Abu Fani megérkezett a Fradiba, de ki ez az izraeli arab futballista? + videó

Csereként beállva is Mohammed Abu Fani volt a Vidi–Ferencváros mérkőzés hőse. A Fradi az izraeli középpályás remek játékának, három gólpasszának köszönhetően fordította meg a meccset és nyert 5-3-ra. A találkozó után Máté Csaba, az FTC vezetőedzője is Abu Fani nagyszerű teljesítményét emelte ki.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 7:48
ABU FANI, Mohammed; FINN, Ronan; KENNY, Johnny
Labdarúgó Kl-selejtező - Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született gól, még csak helyzetet sem láttunk, senkit sem állítottak ki, senki sem sérült meg, elsőre kevesen gondolnák, mégis az 59. percben jött el a Vidi–Ferencváros mérkőzés kulcsfontosságú jelenete. Máté Csaba ekkor küldte pályára Mohammed Abu Fanit Baráth Péter helyett.

Abu Fani, Ferencváros
Abu Fani, amikor aláírta szerződését a Fradival. Forrás: Fradi.hu

A Fehérvár 3-2-re vezetett, ám a Fradi az izraeli középpályás vezérletével megfordította a meccset.

Abu Fani három gólpasszt adott:

  1. előbb Zachariassennek, aki úgy tíz méterről, jobb külsővel emelte a labdát a jobb felsőbe,
  2. majd Varga Barnabást hozta helyzetbe leheletfinom bokapasszal,
  3. végül Traoré fejére varázsolta a labdát szabdrúgásból.

Mindegyik mestermunka volt, de ha lehet választani, akkor, noha az volt a legkevésbé látványos, a középső árulkodott leginkább arról, hogy Abu Fani mennyire jó spíler.

A találkozó után az újságírók körében egyértelmű volt a vélemény, hogy – noha csupán alig több mint fél órát töltött a pályán – Abu Fani volt a mérkőzés legjobbja. Máté Csaba is méltatta a középpályás kiváló teljesítményét.

– A második félidőben csereként pályára lépő labdarúgók egytől egyig hozzátettek a kiváló és eredményes játékhoz. Külön is megemlíteném középpályásunkat, Mohammed Abu Fanit, akiről természetesen tudtuk, hogy remek labdarúgó, ám jóval későbbre terveztem a pályára küldését. Az eredmény alakulása azonban szükségessé tette a korábbi cserét, ami döntőnek bizonyult.

 

Abu Fani izraeli válogatott, de...

Mohammed Abu Fani Izraelben született, izraeli állampolgár, mi több, 15-szörös izraeli válogatott, ám nem zsidó, hanem – miként arról a Mohammed keresztneve is árulkodik – arab, muszlim hitű. A mai izrali labdarúgásban ez már nem egyedi jelenség, az izraeli válogatottban több arab és palesztin játékos is futballozik. Abu Fani gyerekkorától a Maccabi Haifa labdarúgója volt, fiatalon többször kölcsönadták, ám a legutóbbi három idényben már a neveleőegyesületében játszott, részese volt a zsinórban szerzett három bajnoki címnek és tavaly játszott a Maccabi Haifa mind a hat Bajnokok Ligája-találkozóján is a csoportkörben.

A Ferencváros június 17-én jelentette be a szerződtetését. Az átigazolási díjat nem hozták nyilvánosságra, a Transfermarkt 1,2 millióra taksálja a középpályás piaci értékét. Abu Fani annak reményében igazolt a Fradihoz, hogy ismét a BL-ben szerepel, s bizony az ő felelőssége is, hogy ez nem adatott meg.

 

Miért késett a csúcsforma?

Az idegenbeli mérkőzésen még nem játszott a feröeri KÍ Klaksvík ellen, a 3-0-s hazai vereség viszont az ő lelkén is szárad, végig a pályán volt. Sztanyiszlav után Máté Csaba is bizalmat szavazott neki, a Shamrock Rovers elleni 4-0-s kiütéskor is kezdett, igaz, akkor nem csillogott, inkább tette a dolgát. Írországban nem játszott, majd vasárnap este a Vidi ellen is csak csere volt. Máté Csaba szavaiból arra következtethetünk, nem a formája miatt, hanem inkább pihentetni akarták a következő feladatra, a Fradi csütörtökön már a máltai Hamrun Spartans vendégeként szerepel az Európa Konferencialiga selejtezőjének 3. fordulójában.

 

A kérdés persze az, miért csak most csillantotta még a képességeit Abu Fani?

Nos, egyrészt nyilván idő kellett a beilleszkedéshez. Másrészt, miként a csapatból szinte mindenki, a KÍ ellen ő is fásultan, fáradtan futballozott. Ne feledjük, júniusban Abu Fani is még a válogatottal volt, csak a hónap végén csatlakozott a Fradihoz. Fáradtan. Sztanyiszlav Csercseszov valószínűleg azzal követte el az egyik legnagyobb hibát, hogy a KÍ elleni párharcnak a Ferencváros menetből, edzésből vágott neki, úgy lehetett vele a stáb, a feröeri csapaton úgy is túl jut a Fradi. Sajnos nem így lett, a jó forma csak később jött ki.

A Vidi ellen nyújtott játéka alapján viszont nem is kérdéses, Abu Fani remek futballista, még sok örömet okozhat a fradistáknak. Csak éppen, miként Máté Csaba pontosan látja, be kell osztani az erejét. Mert bár Abu Fani technikás, intelligens futballista, de meglehetősen zömök, a sorozatterhelést kevésbé bírja, mint az atletikus társai.

 

Máté Csaba elégedett, de Bartosz Grzelak sem csalódott

Így értékelt a két vezetőedző.

Bartosz Grzelak (Fehérvár): Rosszul kezdtük a mérkőzést, kétgólos hátrányban sokan szétestek volna, de mi erősek vagyunk mentálisan és vissza tudtunk jönni a meccsbe. Jókor szépítettünk a szünet előtt, majd „all int” mondtunk a szünetben, letámadtunk, nyomás alá helyeztük őket és fordítani tudtunk. 3-2 után viszont három gólt is kaptunk, ez nyilvánvalóan nem jó, ki kell elemeznünk, hogy miben hibáztunk. Büszke vagyok a játékosokra az eredmény ellenére is, mert az utolsó pillanatig küzdöttek. Két erős csapat ellen kezdtük a bajnokságot, sajnos pontot nem sikerült szereznünk, de nem szabad ujjal mutogatni egy-egy játékosra, igazi csapatként viselkedtünk eddig is, ezután is együtt haladunk tovább és készülünk a jövő heti feladatra. Ha úgy tudunk játszani folyamatosan, mint az első félidő végén és a második elején, akkor sok jó meccsünk lehet ebben a szezonban. Viszont öt gólt nem engedhetünk meg senkinek, főleg hazai pályán. Fontos számomra, hogy a pályán történtek összhangban legyenek a lelátói történésekkel. Örülök, hogy a szurkolók mögöttünk álltak és voltak olyan momentumai a meccsnek, amikor a csapat rá is szolgált a biztatásra. 

Máté Csaba (Ferencváros): Minden meccsnek megvan a maga pszichológiája. 2-0-ig jól kontrolláltuk a meccset, nem éreztem, hogy a Fehérvárnak lett volna lehetősége a gólszerzésre. A félidő előtt szereztek egy gólt, ami lélektanilag nagyon fontos volt számukra, így még jobban hittek benne, hogy meg lehet fordítani ezt a mérkőzést. A második félidő is optimálisan alakult nekik, hiszen egy szögletből gólt szereztek. Ezt követően ismét betaláltak, ezzel pedig már egyértelműen úgy nézett ki, hogy fordul a kocka. Éreztem a csapatban, hogy van bennünk annyi, hogy innen is vissza tudunk jönni. A cserék is nagyon jól szálltak be, ők is hozzátették a magukét. Az egész csapat jól reagált arra, hogy hátrányba kerültünk. Biztosan fáradtak, hiszen csütörtökön is meccset játszottunk, ennek ellenére kipréseltünk magunkból mindent. Látni kell, hogy aki kockázatosabban játszik, tehát megpróbálja kihozni a labdát, annak a játékában benne van az, hogy elveszíti azt a saját térfelén. Erre is próbálunk felkészíteni mindenkit. Ezen az úton kell tovább menni, hiszünk benne, hogy ez célravezető. A hiba mindig benne van a játékban, kérdés, hogy erre hogyan reagálsz.

A Vidi–Ferencváros mérkőzés góljai:

Borítókép: Abu Fani cselez a Shamrock Rovers elleni hazai meccsen (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.