC ugyanúgy döntetlent játszott, mint huszonegy éve az Újpest, s ennél közelebbi élmény is déjá vu-t ébreszthet bennünk. A Ferencváros tavaly is idegenbeli 0-0-val kezdte nemzetközi kupaszereplését, amely aztán egészen az Európa-liga-nyolcaddöntőig tartott.

– Megértem, hogy párhuzamot vonnak, de a Tobol teljesen más futballt játszott, mint a mostani Klaksvík – szögezte le a jelenre koncentrálva Sztanyiszlav a Ferencváros vezetőedzője a találkozó előtti sajtótájékoztatón.

Azt viszont aligha bánná, ha a visszavágó ugyanúgy alakulna, mint egy éve a kazahok ellen: akkor a Fradi már a negyedik percben vezetett, s végül 5-1-re kiütötte ellenfelét . A szurkolók vágyaiban is hasonló visszavágó szerepelhet a KÍ elleni párharcra, azonban ennél pragmatikusabban közelíti meg a visszavágót.

– Nem helyezünk olyan extra nyomást magunkra, hogy már az első tíz percben vezetést kell szereznünk vagy az utolsó tíz percet kell megnyomnunk. Nem fogunk ilyen megközelítés miatt kapkodni és hibázni, a lényeg, hogy meglegyen a győzelem és azzal a továbbjutás – mondta a Ferencváros válogatott védője, aki hozzátette: a futball szempontjából jobb a feröeri időjárás, a nyolc fok, mint a budapesti visszavágóra várható harminc fok körüli hőmérséklet.

A két csapat közül azonban ez mégis inkább a feröerinek jelenthet hátrányt. A Klaksvík az első meccs óta Dániában természetes füvön készült a visszavágóra – ilyen pálya a Feröer-szigeteken nincs –, kedden pedig már Budapesten edzett.

– Az időjárást nagyon nehéz megszokni. Talán jobb lett volna, ha egy nappal hamarabb érkezünk meg Budapestre – mondta Magne Hoseth, a vendégek norvég vezetőedzője, aki a meccstervéből is elárult egy-két részletet.

– Csoda lenne, ha továbbjutnánk, de nem tartom elképzelhetetlennek. Az idény közepén járunk, lendületben vagyunk. Az első meccsen a pontrúgásokkal nehézségeket tudtunk okozni a Ferencvárosnak, ezt jó lenne kihasználni a visszavágón. Az első hatvan-hatvanöt percben diktálnunk kell a tempót.

Mi ezúttal eltekintenénk a csodától, és alighanem a svéd Häckennél is arra számítanak, hogy a walesi TNS elleni kettős győzelem után a Ferencváros lesz a következő ellenfelük a Bajnokok Ligája-selejtezőjében.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. kör, visszavágó

Ferencváros–KÍ Klaksvík 18.00 (tv.: M4 Sport)

A párharc állása: 0-0

Borítókép: Hideg zuhany csak így jöhet szóba (Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.