Szoboszlai magányos Liverpoolban, és kimatekozta a sikere receptjét + videó

Szoboszlai Dominik a manchesteri otthonában fogadta a Fodball YouTube-csatorna vloggereit, akikkel közel egy órát beszélgetett a Liverpool csapatában betöltött szerepéről, angliai mindennapjairól és például arról is, hogy mikor jött el az a pont, amikor kinyomta az apja hívásait a meccsei után. Szerinte senki mással nem működött volna az a szigor, amit az apja vele szemben megkövetelt, volt amikor gyűlölte is a helyzetet, de ma már mindent ért. A Liverpool sztárjaként a magány gyakori vendég nála, és Szoboszlai napi négy órára matekozta ki a saját sikere titkát.

2023. 11. 03. 9:53
UEFA Europa League - LASK Linz vs Liverpool FC
epa10874826 Liverpool's Dominik Szoboszlai warms up looks on prior to the UEFA Europa League Group E soccer match between LASK Linz and Liverpool FC in Linz, Austria, 21 September 2023. EPA/ANNA SZILAGYI Fotó: ANNA SZILAGYI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a nyáron 70 millió euróért igazolt Angliába, és azóta folyamatosan ódákat zengenek róla, túl az első tíz Premier League-meccsén a számok alapján is egyértelműen a Liverpool egyik legjobb futballistája az idényben. A Fodballnak adott exkluzív interjúban kijelentette, hogy őt kifejezetten ösztökélte, hogy a Liverpool az előző idényben gyengébben teljesített.

English Premier League - Liverpool vs Nottingham Forest
Szoboszlai Dominik gyorsan, de nem könnyen illeszkedett be a Liverpool csapatába. Fotó: EPA/Peter Powell

– Nekem motiváló volt, hogy megfogjuk ezt a Liverpoolt, és visszavigyük oda, ahova tartozik, megint elérjünk eredményeket, megint kupákat tudjunk nyerni – árulta el Szoboszlai Dominik a manchesteri otthonában készült beszélgetés egy pontján. A Liverpool a Jürgen Klopp vezetésével elért nagy sikerek, a BL-győzelem és az angol bajnoki cím után jelenleg csak az Európa-ligában szerepel, és Szoboszlai lehet az egyik vezér, akinek a segítségével visszajut a csúcsra.

Az első nap dilemmája: kivel megy reggelizni?

Szoboszlai rekordgyorsasággal illeszkedett be a csapatba, erről szóltak a hírek, ezt támasztotta alá a pályán mutatott teljesítménye a kezdetektől. De ez nem is volt olyan egyszerű az elmondása szerint.

– Kívülről lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de valójában a beilleszkedés sosem egyszerű. Nem ismertem senkit a csapatban, egyedül Konatét, de vele sem játszottam együtt. Első nap kivel megyek el reggelizni? Valaki megkérdezte, hogy ettél már, mondtam, hogy nem, akkor menjünk már. Két-három hét kellett, mire befogadtak, és főleg az első meccs kellett nagyon. Vannak nagy edzéspílerek, akik ott mindent megcsinálnak, aztán meccsen meg nem, ezért volt fontos nekem is az első meccs.

Ismert, hogy Szoboszlai egyik legjobb barátja az angol válogatott Trent Alexander-Arnold lett a csapaton belül, róla a következőket mondta: – Két év van köztünk, hasonlóan gondolkodunk a pályán és azon kívül. Vele volt az első sztorim, hogy menjünk el Manchesterben vacsorázni, csavarogni. Jóban lettünk, van hogy átjön, van hogy én megyek át.

Szoboszlai és a magány: sokszor csak várja a holnapot

Szoboszlai a Liverpool legtöbb sztárjához hasonlóan a közeli Manchesterben él, ennek okairól, és a sztársággal gyakran párosuló magányról is beszélt.

– Manchesterben lakom, ott könnyebb boldogulni, mert ott van a Manchester United és a City is, az Evertonból is sokan élnek itt. Itt könnyebben mozogsz, de ésszel kell, mert figyelnek, látnak. Vannak olyan hátsó utak, amiken meg lehet oldani, ha el akarok menni vásárolni, mondjuk. Vannak kontaktjaink, szólsz, felvisznek, félretesznek, nem kell a többi ember között nézegetned a ruhákat, megoldják úgy, hogy kényelmes legyen.

A 23 éves középpályás a barátnőjével költözött Angliába, de nemrég szakítottak, így gyakran magányos az otthonában. Erről így vallott:

– Nem vagyok még itt olyan régóta, hogy mindig legyen kivel időt tölteni. Sokszor csak beteszek egy filmet, és remélem, hogy hamar elalszom, várom a holnapot.

Kimatekozta: napi négy óra jelentette a különbséget

Amikor a másnapot várja, azzal a munkát is várja. Szoboszlai kimatekozta, hogy napi négy óra jelenti a különbséget, ami a siker felé vezet. Egy nap alatt ez nem sok, tizenév alatt minden egyes nap összeadva rengeteget számít.

– Mindent háttérbe szorítottam, csak az edzés, csak a munka számított. Egy nap 24 órából áll, nyolc órát alszol, normális ember nyolc órát dolgozik, akkor vagyunk 16 óránál. Egy-egy óra reggeli, ebéd, vacsora, meg az összekészülődés, és húsznál vagyunk. Marad négy órád arra, hogy azt csinálj, amit akarsz. Valaki arra fordítja ezt az időt, hogy megy ide-oda, négy óra itóka, bulika vagy leül tanulni. Vagy kimész a pályára, és focizol. Aztán kezdődik az újabb 24 óra.

English Premier League - Liverpool vs West Ham
Jürgen Klopp is tudja, a magyar középpályás aranyat érhet a csapatának. Fotó: EPA/Adam Vaughan

Mint ismert, Szoboszlai első edzője az édesapja volt, aki sokáig vasszigorral fogta őt, innen eredeztethető a mentalitása. Szerinte ez a modell csak az apa-fiú kapcsolat miatt működhetett.

– Nem működött volna senki mással. Nemcsak testileg, hanem mentálisan is sok volt. Sokan ugyanúgy edzettek mint én, ugyanúgy apa volt az edzőjük, és velük is ugyanúgy foglalkozott, de velem mindig szigorúbb volt. Ha én elrontottam egy kis dolgot, egyből rám szólt, másra nem. Akkor igazságtalannak éreztem, volt, hogy gyűlöltem, de ma már tudom, miért csinálta. Ő a legmagasabb polcra tett engem, és én is magamat, mert hittem neki. Így nőttem fel, emiatt tudtam eljutni eddig.

Azt is elárulta, hogy egy idő után kinyomta a telefont, amikor az apja szakmázni akart a teljesítményéről.

– Volt egy fordulópont. Minden meccs után felhívott, hogy mi volt jó, mi volt rossz. Én tudom, ha játszottam egy rossz meccset. Amikor felhívott és elkezdte mondani, akkor volt egy nagy piros gomb a telefonomon, azt megnyomtam. Egy idő után rájött, hogy nem szabad felhívni, mert nem tudja, mit kért tőlem az edző, mit kellett csinálnom, csak mondja a magáét, ahogy ő gondolja.

A Fodball teljes videója itt nézhető meg:

Borítókép: Szoboszlai Dominik sokszor magányos a Liverpool sztárjaként (Fotó: EPA/Anna Szilagyi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.