Marco Rossi reménykedik kupacsapataink segítségében

Marco Rossi egyelőre még házassági évfordulójára készül, de az Olaszországban töltött hetek alatt is figyelemmel kíséri a magyar futballcsapatokat.

Magyar Nemzet
2022. 06. 24. 15:55
ROSSI, Marco
Wolverhampton, 2022. június 13. Marco Rossi, az angolok elleni, másnapi Nemzetek Ligája-mérkõzésre készülõ magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a wolverhamptoni Molineux Stadinban 2022. június 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A váratlanul sikeres Nemzetek Ligája-szereplés után Marco Rossi is megérdemelt pihenését tölti. A magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya jelenleg hazájában, Szicíliában töltődik fel, hamarosan harmincharmadik házassági évfordulóját ünnepli, és kiélvezi azokat a heteket, amelyeket családi körben tölthet, bár legnagyobb meglepetésére már Olaszországban is megismerte néhány futballszurkoló. Ugyanakkor szabadsága alatt is figyelemmel kíséri a magyar futball történéseit.

– Tudom, hogy a Ferencváros 3-0-ra kikapott a Sepsitől, de azt is, hogy a válogatott játékosai nélkül állt fel. Bízom benne, hogy a magyar csapatok jól szerepelnek majd a nyári nemzetközi kupaselejtezők során, és remélem, hogy minél több magyar játékost vetnek be – üzent Rossi Olaszországból a Fradinak, a Kisvárdának, a Puskás Akadémiának és a Mol Fehérvárnak.

Miközben a bajnok zöld-fehérek rendkívül aktívan töltik fel légiósokkal a keretüket, a szövetségi kapitány szerint jelenleg nincs olyan erős külföldi játékos az NB I-ben, mint akik néhány éve játszottak a hazai élvonalban.

– Ma nem látok olyan képességű játékost, mint amilyen Lazovics, Lanzafame vagy Leonardo volt. Ugyanakkor a bajnokság általános színvonala emelkedett az elmúlt években – véli Rossi.

A legutóbbi Nemzetek Ligája-meccsek bizonyították, hogy a szövetségi kapitány támaszkodhat a hazai bajnokság játékosaira is. Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) két gólt szerzett, Dibusz Dénes (Ferencváros) kapott gól nélküli meccset hozott Angliában, ahol (Paks) csereként beszállva két gólpasszt adott.

Amióta a posztomon vagyok, négy év alatt nem emlékszem olyan időszakra, amikor Dibusz nem a csúcsteljesítményét hozta. Ugyan itthon véd, nem a Bundesligában, mint én úgy értékelem, hogy két fantasztikus kapusunk van, nagyjából ugyanazon a szinten, így nem kell aggódnom, ha esetleg az egyikükre nem számíthatok egy-egy meccsen. Ádám Martinról mind azt reméljük, hogy utódja lehet a válogatottban.Nagyon kedvelem őt, egyenes srác, aki tudja, hogy a nemzetközi szinten nagyjából fél órát bír. Ennyi időt kapott Anglia ellen is, akkor viszont nagyszerű teljesítményt nyújtott. S nem szabad elfelejteni, hogy mindenkinek annyi idő alatt kell jól teljesítenie, amennyit kap. Többször hangsúlyoztam már, hogy a meccsek kilencven százalékára döntő befolyással lehetnek a csereként beszállt játékosok, Angliában pedig kivétel nélkül valamennyien sokat tettek hozzá a játékhoz, Ádám Martin mellett Gazdag, Nego és is. Minden egyes játékosra büszke vagyok, azokra is, akik végül nem kaptak lehetőséget meccsen, csak az edzéseken építették munkájukkal a csapatot.

Rossi bízik benne, hogy Ádám Martin olyan ligába szerződik, ahol tovább fejlődhet a kondíciója, és még több időre bevethető lesz a válogatottban. A kapitány szintén a klubváltást lengette be Schön Szabolcs és Kiss Tamás esetében, és azt is elárulta, hogy Pászka Lórándnak miben kell fejlődnie a meghívóhoz. 

– Schönnek és Kissnek is mondtam: ilyen fiatalon olyan klubot kell keresniük, ahol rendszeresen játszanak, különben aligha tudom behívni őket a válogatottba. Pászka egyelőre hat-hét meccset játszott élvonalbeli szinten, még időre van szüksége, hogy elérje azt a szintet, ami a meghívóhoz kell. Az Újpest ellen kiválóan teljesített, ugyanakkor a védőmunkája és a kondíciója még nincs azon a szinten, hogy számolni tudjak vele.

Nemcsak a játékosok klubváltását idézheti elő esetlege a Nemzetek Ligája-szereplés, ázsiója is megnőtt. A kapitány azonban ígéretet tett, hogy lojális lesz a hazai labdarúgó-szövetséggel.

– Több hívást kaptam, az egyetlen ország, ahonnan senki sem hív a családomon kívül, az Olaszország. Volt egy anyagilag nagyon kedvező ajánlatom olyan válogatottól, amelyik jobban áll a világranglistán, bár a rangsorhoz érdemes hozzátenni, hogy a mostani előrelépésnél nagyobbat vártam a nyári szereplés eredményeként. Nekem hűséges a természetem, a szövetséget folyamatosan tájékoztatom, az biztosan nem fordulhat elő, hogy számukra váratlanul egyszer csak itt hagyom a kapitányi posztot.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.