A Ferencváros hőse lehetett volna, botrányos lett az ügy vége

Joseph Paintsil hamar megszerettette magát a Ferencváros szurkolóival, majd még gyorsabban lerombolta azt, amit addig felépített. A ghánai futballista mindössze egy idényt töltött a magyar rekordbajnoknál, nála viharosabban viszont kevesen távoztak az Üllői útról. Időbe telt, de ma már Joseph Paintsil a belga Genk alapembere, amelynek színeiben csütörtökön a Ferencváros ellen léphet pályára a Konferencialigában.

2023. 10. 25. 4:45
Joseph Paintsil Genk
Genk's Joseph Paintsil celebrates after scoring during a game beyween Serbian club Cukaricki and Belgian soccer team KRC Genk, on Thursday 05 October 2023 in Leskovac, Serbia, on day 2 of the group phase of the UEFA Conference League competition, in group F. BELGA PHOTO MILAN RASIC (Photo by MILAN RASIC / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: AFP/MILAN RASIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros csütörtökön a belga Genk otthonában lép pályára a Konferencialiga csoportkörének harmadik fordulójában. A két csapat korábban még soha nem találkozott egymással, ennek ellenére a mérkőzés – s talán annak november 9-i, budapesti visszavágója még inkább – különösen pikáns lehet Joseph Paintsil miatt. A Genk ghánai futballistája a 2017–18-as idényben a Ferencváros húzóembere volt, ám botrányos módon távozott a zöld-fehérektől.

Joseph Paintsil Ferencváros
Joseph Paintsil néhány hónapon át a Ferencváros szurkolóinak egyik kedvence volt. Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

Joseph Paintsil hős lehetett volna

A Genk a Ferencvároshoz hasonlóan a Bajnokok Ligája-selejtezőjében kezdte idénybeli nemzetközi szereplését, ám a svájci Servette ellen tizenegyespárbajban búcsúzott. A belgák átestek az Európa-liga kvalifikációjába, majd a görög Olympiakosz ellen 2-1-re elveszített párharc után a Kl-selejtezőben már a Genknek kedvezett a tizenegyespárbaj a török Adana Demirspor ellen.

Az Olympiakosz elleni párharcot a pireuszi 1-0-s vereség után a második meccsen Joseph Paintsil egyenlítette ki, a saját maga által kiharcolt büntetőt értékesítette. Később azonban törlesztés miatt piros lapot kapott, a görögök pedig a rendes játékidő hosszabbításában szerzett góllal eldöntötték a továbbjutás kérdését.

Azaz az Olympiakosz elleni párharc éppen úgy alakult, mint Paintsil ferencvárosi időszaka: a ghánai pozitív főszereplő lehetett volna, de végül tragikus hőssé vált.

 

Joseph Paintsil és a Ferencváros viharos története

Paintsil kölcsönvételét 2017 nyarán, az átigazolási időszak utolsó perceiben véglegesítette a Ferencváros. A fiatal ghánai futballista góllal mutatkozott be az NB I-ben a Vasas ellen, sőt első öt meccsén négy találatot szerzett. Egész ősszel a zöld-fehérek húzóembere volt, a tabella élére repítette a csapatot, ilyen gólokra volt képes.

Aztán télen váratlan fordulatot vett Paintsil és a Ferencváros ígéretes kapcsolata. A játékos a karácsonyi szünet után nem jelent meg időben a zöld-fehéreknél, arra hivatkozva, hogy maláriás lett. A háttérben azonban már ekkor is a Genk érdeklődése állt. A belgák nem a Ferencvárost keresték meg, a magyar klub ennek ellenére értesült a tárgyalásokról. – Nem vették fel a kapcsolatot a Ferencvárossal, ellenben értesülésünk van nekünk is erről. A jogászaink már felvették a kapcsolatot a Genkkel – mondta akkor Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a klubmédiának, ugyanekkor azt is kijelentette:

Ez már nem a pénzről szól, hanem arról, hogy ezt a Ferencvárossal senki nem teheti meg.

A klub kemény kommunikációra hamar megérkezett a válasz a futballista ügynökétől, aki azzal vádolta a Ferencvárost, hogy a határidőhöz közeli megállapodást kihasználva megrövidítette ügyfelét.

A nyilatkozatháború ellenére Paintsil visszatért az Üllői útra, de tavasszal már messze nem nyújtott olyan teljesítményt, mint ősszel, az FTC pedig elbukta a bajnoki aranyéremért vívott párharcot a Fehérvárral szemben.

Az nem lepett meg senkit, hogy Paintsil a kölcsönszerződés lejárta után nem maradt a Ferencvárosnál, az már annál inkább, hogy olyan dokumentumok is napvilágot láttak, amelyek alapján felmerült a gyanú, hogy a játékos nem húsz-, hanem harmincéves volt ekkor.

 

Milyen szerepet tölt be Paintsil a Genkben?

Paintsilt a már fél évvel korábban is képbe került Genk vásárolta meg, nem a Ferencvárostól, hanem a ghánai Tema Youth-tól, amely kölcsönadta a futballistát a zöld-fehéreknek. Azóta a középpályás a belga klub játékosa, igaz, egy idényt kölcsönben Törökországban töltött.

A tavalyi idény volt az első, amelyben Joseph Paintsil már alapember volt a belga csapatban, amely drámai végjátékban maradt le a bajnoki aranyéremről. A ghánai játékos tizennégy gólt és ugyanennyi gólpasszt jegyzett a bajnoki idényben.

Paintsil az új szezonban négy gólnál jár, s mindössze három meccset hagyott ki, ennyi mérkőzésről tiltotta el az UEFA a fent már említett piros lapja miatt. A Konferencialigában ezért csak a második fordulóban lépett pályára, akkor viszont gólpasszal és büntetőből lőtt góllal járult hozzá a Csukaricski elleni 2-0-s sikerhez. A mostani az első idény, amikor Paintsil a kijelölt ítéletvégrehajtó a Genkben.

Beharangozójában a belga klub is említést tesz arról, hogy Joseph – vagy ahogy becézik, Joske – Paintsil számára dupla jelentőségű a Ferencváros elleni mérkőzés. A játékos és a Fradi közös történetének árnyoldala természetesen nem kerül szóba a genki honlapon.

Borítókép: Joseph Paintsil az előző Kl-fordulóban gólt és gólpasszt is jegyzett (Fotó: AFP/Milan Rasics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.