Karabatic szegedi búcsúfellépésén Máthé is elszomorította a magyarokat

Vereséggel kezdte a Bajnokok Ligája-szezont a Szeged férfi-kézilabdacsapata. A szezon végén visszavonuló Nikola Karabatic együttese, a magyar válogatott jobbátlövőjét, Máthé Dominiket a második félidőben bevető Paris SG 31-29-re nyert a Pick Arénában.

2023. 09. 14. 20:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megható és sportszerű gesztus vezette fel a Szeged első hazai mérkőzését a férfikézilabda Bajnokok Ligája 2023-24-es szezonjában. A Kékek szurkolói nyílt levélben méltatták a szezon végén visszavonuló párizsi zsenit, a sportág korszakos alakját, a háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok francia átlövőt, Nikola Karabaticot. 

Karabatic elbúcsúzott Szegedtől        Fotó: Patrik Stollarz

A francia világsztár az utolsó, Kárpáti Krisztián első szegedi BL-fellépésére készült. A nyáron kinevezett szegedi edzőt többen féltették a feladattól, egy erősen közepes minőségű kerettel, kezdő edzőként mire lehet képes a Bajnokok Ligájában. Kárpáti előtt Skaliczki László volt az utolsó magyar szakember, még 2013-ban, aki BL-csoportmeccsen ült a szegedi kispadon.

A Szegednél Bombac irányított, Stepancic és Bodó volt a két átlövő, és nem meglepő módon Bánhidi játszott a beállóposzton. Tönnesen, a két Karabatic, Luka és Nikola és Luc Steins alkotta a párizsiak belső tengelyét. Azaz a PSG cserepadján kezdte, mint később kiderült, ott is fejezte be az első félidőt. 

A meccs napján Máthé Dominik a Sport TV kommentátora, Méhes Gábor jelenlétében egy fodrászszalonban járt:

 

Öt perc telt el, amíg magyar gólt látott a Pick Aréna közönsége, addig csak az exek gólpárbaja zajlott a pályán. Kent Robin Tönnesen, a nyáron Szegedről Párizsba igazolt norvég átlövő dobta csapata mindhárom gólját. A szegedieknél Luca Stepancic, a korábbi párizsi volt eredményes. 

Stepancic dobta az első szegedi gólt       Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Fej fej mellett haladtak a csapatok, a szegedi védekezési hibákat a nemzetközi mezőny egyik legjobb irányítója, Luc Steins könyörtelenül kihasználta. Illetve ha nem ő büntetett, gyorsan és pontosan osztogatott a 173 centiméter magas irányító.

A 10. percben mutatta be első védését Mikler Roland, korábbi csapattársát, Tönnesent szomorította el, de többet nem tudott hozzátenni a szegediek játékához.

A 11. percben megszerezte a búcsúzó, Nikola Karabatic az ötvenedik gólját a Szeged ellen – stílusosan, a saját térfeléről ívelt a szegedi emberhátrány miatt üresen hagyott kapuba. Majd jött egy újabb bekapott gól, és ezzel alakult ki az addigi legnagyobb különbség, Kamil Spyrzak volt magabiztos hétméteres-végrehajtó, ezzel vezetett 9-6-ra a PSG negyedóra játék után. 

Megállt a szegedi támadójáték, persze kellett ehhez Jannick Green is, a dán válogatott kapus folyamatosan szállította a bravúrokat. Érkezett Szita Zoltán, régi-új helyén, a balátlövő poszton kapott lehetőséget, a félidő vége előtt szűk tíz perccel, és látványos góllal zárta le a csapata hat perce tartó góltalan periódusát. Nehezen ment a gólszerzés, Martins ziccert rontott, a másik oldal biztosan használta ki a helyzeteit a Mikler Rolandot a kapuban váltó, a nyáron érkezett Imsgard sem tudott segíteni. 

Tönnesen (fehérben) remekül kezdte a meccset     Fotó: Csudai Sándor/Origó

Sostaric két góllal kozmetikázta a különbséget a hajrában, de nem az övé és még csak nem is Tönnesené volt az utolsó szó az első félidőben. Martins gólja után, négy másodperccel a félidő vége előtt időt kért Raul Gonzalez, a PSG edzője. De újabb érdemleges már nem történt az első harminc percben. 16-13-as vendégelőnnyel mentek szünetre a csapatok.

A második félidőben

Érkezett Máthé Dominik a PSG csapatába, és rögtön egy kulcspasszal indított. A jóindulattal befújt párizsi hetessel lett megint négy gól a szegedi hátrány. Imsgard varázsütésre belejött, két fontos védéssel segített, hogy a csapata megfelezze a hátrányát. Kezdett összeállni a szegedi támadójáték, Imgard újabb bravúrja után a mínusz egyért támadhatott a Szeged, és Martins megtalálta a megoldást a fáradó francia védőkkel szemben. 

Ki más, Máthé Dominik bombagólja kellett a PSG-nek ahhoz, hogy megerősítse az előnyét. Majd megint a magyar jobbátlövő villant. A párizsiak az addigi nyitottabb formáció után visszatértek a hagyományos, hatos falas védekezéshez, ez kevésbé ízlett a Szegednek, de úgy tűnt, az időkérés után úrrá lesz a csapat a gondokon.

A gyors fellángolás után megint visszaállt a háromgólos vendégelőny, és volt az négy is. Máthé nagyon belejött. Öt lövésből négy célba ért, négy gólt suhintott be. 

Kárpáti Krisztián visszacserélte Miklert, lehívta a második félidőt csodálatos formában kezdő Imsgardt. Kettős szegedi emberhátrány vezette fel a záró 15 percet. A PSG ellépett öt góllal, és hiába kapaszkodott vissza mínusz háromra, biztosan őrizte az előnyét a francia sztárcsapat. A hajrában Martins és Bánhidi révén 29-24-ről feljött 29-28-ra. Tönnesen, a Máthé helyére visszaállt norvég átlövő bedobott egy potyaízűt Miklernek, de Bombac is megvillant a másik oldalon. A vége 31-29 lett a PSG-nek.

A magyar válogatott játékosai közül a Paris SG jobbátlövője, Máthé Dominik villogott, a szegedi kerettagok visszafogott teljesítményt nyújtottak: 2 , Bodó Richárd egy, Szita Zoltán egy gólt lőtt. Mikler Roland öt védést mutatott be.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 1. forduló: OTP Bank-Pick Szeged–Paris SG 29-31 (13-16).

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT látható.  

Borítókép: Karabatic (fehérben) figyeli a szegedi Martins mozdulatát  (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.