A botrányosan távozott Paintsil szelleme kísérti a Fradit + videó

Koman Vladimir korábbi csapattársa és az egykori Fradi-szélső, Joseph Paintsil testvére is a Ferencváros mai ellenfeléhez, a máltai Hamrun Spartanshoz kötődik. Előbbi, Luciano Zauri a máltai bajnok edzője, utóbbi a máltaiak egyik új szerzeménye is főszereplő lehet ma este a Fradi elleni Konferencialiga-selejtező mérkőzésen. Nem mondhatni, hogy hemzseg a magyar kötődéstől a Ferencváros mai ellenfele, de az idegenlégiósokkal teletűzdelt csapatot érdemes komolyan venni. A Klaksvík elleni tragédia óta ez amúgy is alapvetés kell hogy legyen az Üllői úton.

2023. 08. 10. 4:47
null
Budapest 20180421 Labdarúgás 2018 Tavasz NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC Paks Joseph Paintsil Bertus Lajos Vági András Fotó: Szabó Miklós Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koman Vladimir kisebb-nagyobb megszakításokkal 2005-től 2012-ig futballozott az olasz Sampdoria csapatában. Az U20-as vb-bronzérmes középpályás az egyetlen magyar, aki valaha egy csapatban futballozott a Hamrun Spartanst irányító Luciano Zaurival. Az olasz szakember hatszoros válogatottnak mondhatja magát, szürke eminenciásként említi őt a szaksajtó. Az egykori szélsővédő 2004-ben Olasz Kupát nyert a Lazióval, a római klub kétszer is kölcsönadta, előbb a Sampdoriának, aztán a Fiorentinának, de sehol sem tudott gyökeret ereszteni. Komannal a genovai Sampban futballozott együtt, sőt mindketten pályán voltak 2010-ben a Debrecen elleni Európa-liga-csoportmeccsen, Genovában.  Zauri 2014-ben fejezte be a pályafutását, a Pescarát két etapban is irányította edzőként, 2023. április 25-én nevezték ki a Ferencváros mai Konferencialiga-ellenfelénél, a Hamrun Spartansnál (tv: 19.30, M4 sport) a csapat vezetőedzőjének. A máltaiakkal megnyerte az előző bajnokságot.

Zauri csapatában hemzsegnek az idegenlégiósok, és a máltai mag is minőségi, hét válogatott játékost ad a bajnokcsapat. A külföldiek közül a Paintsil név ismerős lehet a ferencvárosiaknak. A nyáron érkezett 27 éves szélső, Neth Paintsil a Fradiban a 2017–2018-as szezonban futballozó és viharos körülmények között távozott Joseph Paintsil bátyja.

-
Zauri (kékben) Del Piero llen is futballozott a Serie A-ban     Fotó: AFP/GIUSEPPE CACACE

A klub magyar kötődései végére értünk, a máltai futballt és a Ferencvárost André Schembri neve köti össze. Schembri 53 alkalommal lépett pályára az FTC színeiben, 21 gólt szerzett, bajnoki bronzéremmel távozott a Népligetben töltött egy szezon, a 2010–11-es kiírás után. Ő a napokban felhívta a figyelmet a Hamrun erősségeire.

A Ferencváros hivatalos honlapja részletesen bemutatta a magyar bajnok mai Konferencialiga-ellenfelét. Az 1907-ben alapított Hamrun Spartans a kezdetektől tagja a máltai labdarúgóligának, első bajnoki címét 1914-ben nyerte el a vörös-fekete együttes – írja a Fradi.hu.

Száz évvel később, 2014-ben a Hamrun kiesett a másodosztályból, ami után új alapokra kezdték építeni a klubot. Az együttes két év alatt visszajutott az első osztályba, majd 2021-ben újra bajnok lett, amit tavaly egy újabb cím követett, jelenleg kilenc bajnoki címe és hat kupagyőzelme van a klubnak.

Tavaly három Konferencialiga-párbajt is megnyert, végül a rájátszásban a Partizan Belgrad búcsúztatta. Idén a Bajnokok Ligája-selejtezőjében a Maccabi Haifa rögtön egy nagy pofont adott neki, és 6-1-es összesítéssel kiejtette, az esélyesebb Dinamo Tbiliszi viszont oda-vissza megverte a Konferencialigában. Ma este (tv: 20.00, M4 Sport) a Fradi mellett szólhat, hogy nemzetközi összecsapásokon kívül nem éri meccsterhelés az együttest, ugyanis a máltai bajnokság még nem kezdődött el.

A csapat a klubot évtizedekig vezető ikonikus elnökről, Victor Tedescóról elnevezett stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, a Ferencváros elleni meccset nem itt, hanem a Ta’ Qaliban található Nemzeti Stadionban fogja vívni az együttes. Ennek egyszerű az oka, az ideiglenes albérlet a 17 000 fő befogadására alkalmas kapacitásával a legnagyobb létesítmény a szigeten.

Hamrun Spartans v Dinamo Tbilisi - UEFA Europa Conference League 2023/24 Second Qualifying Round
Joseph Mbong, a Hamrun legjobb góllövő formában levő játékosa is játszhat a Fradi ellen         Fotó: AFP/Domenic Aquilina

A Hamran játékoskeretének összértéke 4,98 millió euró (kétmilliárd forint) a Transfermarkt adatai alapján; a klub legértékesebb játékosa az idén nyáron igazolt szerb védekező középpályás, Nemanja Krstics, az ő játékjogát 650 000 euróra (250 millió forint) taksálják. Az idén lejátszott négy meccsen Joseph Mbong a legeredményesebb, aki már három gólt is szerzett.

Az idegenlégiósokkal teletűzdelt csapatot érdemes komolyan venni. A Klaksvík elleni tragédia óta ez amúgy is alapvetés kell hogy legyen az Üllői úton.

Joseph Paintsilt annak idején az ilyen gólok miatt szerették a Fradiban:

Borítókép: Paintsil gólerősen futballozott a Fradiban (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.