Drámai vallomás a svéd szurkolóktól a brüsszeli terrortámadás után + videó

Svéd szurkolók százainak órákat kellett várnia tegnap a brüsszeli Baudouin stadion kiürítésére a szörnyű terrortámadás miatt félbeszakított Belgium elleni Eb-selejtező után. A legnagyobb példányszámú svéd lap, az Aftonbladet közlése szerint kedden hajnali négy órakor az utolsó szurkolók is távozhattak rendőri kísérettel. A terror mély nyomokat hagyott a svéd szurkolókban, ezen aligha lehet csodálkozni. A stadionból történt evakuálás sikeresen lezajlott.

2023. 10. 17. 8:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden olyan szürreális. Mindenki a lehető leghamarabb szeretne elmenni innen – mondta Andreas Richt, a svéd Gula väggen szurkolói szervezet koordinátora az Aftonblaldetnek. Több órával azután, hogy a Brüsszel központjában történt terrortámadás miatt félbeszakadt a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, több ezer aggódó néző maradt a lelátón.

Gunman kills 2 Swedish nationals in Brussels
A terrortámadás után          (Fotó: AFP/Dursun Aydemir)

A belga rendőrség ugyanis azt tanácsolta, hogy az a legbiztonságosabb, ha a szurkolók a stadionban maradnak. – Rendkívül stresszes helyzetben nagyon is zökkenőmentes volt a szurkolók, a szervezők és a hatóságok együttműködése. Összesen körülbelül négyszáz svéd kapott segítséget az esti és éjszakai órákban – közölte a Svéd Labdarúgó-szövetség biztonsági vezetője, Martin Fredman.

Az evakuálásról videó ITT.

Éjfélkor kezdett kiürülni a stadion, éjjel fél egykor a szurkolók lassan elhagyhatták a lelátót, a klubház felé terelték őket, ahol a játékosok és Janne Andersson szövetségi kapitány is találkoztak velük. Ezután még egy órába telt, mire a rendőri kíséret segítségével lehetett őket evakuálni az arénából, és felszálltak a szállodájukba közlekedő buszokra. Ezután a játékosokat és a vezetőket is evakuálták az arénából.

– Mindenki, akivel beszéltem, professzionálisan és biztonságosan tért vissza szállodájába – mondta Andreas Richt, a Gula väggen szurkolói szervezet koordinátora a Sportsbladetnek.

Megrázó kép a brüsszeli stadionból    (Forrás: Twitter )

Svéd szurkolók: Hogyan érthetnénk meg a történteket?

– Nem is tudom, mit mondjak. Minden olyan szürreális. Annyira beteges. Ezer gondolat kezdett pörögni egyszerre, és nehéz volt mindegyiket rendezni – mondta Richt. – Az első az volt, hogyan biztosíthatjuk, hogy minden svéd épségben megérkezzen, közvetlenül ezt követően az emberek azt gondolták, hogyan próbálhatnánk meg megérteni a történteket, és hogyan segíthetnének az áldozatok hozzátartozóinak.

A terror következménye: a svédek mennének

– Rengeteg gondolat forog mostanság – folytatta Andreas Richt –, amit még soha nem tapasztaltunk. Szeptember 11-én az Egyesült Államokban éltem, de ez még rosszabb. Azt hiszem, az összes itt tartózkodó svéd nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy mihamarabb el akarunk menni innen.

Borítókép: A svéd szurkolók órákat vártak, mire elhagyhatták a stadiont (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.