Sztankovicsot szembesítették a kínos emlékkel, az 5-0-s firenzei zakóval

Dejan Sztankovics régi, bár nem feltétlenül kedves ismerősként érkezett meg Firenzébe. A Ferencváros vezetőedzője anno játékosként és edzőként is többször szerepelt a Fiorentina ellen, és a legutóbbi emléke nem éppen szép. A Fradi két nappal többet pihent a Konferencialiga második fordulójában ma esedékes meccsre. A hazaiak nem becsülik le a Fradit, Vincenzo Italiano, a Fiorentina mestere egyenesen a legfontosabb mérkőzésként jellemezte a magyar bajnok elleni összecsapást.

2023. 10. 04. 19:08
SZTANKOVIC, Dejan
Firenze, 2023. október 4. Dejan Stankovic, a Ferencváros vezetõedzõje a csapat firenzei sajtótájékoztatóján 2023. október 4-én. A magyar bajnok másnap este az olasz Fiorentina vendége lesz a firenzei Artemio Franchi Stadionban a labdarúgó Konferencia-liga csoportmérkõzésén. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros rendhagyó menetrenddel hangolt szerdán a mérkőzésre. Dejan Sztankovics még a Népligetben vezényelt edzést, a csapat csak a gyors ebéd után indult útnak és érkezett meg kora délután a nagy hajós, földrajzi felfedező, Amerika névadója, Amerigo Vespucci nevét viselő firenzei repülőtérre. Mialatt a játékosok ismerkedtek a 43 ezres stadionnal, és igyekeztek megszokni a lila-fehér színeket, addig a sajtóteremben Dejan Sztankovics vezetőedző és Abu Fani válaszolt az újságírók kérdéseire.

Dejan Sztankovics, Ferencváros, Fiorentina, Konferencialiga
Dejan Sztankovics és a fradistáknak megszokhatatlan lila körítés (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sztankovicsot jól ismerik, és persze ő maga is otthonosan mozog Olaszországban, hiszen a Lazio és az Internazionale futballistájaként durván másfél évtizeden át futballozott, majd a Sampdoria edzőjeként dolgozott a Serie A-ban. Természetesen Firenzében is többször megfordult, az eddigi utolsó alkalomként 5-0-s vereséget kellett elszenvednie a genovaiak trénereként, de miként elárulta, nem az emlékeiből akar megélni a Ferencváros vezetőedzőjeként.

 

Sztankovics nem rágódik a múlton

– Sok emlék köt ide. Arról még korai beszélni, hogy mit tudok átültetni a Fradi játékába, de azt már látom, hogy nagyon jó úton halad a klub, és képesek lehetünk nagy dolgokat elérni a jövőben. Ennek az útnak az egyik első lépése, hogy holnap az egyik legnagyobb olasz csapat ellen mérkőzhetünk meg – Dejan Sztankovics nem merengett sokáig a múlton, gyorsan rátért a feladatára.

– A Fiorentinát jól ismerjük, nagyon gyors csapat, és szerintem jobbak, erősebbek, mint tavaly voltak. De a Fradi is folyamatosan fejlődő klub, van kvalitás a játékosokban, látom rajtuk, hogy napról napra fejlődni akarnak, és jobbak akarnak lenni.

A Konferencialiga F csoportját úgy jellemezte, hogy Bajnokok Ligája, de minimum Európa-liga erősségű csoport, ahol bármi megtörténhet, majd megint csak a Fradit dicsérte.

– Nagyon hálás vagyok a klubnak és a vezetőinek, hogy megadták az esélyt, így ismét az európai porondon szerepelhetek a csapatommal – mondta Sztankovics. 

 

Hetven meccs egy idényben, két nap nem előny

A Ferencváros élvez némi előnyt a Fiorentinával szemben, hiszen szombaton játszotta a bajnokiját és győzte le 6-1-re az MTK-t, az olasz csapat viszont hétfőn lépett pályára a Cagliari ellen.

– Nem jelent nagy előnyt egy hevenmeccses idényben, hogy mi többet pihentünk. Nem is annyira a fizikai, inkább a mentális fáradtságon kell túllépni, hogy sikeresek lehessünk. A Fiorentina összeszokottabb, mint tavaly volt, stabilabbak, céltudatosabbak. Holnap az lesz a feladatunk, hogy bátrak legyünk, és akkor biztos, hogy jó meccset játszunk – bizakodott Dejan Sztankovics.

Miért is ne lenne így? Hiszen tudjuk, jelenleg a Ferencváros a földkerekség legjobb formában lévő csapata.

Vincenzo Italiano: A legfontosabb meccs

– Talán ez a legfontosabb meccs a négyesben, már csak azért is, mert ez az első hazai összecsapás – szögezte le rögtön a mondandója elején Vincenzo Italiano, a Fiorentina vezetőedzője. Rendkívül fontos a három pont megszerzése, hiszen a Ferencvárosnak már van győzelme a csoportban, így veszélyt jelent ránk, mert éppen az FTC-vel szemben vagyunk ponthátrányban – tette hozzá a firenzei együttest 2021 nyara óta irányító tréner.

Italiano sem tulajdonít különösebb jelentőséget annak, hogy a Fradi többet pihenhetett, mert a játékosok megszokták a folyamatos terhelést, éppen ezért nem is keres alibit, hogy nem volt elegendő idő a regenerációra.

– Sztankovics nagyon jó edző, jól ismerjük. Sokat játszottunk ellenfélként, és nagyon tisztelem őt. Úgy tudom, élvezi a munkát a Ferencvárosnál, ezért örülök annak, hogy megtalálta a számára legkedvezőbb feladatot – kedveskedett a kollégájának Italiano.

Az olasz tréner minden mondata arról árulkodott, hogy cseppet sem becsüli le a Fradit. A saját együtteséről szólva elárulta, a kapus Pietro Terracciano még nincs olyan állapotban, hogy pályára lépjen, ezért a dán Oliver Christensen véd majd. Az olasz válogatottban 15-ször szerepelt Cristiano Biraghi bokája szépen gyógyul, ezért abban reménykedik, hogy játszhat, mert nagy sorozatterhelés közben van a csapata, emiatt néhány játékos pihentetése elengedhetetlen.

Borítókép: Dejan Sztankovics hálás a Ferencváros vezetőinek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.