Drágább volt, mint Szoboszlai, de súlyos ítéletet mondtak a Premier League sztárjáról

Megtört ember, nulla önbizalommal – ilyen jellemzést kapott Angliában Kai Havertz, aki a német futball egyik nagy reménysége volt az elmúlt években. A támadó középpályás csak egy évvel idősebb, mint Szoboszlai Dominik, a nyáron az Arsenal drágábban vette meg, mint a Liverpool a magyar labdarúgót, de az első hónapjaik teljesen ellentétesen alakultak az új klubjaiknál.

2023. 11. 04. 10:30
UEFA Champions League - Arsenal London vs PSV Eindhoven
epa10872774 Leandro Trossard (L) of Arsenal celebrates with teammate Kai Havertz after scoring his team's second goal during the UEFA Champions League Group B match between Arsenal London and PSV Eindhoven in London, Britain, 20 September 2023. EPA/NEIL HALL Fotó: NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kai Havertz a Leverkusen szuper tehetségeként robbant be a Bundesligában öt évvel ezelőtt, aztán 2020-ban a Chelsea nyolcvanmillió euróért megvette, egy évre rá pedig győztes gólt lőtt a Bajnokok Ligája döntőjében a Manchester City ellen. Úgy tűnt, szépen ível felfelé a karrierje, de azóta nagy törés következett be nála. Az előző két idényben Havertz többnyire csak szenvedett a Chelsea-ben, aztán a nyáron az Arsenal 75 millió euróért megvette őt . A londoni klub tehát ötmillióval többet fizetett érte, mint amennyit a Liverpool adott a Lipcsének játékjogáért.

UEFA Champions League - RC Lens vs Arsenal London
Kai Havertz hiába volt drágább, mint Szoboszlai, neki nem megy a játék az Arsenalban. Fotó: EPA/Mohammed Badra

A 24 éves Havertz az érte kifizetett összeggel ugyanúgy az Arsenal történetének harmadik legdrágább igazolása lett, mint a 23 éves Szoboszlai a maga hetvenmilliójával a Liverpoolnál. Ehhez mérten mindkettejüktől sokat vártak, és a magyar középpályás eddig minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak Jürgen Klopp csapatában: Szoboszlai az első tíz Premier League-meccsét végigjátszotta, méghozzá egyedüli mezőnyjátékosként a Liverpool keretéből, és több fontos mutatóban ő a csapat legjobbja. Havertz esetében viszont egészen más a helyzet.

Havertz akar, próbálkozik, de mindhiába

– Havertz olyan, mint egy megtört ember, akinek nulla az önbizalma. Magam is jártam hasonló cipőben, és nem kellemes viselet – jellemezte a német játékos helyzetét Chris Sutton, aki jelenleg szakkommentátorként dolgozik, csatárként játszott a Chelsea-ben és a Celticben, szerepelt az angol válogatottban is.

– Látszik, hogy akar, de zavartnak tűnik, nem jó döntéseket hoz meg. Hiába próbálkozik, a testbeszéde mindent elárul… – folytatta Sutton, akit a Daily Mail idézett. – Áttörésre van szüksége, egy nagy pillanatra, nem egyszerű tizenegyesre, mint a szezon korábbi részében.

Sutton az utóbbi mondatával arra utalt, hogy Havertz szeptemberben csapata, a Bournemouth ellen tizenegyesből szerezte meg az első gólját az Arsenal mezében, de azóta sem talált a kapuba.

A legnagyobb mellényúlás a Premier League-ben?

Havertz összességében 16 meccsen egy gólt és egy gólpasszt jegyez az Arsenalban ebben az idényben, ám nem elsősorban az eredményességével van a baj, hanem a gyenge teljesítményével. Sutton kritikáját a szerdai játéka váltotta ki, amikor az Arsenal 3-1-re kikapott a West Ham Unitedtől a Ligakupában, Havertz pedig hiába játszotta végig a meccset, gyakorlatilag teljesen veszélytelen volt a kapura. Ez kezd általánossá válni nála.

A Premier League egészét nézve Havertz a nyár negyedik legdrágább igazolása volt, de ár-érték arányban eddig ő volt a legnagyobb mellényúlás. 

Borítókép: Kai Havertz (jobbra) egyelőre nem találja önmagát az Arsenal mezében (Fotó: EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.