Álomrajt után, könnyed Fradi-győzelem – jöhet a Slovan

Adama Traoré két és Aissa Laidouini egy góljával 21 perc után 3-0-ra vezetett a Ferencváros a kazah Tobol ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörének visszavágó-mérkőzésén. A 5-1-es siker és a biztos továbbjutás után a következő körben a szlovák Slovan Bratislava lesz a Fradi ellenfele.

2022. 07. 13. 21:49
FTC-Tobol Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti gól nélküli döntetlen után a Ferencváros a saját közönsége előtt, a Groupama Arénában találkozott a kazah Tobol ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. Bő fél órával a kezdés előtt szolid füttyszó köszöntötte a Tobol játékosait, „Mindent bele!” – rigmussal üdvözölte a Fradi-tábor a kedvenceit. Legutóbb május 7-én, az előző szezon hajrájában játszott hazai pályán Sztanyiszlav csapata, akkor a kiesés elől menekülő MTK ellen szenvedett 3-0-s vereséget.

Bő két hónappal az utolsó Üllői úti fellépés után senki sem gondolt a zöld-fehérek vereségére az Üllői úton. A Fradi edzője nem győzte hangsúlyozni, hogy a Tobol a tekintetben előnyben van a csapatához képest, hogy javában zajlik a tavaszi–őszi lebonyolítású kazah bajnokság, és ezt figyelembe véve nem is volt olyan problematikus a múlt heti játék.

  Ehhez képest Csercseszov két helyen változtatott az odavágón látott összeállításhoz képest, kivett a csapatól két magyar labdarúgót, Botka Endrét és Vécsei Bálintot, az ő helyükre Henry Wingo és Anderson Esiti került. a csapatkapitány maradt az egyetlen magyar az FTC kezdő tizenegyében, ami így festett: Dibusz – Wingo, Mmaee, Kovacevic, Civic – Esiti, Zachariassen, Laidouini – Nguen, Boli, Traoré.

Nem sok magyar válogatott kerettagot látott a helyszínre kilátogató szövetségi kapitány, a szurkolók szeretetében fürdőző

A Fradi arra készült, hogy lezárja a négymeccses nyeretlenségi sorozatát a BL-selejtezőn, tavaly – még Peter Stögerrel a fedélzeten – augusztus 4-én a Slavia Praha ellen győzött hazai pályán (2-0-ra). A magyar bajnok legutóbb tavaly december 9-én a Leverkusent múlta felül nemzetközi kupamérkőzésen, az Európa-liga-csoportkör utolsó fordulójában.

A Tobol ellen minden adva volt az újabb győzelemhez, a hangulat biztosan: húszezer ember, köztük maroknyi kazah drukker foglalt helyet a Ferencváros idei első hazai tétmérkőzésén.  

Még két perc sem telt el, máris megszerezhette volna a vezetést a magyar bajnok, de Nguen a lécet találta el, majd újabb két perc után továbbjutásra állt, azaz gólt szerzett a Fradi: Civic beadását az első Üllői úti tétmeccsét játszó, nyári szerzemény, Adama Traoré okosan csúsztatta fejjel a hosszú sarokba. Ez volt a Ferencváros 100. BEK/BL-gólja.  

Ennél jobban nem kezdhette volna a meccset az FTC, de folytathatta volna jobban, ha szemben a kapuval nem az egyik lábával a másikra rúgja a labdát a nyáron a távozását fontolgató, végül a klubnál maradt norvég csatár, Nguen Tokmac. 

Kisvártatva újabb góllal tette magabiztosabbá az előnyét a Ferencváros: Nguen pontos passzal ugratta ki Traorét, a mali csatár higgadtan lőtt tíz méterről a hosszú sarokba a 17. percben. 

Fotó: Havran Zoltán

Traorét Nguen és Laidouini köszöntötte a gólja után: 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Majd Aissa Laidouini bebizonyította, hogy ma este nem csak Traoré képes gólt szerezni: Nguen előkészítése után okosan helyezett a bal alsó sarokba 18 méterről, 3-0. Eldőlt a továbbjutás. 

Fotó: Havran Zoltán

Szót kért, szépített a Tobol is: a vendégek szerb légiósa, a Manchester Unitedet is megjárt Zoran Tosics cselezgetett a jobb oldalon, jobbal Esiti lába között passzolt középre, az üzbég Szergejev hét méterről a jobb alsóba talált. 

Egyik oldalon sem tündököltek a védelmek: a Fradi és a Tobol is könnyedén szerezhetett volna újabb gólokat. 3-1-es FTC-előnnyel mentek szünetre a csapatok. 

A folytatásra egyik edző sem változtatott. Egy-két beadással veszélyeztetett a Tobol, megmutatkozott, hogy a ferencvárosi védelem még nincsen csúcsformában. Ahogy telt-múlt a mérkőzés, úgy kockáztatott többet, játszott bátrabban a kazah bajnok. Az előnye tudatában a Fradi kontrákra játszott. 

Az egyre sűrűsödő kazah helyzeteket nem nézte nyugodtan a hazai tábor. A csereként beállt Bassey góljával végképp lerendezte a meccset a Fradi.

Fotó: Havran Zoltán

A meccset emberhátrányban fejezte be a Tobol, a hajrában Csercseszov két friss szerzeményt is bevetett: Mercier és Knoester is első meccsét játszotta a Ferencváros színeiben. A végén Bassey is duplázott.

Fortune Bassey is duplázott
Fotó: Havran Zoltán

A Ferencváros 5-1-es összesítéssel jutott a BL következő selejtezőkörébe, ahol majd a Slovan Bratislava lesz az ellenfele.

Bajnokok Ligája, első selejtezőkör, visszavágó mérkőzés: Ferencváros–Tobol (kazah) 5-1 (3-1), Groupama Aréna, 20 ezer néző. Gólszerző: Traoré (4., 17.), Laidouini (21.), Bassey (74., 91.), illetve Szergejev (23.)

Hosszabbításban nyert a Slovan

A rendes játékidő végén ugyanúgy 0-0-ra állt a Dinamo Batumi–Slovan Bratislava meccs, mint egy hete Pozsonyban. A 104. percben a hazaiak szereztek vezetést, onnan fordított a szlovák csapat, Vladimir Weiss a 123. percben rúgta be a továbbjutást érő találatot.

Borítókép: Adama Traoré rögtön az első Üllői úti meccsén főszereplő volt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.