Klopp előállt a farbával: újrajátszás és érvényes a gól!

Csütörtökön a Liverpool a belga Union Saint-Gilloise-t fogadja az Európa-liga csoportkörének második fordulójában. Jürgen Klopp, a Vörösök vezetőedzője ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót szerda kora délután, de érthetően továbbra is a Tottenham elleni mérkőzés, a téves VAR-ítélet, Luis Diaz les címén elvett gólja a központi téma. Jürgen Klopp amondó, a meccs újrajátszása az egyetlen elfogadható döntés, miközben maga is tisztában van vele, hogy erre lényegében nincs lehetőség. Az egyelőre nem derült ki, Szoboszlai Dominik kezdő lesz-e csütörtökön.

2023. 10. 04. 15:13
Jürgen Kloppnak néhány fontos döntést kell meghoznia Fotó: EPA/VINCE MIGNOT
epa10863719 Juergen Klopp, manager of Liverpool, reacts before the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Liverpool FC in Wolverhampton, Britain, 16 September 2023. EPA/VINCE MIGNOTT EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: VINCE MIGNOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hangfelvétel semmit sem változtatott meg, mert nem igazán érdekelt, hogy miért történtek a dolgok, ugyanis láttam, hogy mi történt, láttam a gólt, és tudtam, hogy szabályos gólt szereztünk – reagált Klopp a botrányossá vált Tottenham–Liverpool mérkőzés legújabb mozzanatára, a VAR-szobában elhangzott beszélgetés nyilvánosságra hozatalára. Majd kimondta a lényeget: – Szerintem az egyetlen lehetséges megoldás, a mérkőzés újrajátszása. Ez így van, bár erre valószínűleg nem kerül sor.

Liverpool, Tottenham, Luis Diaz, Simon Hooper játékvezető, Jürgen Klopp, VAR
Jürgen Klopp nem vádaskodik, egyszerűen helyes döntést akar (Fotó: Getty/Goal.com)

Majd Klopp meg is indokolta, szerinte miért nem rendelik el a meccs újrajátszását:

– Ez ellen valószínűleg az lesz az érv, hogy precedenst teremtene, s eztán majd mindenki ezt fogja kérni. Szerintem a helyzet olyan példátlan, amilyen korábban nem fordult elő. Ilyesmi, amennyire én emlékszem, soha nem fordult elő, ezért  úgy gondolom, hogy az újrajátszás lenne a helyes – folytatta Klopp, nyitva hagyva a kérdést, vajon az elejétől fogva kellene megismételni a találkozót, vagy csak onnan, hogy a Liverpool szabályos gólt szerzett. Ne feledjük, gólját les címén – tévesen – a 34. percben, 0-0-s állásnál nem adták meg.

Klopp ugyanakkor személy szerint nem haragszik senkire, nem akar büntetést, miként fogalmazott, neki elegendő elégtétel, hogy az érintett játékvezetőknek – ebben száz százalékig biztos – pocsék estéjük volt.

Szükség van-e a VAR-ra? Klopp szerint igen

– Végül csak rendbe teszik a dolgot. Akár hiszik, akár nem, de én hiszek ebben – mondta Jürgen Klopp úgy általában a VAR-ról. – Hibák történtek, olyanok, amilyeneknek nem szabadna, de ez van. Az a lényeg, hogy tanuljunk belőlük, találjunk megoldást. Nem elég a vizsgálat, az eljárás javítása. Vannak döntések, amelyekhez idő kell. Meg kell próbálnunk olyan helyzetet teremteni, hogy ezek az emberek a legjobb döntéseket tudják meghozni.

Majd arról beszélt, annyira nyilvánvaló és súlyos hiba történt, hogy amikor rádöbbentek, azonnal közbe kellett volna avatkozni, dacára annak, hogy már folytatódott a játék. Sajnos, a jelenlegi szabályok erre nem adnak lehetőséget.

 

Klopp szerint Jones nem érdemelt kiállítást

– Ragaszkodom a véleményemhez, hogy nem járt neki piros lap – folytatta Klopp még mindig a Tottenham elleni meccsel, de már Curtis Jones kiállításáról. –  A játékvezetőt a monitorhoz hívták, és az első három másodpercben egy kimerevített képet látott. Az alapján én is azonnal piros lapot adnék. Utána megnézte lassítva az esetet, ami alapján szintén jogos a kiállítást. Csakhogy az eset valós időben játszódott, és úgy bizony nem járt érte kiállítás. Fellebbezhetünk a döntés ellen, de akkor az FA testülete csak azt mondhatja: nem, ez nem egyértelmű és nyilvánvaló hiba. Szerintem az is. A játékvezető először sárga lapot adott.

Gakpo biztosan nem játszik, Szoboszlai szereplése még bizonytalan

Aztán Klopp nagy nehezen rátért az Union Saint-Gilloise elleni csütörtöki mérkőzésre. Megerősítette, hogy Cody Gakpo megsérült a Tottenham ellen, ezért biztosan nem játszhat a belga csapat ellen. A Vörösök trénere a lapjait azonban ezúttal sem teregette ki, így azt sem árulta el, kezdő lesz-e az Európa-liga második fordulójában.

Klopp ugyanakkor megerősítette, Alexis Mac Allister minden bizonnyal játszik a neki fontos meccsen, hiszen a testvére, Kevin az Union Saint-Gilloise-ban futballozik.

– Az édesapjuk itt van, a testvére családja is itt van. Ez nekik természetesen nagy pillanat. Van egy harmadik testvérük is, aki szintén profi futballista. Ahogy az unokatestvérük is. És persze az apjuk is az volt, ahogy a nagybátyjuk is...  Azt hiszem, nem ez az első alkalom, hogy a családtagok találkoznak a futballpályán. Szép melléktörténet, de remélhetőleg utólag nem erről szól majd a mérkőzés – jegyezte meg Klopp.

A teljes sajtótájékoztató:

Borítókép: Jürgen Klopp biztos a dolgában (Fotó: EPA/Vincent Mignot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.